HMS Ads Kit

Ece Aydın
Huawei Developers - Türkiye
5 min readJun 10, 2020

Günümüzde geleneksel pazarlama yerini dijital pazarlamaya bırakmış durumda. Artık reklam verenler reklamlarını basılı yayınlar veya büyük reklam panolarındansa mobil ortamlar aracılığı ile vermeyi tercih ediyorlar. Bu sayede hem hedef kitlelerine daha kolay ulaşabiliyorlar hem de reklam gösterimi, tıklanma sayısı gibi pek çok parametreyi analiz ederek verimliliklerini ölçebiliyorlar.

Mobil geliştiricilerin ise uygulamarından gelir elde etmek için uygulama içi satın almaların yanı sıra en çok başvurdukları yöntem reklam alanları oluşturmak.

Huawei Ads bu anlamda hem reklam verenlerin hem de mobil geliştiricilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Peki nedir bu HMS Ads Kit, gelin daha yakından inceleyelim.

Huawei Ads Kit nedir? Avantajları nelerdir?

HMS Ads Kit, uygulamamızda yüksek kaliteli ve kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturmamıza yardımcı olan bir mobil servistir. Dünya genelinde 570 milyondan fazla Huawei cihazı kullanıcısına native reklamlar, banner reklamlar ve rewarded reklamlar gibi pek çok kullanışlı reklam biçimleri sağlar.

Huawei Ads Kit’in avantajları :

Geliştiriciler için yüksek gelir elde etme imkanı
Reklam alanlarının yüksek doldurma oranı ve mil başına rekabetçi etkin maliyeti (eCPM) sağlamak için; e-ticaret, eğitim, otomobil ve marka bilinci gibi sektörleri kapsayan çok sayıda premium reklam verenle işbirliği yapar.

Kullanıcıların ilgi alanlarının analizinden yola çıkarak daha verimli para kazanmayı mümkün kılan, kullanıcı profillerine dayalı reklam içerikleri oluşturur.

Daha fazla gelir elde edebilmeniz için sektördeki en avantajlı gelir paylaşımı ve teşvik politikalarını izler (2020 yılı için bu oran geliştiriciler adına gelirin %90'ı).

Zengin reklam formatı seçenekleri
Uygulamanızın tasarım gereksinimlerine, farklı senaryolarda en iyi şekilde uyması için native, rewarded, banner ve splash reklamı gibi çok çeşitli ana akım reklam biçimlerini kullanımınıza sunar.

Yerel dinamik şablonlara dayalı hızlı entegrasyonuyla reklam geliştirme süresinden tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca, akıllı eşleme işlevi ile farklı cihazlardaki uygulamalarda tutarlı bir kullanıcı deneyimi sunar.

Kullanıcıların, başka bir ekrana yeniden yönlendirilmeden uygulamaları tek bir tıklama ile indirmelerine olanak tanır. Bu sayede yeniden yönlendirmeden kaynaklanan kullanıcı kayıplarını önler.

Çok yönlü destek
Görselleştirilmiş raporlar ile analiz yapmayı kolaylaştırır.
Profesyonel incelemeleri kolayca gerçekleştirir. Uzman reklam inceleme grubunun yardımıyla reklam kalitesini korur, uygunsuz ve yasa dışı reklam içeriğini engeller.

HUAWEI Reklam Yayıncı Hizmeti, OAID ile kullanıcılara reklamın hedef kitlesine yönelik, yüksek kaliteli reklam içeriği sunmak için Huawei’nin geniş kullanıcı tabanını ve kapsamlı veri özelliklerini kullanır.

OAID nedir?

Huawei Ads tarafından sunulan OAID yani Open Advertising Identifier , kalıcı olmayan bir cihaz tanımlayıcısıdır. Kullanıcıların ilgi alanları doğrultusunda kişiselleştirilmiş reklamlarla buluşturulmasına olanak sağlar.

Ayrıca, reklam verimliliklerinin ölçülebilmesi ve gelir oranının hesaplanabilmesi için OAID’leri kullanmak üzere üçüncü taraf izleme platformlarıyla işbirliği yapabilirsiniz.

GDPR (EU General Data Protection Regulation) yönetmeliğine uygun olarak kullanıcıların gizliliklerini korur. Kullanıcılar isterlerse cihaz ayarlarından OAID’yi resetleyebilirler. Dilerlerse Settings > Privacy > Ads and Privacy veya Settings > Security & privacy > More settings > Device identifier yolunu kullanarak kişiselleştirilmiş reklamları devre dışı bırakabilirler.

Ads Formatları

Kullanıcılarınıza en iyi deneyimi sağlayacak formatı seçebilmeniz için Huawei Ads Kit ile bir dizi reklam biçimi sunuluyor. Şu anda banner, native, rewarded, interstitial ve splash ads çeşitlerini uygulamanıza kolaylıkla entegre edebilirsiniz.

Banner Ads, bir uygulamanın düzeninde üst, orta veya altta yer alan dikdörtgen reklam görüntüleridir. Banner reklamlar aralıklarla otomatik olarak yenilenir. Bir kullanıcı bir banner reklama dokunduğunda, çoğu durumda kullanıcı reklam verenin sayfasına yönlendirilir.

Rewarded Ads, genellikle oyun uygulamalarında tercih edilir. Kullanıcıların uygulama içi ödül veya avantajlar karşılığında görüntülemeyi seçtiği tam ekran video reklamlarıdır.

Native Ads, uygulamanın arayüzünde uygulama akışına uygun şekilde yer alan reklamlardır. İlk bakışta bir reklam gibi değil uygulamanın bir parçası gibi görünürler.

Interstitial Ads, uygulamanın arayüzünü kapsayan tam ekran reklamlardır. Bu tür reklamlar, kullanıcı bir uygulamayı başlattığında, duraklattığında veya uygulamadan çıktığında kullanıcının deneyimini bozmadan görüntülenir.

Splash Ads, uygulama başlatıldıktan hemen sonra, uygulamanın ana ekranı gelmeden önce görüntülenen reklamlardır.

HMS Ads Kit Projeye Nasıl Entegre Edilir?

Öncelikle projemize HMS Ads Kiti entegre edebilmek için bir takım gereksinimleri karşılıyor olmamız lazım. Bunlar;

  • Android Studio
  • Java JDK (1.7 veya sonrası)
  • HMS Core (APK) (4.0.0 veya sonrası)

HMS kitlerini kullanmadan önce projemizin AppGallery bağlantısını yaptığımızdan emin olmalıyız. AppGallery Connect SDK’sının projeye nasıl entegre edileceği ile ilgili ayrıntılı bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.

1.Gradle dependencylerini ekleme ve gizleme komut dosyalarını yapılandırma

  • İlk olarak proje seviyesindeki build.gradle dosyasına aşağıdaki dependecyleri ekleyelim.
  • Daha sonra uygulama seviyesindeki build.gradle dosyasına build dependencyleri ekleyelim ve projemizi senkronize etmek için Sync Now’a tıklayalım.
implementation 'com.huawei.hms:ads-lite:13.4.30.301'
  • Son olarak app/proguard-rules.pro içerisindeki gizleme komut dosyalarını yapılandıralım.
-keep class com.huawei.openalliance.ad.** { *; }
-keep class com.huawei.hms.ads.** { *; }

2. Huawei Ads SDK entegrasyonu

  • HUAWEI Ads SDK’sını başlatmak için MainActivity.java sınıfının onCreate() yönteminde HwAds.init()‘i çağıralım.

Ben bu projemde banner ads formatını kullanacağım. Dilerseniz siz Huawei’nin sunduğu diğer ads formatlarından yararlanabilirsiniz.

3. BannerView Sınıfı eklenmesi

  • res > layout > activity_main.xml üzerinden ulaşacağımız XML düzeni dosyasına BannerView ekleyelim ve sırayla reklam alanı kimliği için hwads: adId ve reklam boyutu için hwads: bannerSize özelliklerini ayarlayalım.

Farklı banner boyutları kullanmak için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.

  • XML dosyasını oluşturduktan sonra MainActivity.java dosyasına BannerView eklememiz ve sırasıyla setAdId ve setBannerAdSize yöntemlerini kullanarak reklam alanı kimliğini ve banner reklam boyutunu (BannerAdSize) ayarlamamız gerekiyor.
  • Daha sonra gerekli sınıfları MainActivity.java içerisine import ediyoruz.
import android.widget.RelativeLayout;
import com.huawei.hms.ads.BannerAdSize;
import com.huawei.hms.ads.banner.BannerView;

Not: Huawei Developer web sitesine bireysel veya kurumsal geliştirici olmak üzere iki farklı hesaptan biriyle kayıt olabilirsiniz. Uygulamanızı tamamlayıp AppGalery’de yayınlamadan önce test_id’sini kurumsal geliştirici hesabınız üzerinden alacağınız Ad Slot Id ile değiştirmelisiniz. Linki kullanarak Huawei Developer web sitesine kolayca kayıt olabilirsiniz.

  • BannerView eklendikten sonra, bir banner reklamı elde etmek için MainActivity’de BannerView sınıfının loadAd() yöntemini çağırıyoruz.

Projeyi çalıştırdığınızda ekranda banner test reklamını göreceksiniz. Tebrikler! Umarım yararlı bir yazı olmuştur :)

Huawei Mobile Servis ile ilgili karşılaştığınız sorunları linki kullanarak Huawei Developer Forum sayfasından sorabilir veya daha önce cevaplanmış olan soruları inceleyebilirsiniz.

Referanslar

HMS Ads Kit kapsamlı rehber için tıklayınız.

HMS Ads Kit referanslar linki için tıklayınız.

HMS Ads Kit örnek kod linki için tıklayınız.

HMS Ads Kit sdk linki için tıklayınız.

--

--