Cloud Testing | Gerçek Telefonlar Üzerinden Test Süreçleri

Mehmet Yozgatlı
Huawei Developers - Türkiye
4 min readNov 11, 2020
Cloud Testing

Selamlar. Bu yazımda Cloud Testing’i uygulamarınız için nasıl kullanacağınızı anlatmaya çalışacağım. Öncelikle genel özelliklerinden bahsetmek istiyorum.

Cloud Testing’i kullanarak kısa sürede uzun vadeli test süreçlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede maliyetleri düşürebilir, verimsizlikleri ortadan kaldırabilir ve teknik sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca profesyonel ve detaylı bir şekilde test raporlarını oluşturabilirsiniz.

AppGallery Connect içerisinde proje bölümüne geldiğinizde sol menüde Cloud Testing’ i görebilirsiniz. [Quality -> Cloud Testing]

AppGallery Connect Sayfası

Test Süreçleri:

  • Uyumluluk Testi

Bu test otomatik olarak 11 uyumluluk sorununu doğrular, bunlar: uygulama yükleme, başlatma, kilitlenme, yanıt vermeyen uygulama (ANR), beklenmeyen kapanış, çalıştırma hatası, UI hatası, siyah / beyaz ekran, çıkış hatası, hesap istisnası ve kaldırma.

Bu sayfa, Uyumluluk Testine başladıktan sonraki ilk ekranımız. “Next” butonuna tıkladığınızda, test sırasında kullanılabilecek cihazların bir listesini göreceksiniz.

Uyumluluk Test Sayfası

Bir cihaz seçip “OK” butonuna tıklarsanız, sizi test listesinin bulunduğu sayfaya yönlendirecektir.

Cihaz Listesi

Bu sayfada testleri test türüne ve durumuna göre filtreleyebilirsiniz. “View” sekmesini açarak da testinizin ayrıntılı raporunu görebilirsiniz.

Test Listesi

11 uyumluluk sorununun sonuçları burada görüntülenir. Test sırasında ortaya çıkan kayıtları görüntülemek için tablodaki “Details” bölümüne gidebilirsiniz.

Uyumluluk Testi Rapor Sayfası

Bu bölümde, uygulamalarınız test edilirken ekran görüntüleri kaydedilir.

Test Sırasındaki Ekran Görüntüleri

Uygulamanızın kaynak tüketimini incelemek için bir grafik oluşturulur.

Kaynak Tüketim Grafiği

Ve test sırasında oluşturulan log kayıtları vardır.

Loglar
  • Kararlılık Testi

Bu test, Huawei telefonlarında bellek sızıntısı, belleğin üzerine yazma, ekran donması ve çökme gibi uygulama kararlılığı sorunlarını tespit eder.

Test zamanını belirledikten sonra teste başlayabilirsiniz. Cihaz seçimi ve test listesine yönlendirme yukarıda bahsettiğim gibidir. Test bittikten sonra “View” sekmesini açarak testinizin ayrıntılı raporunu görebilirsiniz.

Kararlılık Test Sayfası

Bu sayfada, uygulamanızın kararlılık sorunlarının sonuçlarını görebilirsiniz. Test sırasında ortaya çıkan kayıtları görüntülemek için tablodaki “Details” bölümüne gidebilirsiniz.

Kararlılık Testi Rapor Sayfası
  • Performans Testi

Bu test, başlatma süresi, kare hızı, bellek kullanımı ve uygulama davranışlarının analizini destekler.

Bu bölümde teste başlamadan önce, uygulamanıza uygun kategoriyi seçmeniz gerekmektedir. Nedenini açıklamak için örnek vermek gerekirse bir oyun uygulaması ile bir sosyal medya uygulamasının aynı performans testinden geçirilmemesi gerekir.

Performans Test Sayfası

Bu sayfada, uygulamanızın performans testi bilgilerinin sonuçlarını görebilirsiniz. Test sırasında ortaya çıkan kayıtları görüntülemek için tablodaki “Details” bölümüne gidebilirsiniz.

Performans Testi Rapor Sayfası
  • Güç Tüketimi Testi

Güç Tüketimi Testini kullanarak, temel göstergeleri kontrol edebilir ve uygulamanızın cihazların güç tüketimini nasıl etkilediğini belirleyebilirsiniz.

Performans testinde olduğu gibi, teste başlamadan önce uygulamanıza uygun kategoriyi seçmeniz gerekir. Bunun nedeni, uygulamalarda kullanılan teknolojilerin farklı çalışması ve tepki vermesidir.

Güç Tüketimi Test Sayfası

Bu sayfada, uygulamanızın performans testi bilgilerinin sonuçlarını görebilirsiniz. Test sırasında ortaya çıkan kayıtları görüntülemek için tablodaki “Details” bölümüne gidebilirsiniz.

Güç Tüketimi Testi Rapor Sayfası

Sonuç

Günümüzde çeşitli test süreçleri var. Cloud Testing’ in test süreçleri sayesinde diğer testlere çok fazla zaman harcamanıza gerek kalmayacak.

Umarım bu yazı faydalı olur, önümüzdeki günlerde görüşmek üzere.

Referans

--

--