HMS Ads Kit — 1

Ads Kit - Banner Ads Kullanımı

Esengül Bayazit
Huawei Developers - Türkiye
5 min readOct 15, 2020

--

Merhabalar,

Bu yazıda Huawei mobil servislerinden ads kit nedir, mobil geliştiricilere neler sağlar, uygulamalarımıza nasıl entegre edebiliriz gibi konulardan bahsetmek istiyorum. Ayrıca ads kitin geliştiricilere sunmuş olduğu reklam formatlarından banner reklamları uygulamalarımızda nasıl kullanacağımızı adım adım inceleyeceğiz.

HMS Ads Kit, uygulamalarda yüksek kaliteli ve kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturmamızı sağlayan bir mobil servistir. Mobil geliştiriciler uygulamalarına Ads kit entegrasyonu yaparak gelir elde edebilirler. Özellikle ücretsiz uygulama yayınlayan mobil geliştiricilerin gelir elde edebilmesi için ads servisi oldukça tercih edilir.

Ads kit, cihazlarda kişiselleştirilmiş reklamlar yayınlanması ve bu reklam trafiğinden mobil geliştiricilerin gelir elde edebilmesi için OAID(Open Advertising Identifier) sağlar.

OAID, kalıcı olmayan bir cihaz tanımlayıcısıdır. OAID kullanıcıların ilgi alanları doğrultusunda kişiselleştirilmiş reklamlarla buluşturulmasına olanak sağlar.

Ads Formatları

Uygulamalarınızda kullanacağınız reklam formatları ile kullanıcılarınıza en iyi deneyimi sağlayabilirsiniz. Bu konuda HMS Ads kit mobil geliştiricilere çeşitli reklam formatları sunuyor. Şu anda Ads kitin desteklediği reklam formatlarından banner, native, rewarded, interstitial, splash ve express splash ads reklamlarını uygulamanızda kullanarak bu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Banner ads, bir uygulamanın düzeninde üst, orta veya altta yer alan dikdörtgen biçimindeki reklam görüntüleridir. Banner reklamlar düzenli aralıklarla otomatik olarak yenilenir. Bir kullanıcı bir banner reklama tıkladığında genellikle kullanıcı reklam verenin sayfasına yönlendirilir. Banner reklamlar, kullanıcı uygulamayı kullanırken yaptığı işlemleri engellemeyip kullanıcı deneyimini fazla etkilemediği için en fazla kullanılan reklam formatlarındandır. Ayrıca özellikle kullanıcıların uzun süre kaldığı sayfalarda kullanılması tavsiye edilir.

Native ads, uygulamanın akışına göre uygulamanın arayüzünde gösterilen reklamlardır. Bu tür reklamlar gerektiği gibi özelleştirilebilir. Native reklamların kullanılmasındaki amaç kullanıcıya daha doğal reklamlar oluşturarak kullanıcı deneyimini tasarıma uyacak şekilde biçimlendirilmesidir. Bu nedenle ilk bakışta bir reklam gibi değil de uygulamanın bir parçası olarak görünür.

Rewarded ads, kullanıcıları izledikleri için ödüllendiren veya avantajlar sağlayan tam ekran video reklamlardır. Bu reklamlar kullanıcıya ödül veya avantaj sağladığı için genellikle oyun uygulamalarında tercih edilir.

Interstitial ads, geçiş reklamları olarak ta ifade edilebilir. Uygulamanın arayüzünü kapsayan tam sayfa reklamlardır. Bu tür reklamlar kullanıcı bir uygulamayı başlattığında, duraklattığında veya uygulamadan çıktığında kullanıcı deneyimini etkilemeyecek bir şekilde görüntülenir. Interstitial reklamlar istenilen forma göre uygulamada video veya resim şeklinde gösterilebilir.

Splash ads, bir uygulama başlatıldıktan hemen sonra, hatta uygulamanın ana ekranı görüntülenmeden önce görüntülenen geçiş reklamlarıdır.

Express Splash ads, HMS Ads kit tarafından sağlanan herhangi bir SDK’i entegre etmeye gerek kalmadan splash ads deneyimini geliştirmek için sağlanan bir reklam formatıdır.

Uygulamalarda Ads Kit Kullanarak Geliştirme Süreci

  • İlk olarak https://developer.huawei.com/consumer/en/ adresine giderek bir hesap oluşturup Huawei developer olmak gerekir.
  • Hesap oluşturulup onaylandıktan sonra oluşturulan uygulamaya Huawei Ads SDK entegre edilerek ve gerekli konfigürasyonlar yapılarak geliştirilmeye devam edilir.
  • Uygulama geliştirme sürecini tamamladıktan sonra yayınlanmadan önce gerekli kontrol ve testler yapıldıktan sonra App Gallery de yayınlanabilir.

HMS Ads SDK’i uygulamanıza entegre ettikten sonra reklam formatlarından herhangi biri seçip uygulamanızda kullanabilirsiniz.

Şimdi bu geliştirme süreçlerinden Huawei Ads SDK’i uygulamamıza nasıl entegre edeceğimizi inceleyebiliriz.

HMS Ads Kit Entegrasyonu

Projemize HMS Ads Kit entegrasyonu yapabilmemiz için öncelikle bazı gereksinimleri sağlıyor olmamız gerekir.

  • Cihazdaki HMS Core versiyonunun 4.0.0 veya daha üst bir versiyon olması gerekir. Cihazdaki HMS Core versiyonunu Ayarlar > Uygulamalar > HMS Core yolunu takip ederek öğrenebilirsiniz.
  • Java JDK (1.7 veya sonrası)
  • Android Studio
  • Ayrıca Ads kiti projemizde kullanmadan önce bir Huawei developer hesabı oluşturmamız ve projemizin App Gallery Connect bağlantısını yaptığımızdan emin olmamız gerekir. Projemizde App Gallery Connect bağlantısının nasıl yapıldığını ayrıntılı öğrenmek için https://developer.huawei.com/consumer/en/doc/development/AppGallery-connect-Guides/agc-get-started adresini inceleyebilirsiniz. Bu gereksinimleri sağladıktan sonra ads kiti artık projemize entegre edebiliriz.
  1. İlk olarak proje seviyesindeki build.gradle dosyasına aşağıdaki maven repositoryleri eklememiz gerekir.
maven { url 'https://developer.huawei.com/repo/' }

2. Daha sonra uygulama seviyesindeki build.gradle dosyasında dependency içerisine build dependencyleri eklememiz gerekir. Ekledikten sonra projemizi senkronize etmek için Sync Now’a tıklamayı unutmayalım.

implementation 'com.huawei.hms:ads-lite:13.4.30.307'

3. Daha sonra app/proguard-rules.pro içerisindeki gizleme komut dosyalarının yapılandırılması gerekir.

-keep class com.huawei.openalliance.ad.** { *; } 
-keep class com.huawei.hms.ads.** { *; }

4. Son olarak HMS Ads SDK’sını kullanarak reklam almak için uygulamamızı başlatılırken SDK’yı da başlatmamız gerekir. Ads SDK’sını başlatmak için BannerAdsActivity sınıfının onCreate () metodunda HwAds.init ()’i çağırmamız gerekir.

Ads kit entegrasyonunu projemizde tamamladığımıza göre artık banner reklam formatının nasıl kullanıldığına bakabiliriz.

Banner Ads Kullanımı

  1. İlk olarak BannerAdsActivity sınıfının layout dosyası olan banner_ads_activity.xml’i inceleyelim. Banner reklamı görüntüleyebilmek için BannerView eklenmelidir. Daha sonra görüntüleyeceğimiz reklamın boyutunu ve formunu belirlemek için hwads:adId ve hwads:bannerSize özelliklerini ayarlayalım. Gösterilecek reklamın test ID’si aşağıdaki gibidir. Ayrıca reklamın boyutunu aşağıdaki tablodan istediğiniz gibi seçebilirsiniz.

2. Layout dosyasında oluşturduğumuz BannerView’i BannerAdsActivity.java sınıfında bağlamamız gerekir. Sonrasında setAdId() ve setBannerAdSize() metodlarını kullanarak reklamın ID’sini ve boyutunu ayarlamamız gerekir.

3. BannerView ekledikten sonra reklamı yüklemek için BannerView sınıfının loadAd() metodunu çağırmamız gerekir.

Projeyi çalıştırdığınızda ekranda banner test reklamını göreceksiniz. Umarım yararlı bir yazı olmuştur :)

Ayrıca HMS Ads formatlarından Interstitial ve Rewarded ads kullanımı hakkında bilgi almak isterseniz bir sonraki yazımı buradan inceleyebilirsiniz.

Kaynak

--

--