Android Q İle Gelen Özellikler

Yasin Emre Türker
Huawei Developers - Türkiye
4 min readSep 20, 2019

Android Q İle Gelen Özellikler

Genel Tanıtım

  • 3 Eylül 2019 tarihi ile Android 10 namıdiğer Android X sürümü yayınlanmıştır.
  • Sürüm duyurulması itibari ile aktif 2,5 milyon kullanıcının kullanıma sunulmuştur.
  • Alınan karara göre artık sürüm isimleri şeker isimleri ile değil sürüm numaraları ile isimlendirmeye devam edecektir.

Özellikler

  • Biliyorsunuz ki günümüzde 5G teknolojisi oluşturuldu ve bazı ülkelerde çeşitli testler yapılmaktadır. Bu pilot ülkelerden biri de Türkiye’dir. Bu teknolojiden yoksun kalmamak adına Android Q , 5G’ye uyumlu olarak tasarlanmıştır.

Dark Theme:

Evet akşamları zombi gibi telefonlara bakmaya son. Artık Dark Mode var. Konsolu indirip tek bir tıklama ile artık telefonunuzu karanlık moda alabileceksiniz. Ek olarak beyaz temaya kıyasla pil tüketiminide azaltmaktadır.

Flexible Screen:

Katlanabilir ekranlar ile uyumlu hale getirildi. Yani tam ekran bir oyun oynuyorken , arkadan gelen arama gibi bir event için oyunu kapatmak yerine ekranı yarıya bölerek iki işleme de yer veriyor.

Live Caption:

Gelelim yeni özelliklerden birincisi olan Live Caption’a. Makine öğrenmesi(Machine Learning) kullanılarak artık Youtube’ta olduğu gibi izlenilen videonun dilini anlık olarak anlayıp size gerekli alt yazıyı oluşturabiliyor. Sadece video izlerken değil , görüntülü görüşmelerde de bu özelliklerden yaralanabiliyorsunuz.

Smart Replay:

Smart replay özelliği geliştirilerek artık “mesajlarda , veya gelen çağrılarda vb.” etkinliklerde durumun koşuluna ve mantığına göre otomatik hazır komutlar meydana getirip kullanıcıya kolaylık sağlıyor.

Privacy Control:

Gelelim Android’in kanayan yarasına yani güvenlik konusuna. iOS cihaz kullanıcıları ve iOS yazılım geliştiricilerinin sürekli android i güvensiz olduğu söylemleri belli ki android tarafını oldukça rahatsız etmişe benziyor. Öyle ki son geliştirmeler ile birlikte, kanayan yara kabuk bağlamış hatta çok iyi bir şekilde iyileşme göstermiş hatta iOS un bir tık önüne bile geçmiş diyebiliriz. Nasıl mı ? Bunu Android 5'ten Android 10’a kadar yapılan güvenlik iyileştirme listesi ile çok iyi gözlemleyebiliyoruz. Güvenlik alanında ki son yeniliklerden biride privacy setting içerisinde oldu. Uygulamaların kendi kafasına göre kullanıcıların 7/24 konum bilgisini almasını engellendi. Dolayısıyla sadece telefonunuzu aktif kullanırken konum alınabiliyor. Ola ki 7/24 konum alması gereken uygulamalar var ise bunu için kullanıcıdan izin alması sağlıyor.

Bir diğer güvenlik geliştirmelerinden biri ise Google Play Protect. Yetkililer bu tarafta da neredeyse her gün 50 milyar uygulamanın kontrol edildiğini iletti. Araştırma şirketi olan Gartner , Android’i 30 kategoriden 26’sında güvenli bulmuştur.

Sound Amplifier:

Yeni gelişmelerden biri de Sound Amplifier. Ses Amplifikatörü ile telefonunuz sesi artırabilir, arka plandaki gürültüyü filtreleyebilir ve sesleri en iyi şekilde ince ayar yapabilirsiniz. Arkadaşınızla konuşurken, TV seyrederken veya bir ders dinlerken olsun artık her şeyi daha net duyabilirsiniz.

Focus On:

Android’in Q sürümü ile Digital Wellbeing sloganı altında , kullanıcıların mobil cihaz üzerinde geçirdikleri zamanı daha verimli hale getirmek istenmiştir. Kaliteyi arttıran özelliklerden biride Focus On. Bu özellik sayesinde artık cihazınızla bir iş ile ilgilenirken , arka tarafta dikkatinizi dağıtan bazı uygulamaları inaktif duruma getirebiliyorsunuz.

Gesture Navigation:

iOS ile aradaki farkı kapatan diğer bir özellikte Gesture Navigation. Hareketler şimdi her zamankinden daha hızlı ve daha sezgisel. Geriye gitmek için , ekranda parmağınızı soldan sağa kaydırmanız , ana ekranı için yukarı doğru çekmeniz ve açık uygulamalarını görmek için yukarı kaydırmanız artık yeterli. Ve hepsi yeterince pürüzsüz.

Family Link:

Bir diğer kaliteyi arttıran özellik ise Family Link. Bu geliştirme sayesinde artık bireylerin sosyal medyada ne kadar süre ayırdığını dakikası dakikasına takip edebilecek ve yönetebileceksiniz. Evet yanlış okumadınız yönetebileceksiniz. Özellikle ebeveynlerin çok ihtiyaç duyduğu bu geliştirme ile artık ikide bir çocuğunuzun mobil cihaz üzerinde ne yaptığını kontrol etmenize gerek kalmıyor. Family link ile cihazın hangi oyunda , fotoğraflarda , hangi sosyal medya uygulamasında ,web browser da kısacası, hangi uygulamada kaç gün kaç dakika vakit harcadığını gözlemleyebiliyor ve yönetebiliyorsunuz. Ek olarak cihazlarında anlık olarak lokasyonlarını da takip edebiliyorsunuz. Tabi bu geliştirmenin, çocukların hoşuna gideceğini pek sanmıyorum. :)

--

--