Android Studio Gradle Versiyon Katalogları

ibrahimertanylmz
Huawei Developers - Türkiye
3 min readMay 7, 2024

--

Android Cover

Giriş

Herkese merhaba! 👋 Bu makale, sürüm katalogları olarak Android Studio Iguana ve en son gradle sürümleri için uygulama bağımlılıklarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu makale projenize bağımlılık ve plugin eklemeye yönelik örnekler olacak ve sürüm kataloglarını ve libs.versions.toml dosyasının kullanımını anlamanıza yardımcı olacak.

Gradle Versiyon Katalogları Örnek Kullanımlar

Gradle sürüm katalogları, bağımlılıkları ve eklentileri ölçeklenebilir bir şekilde eklemenizi ve korumanızı sağlar. Gradle sürüm kataloglarını kullanmak, birden fazla modülünüz olduğunda bağımlılıkları ve eklentileri yönetmeyi kolaylaştırır. Bağımlılıkların güncellenmesi, sürümler, kütüphaneler ve eklentiler bölümlerinin kullanılmasıyla daha kolay hale gelir ve merkezi bir bağımlılık sürümü kataloğu oluşturularak, çoklu modüller ile tür açısından güvenli referanslar elde edilebilir.

Sürüm kataloglarına eklenti ve bağımlılık eklemeye yönelik örnekleri görelim.

Kapt Eklentisini Versiyon Katalogu Olarak Ekleme

Öncelikle bir proje oluşturun ve Android Studio tarafından oluşturulan libs.versions.toml dosyanızı açın. Sürümler, kütüphaneler ve eklentiler olmak üzere üç bölüm bulunmaktadır. Sürümler altında kütüphanelerin ve eklentilerin sürümünü tanımlayacağız ve kapt eklentisi için kotlin sürümünü tanımlayacağız.

versions section
[versions]
...
kotlin = "1.9.0"

Daha sonra eklentiler bölümünde kapt id ve versiyon referansı ayarlanmalıdır. Eski kullanım için eklenti kullanımını aşağıdaki gibi Groovy olarak hatırlayalım:

plugins {
id "org.jetbrains.kotlin.kapt" version "1.9.24"
}

Plugins bölümünde id aynı şekilde ayarlanmalı ve ayrıca sürüm referansı kapt veya kotlin olarak ayarlanmalıdır. Kapt için farklı bir versiyon referansı tanımlayabilir veya kotlin versiyonunu referans olarak kullanabilirsiniz.

Kapt’ı uygulamak için plugins bölümünün altına aşağıdaki kodu eklemelisiniz.

[plugins]
...
kapt = { id = "org.jetbrains.kotlin.kapt", version.ref = "kotlin" }

libs.versions.toml dosyası için her şey hazır. Kapt id’miz ve sürümümüz var ve eklenti, aşağıdaki gibi uygulama düzeyinde ve proje düzeyinde build gradle dosyalarında alias olarak uygulanmalıdır.

Proje düzeyinde build.gradle.kts dosyası:

plugins {
...
alias(libs.plugins.kapt) apply false
}

Uygulama düzeyinde build.gradle.kts dosyası:

plugins {
...
alias(libs.plugins.kapt)
}

Sürüm kataloglarına Kapt’ı Eklenti olarak eklemek bu kadar.

Glide’ı Bağımlılık Olarak Versiyon Kataloglarıyla Ekleme

Kütüphane eklemek, eklenti eklemekten çok farklı değildir. Sürümler altında sürüm referansına ihtiyacımız var ve bu sefer kütüphaneler bölümünün altına Glide kütüphanesini eklememiz gerekiyor.

libraries section

Öncelikle libs.versions.toml dosyamız üzerinde Glide versiyonunu tanımlayalım.

[versions]
...
glide = "4.14.2"

Daha sonra kütüphaneler bölümünün altında bu sefer grup, isim ve versiyon referansıyla glide’ı tanımlayın. Sürüm referansı, sürümler sekmesi altında tanımladığımız glide sürümüdür.

[libraries]
...
glide = { group = "com.github.bumptech.glide", name = "glide", version.ref = "glide" }

Bağımlılık olarak eklemenin eski yolunu hatırlarsanız, “:” işaretine kadar grup ve “:” sonrasında ad ve sürüm olarak görebilirsiniz.

dependencies {
implementation 'com.github.bumptech.glide:glide:4.14.2'
}

libs.versions.toml dosyası için her şey hazır. Daha sonra uygulama düzeyinde build.gradle.kts dosyasında bağımlılıklar altına aşağıdaki gibi tanımladığımız kütüphaneyi ekleyin.

dependencies {
...
implementation(libs.glide)
}

Libs.glide olarak ekleyemiyorsanız, yapılandırmalardan sonra ilk olarak libs.versions.toml dosyasında senkronizasyon yapmanız veya derlemeniz gerekebileceğini unutmayın. Glide’ı sürüm kataloglarına bağımlılık olarak eklemek için hepsi bu.

Sonuç

Umarım sürüm kataloglarına eklenti ve bağımlılık ekleme örneklerini anlarsınız. Yeni Android Studio sürümleri ve eklentileriyle bağımlılık eklemenin kullanımını anlamanıza yardımcı olmak amacıyla bu makalede her biri için (eklenti ekleme ve bağımlılık ekleme) bir örnek bulunmaktadır. Ayrıca Gradle Versiyon Katalogunun avantajları anlatılmaktadır.

Umarım bu makaleyi faydalı bulmuşsunuzdur ve herhangi bir yorumunuz veya sorunuz varsa lütfen bizimle paylaşın.

--

--

ibrahimertanylmz
Huawei Developers - Türkiye

Android Developer @Huawei 💻, ESOGU Computer Engineering Graduate 🎓, Proactive Self-Starter, Quick Learner, Team Player 👨‍👦‍👦