HMS Anayltics Kit Kullanımı

Neslihan Metin
Huawei Developers - Türkiye
5 min readJun 25, 2020

Selam arkadaşlar, bu yazımda sizlere HMS Kitlerinden biri olan Analytics Kitini projemize nasıl entegre edeceğimizden, AppGallery Connect üzerinde Analytics verilerini nasıl analiz edeceğimizden ve ardından spesifik olarak Audience Analysis nasıl kullanılır bunlardan bahsedeceğim.

Analytics Kitini tanıyarak başlayalım :)

Analytics Kit; Event, Behavior, Auience, Funnel, Retention, Real-Time analiz gibi oldukça geniş bir analiz raporlamasına sahip. Yazılım gelişiricisinin, olay parametreleri ve değerlerini kullanarak gerçek zamanlı olarak ürün performansını anlamasına yardımcı olur, her kullanıcı segmenti için operasyon stratejisini ve en uygun kullanıcı deneyimini sağlayacak şekilde uyarlar ve uygulama kullanıcıları en çok hangi activity, card ve diğer fonksiyonlar ile ilgilendiğini anlamak için kullanıcı bağlılığını derinlemesine analiz eder.

Audience analysis’den bahsedecek olursak, bu analiz sayesinde hangi ürünlerin kullanıcılarınız için daha cazip olduğunu öğrenebilir, kullanıcı deneyimini ve uygulama verimliliğini artırmak için ilgili analize ulaşabiliriz.

Analytics Kit nasıl kullanılır?

App gallery connect menüleri arasından Analyze seçiyoruz ve ardından aşağıdaki gibi servisi enable ediyoruz.

Daha sonra veri depolama yerini, saat dilimini, para birimini, kullanıcı veri depolama süresini ve takvim haftasını aşağıdaki gibi ayarlayın.

Analytics Kit entegrasyonu:

Project Settings >> Manage APIs sayfasından kullanacağımız Kit’i enable ediyoruz.

Daha sonra da projemiz içine eklemek üzere agconnect-services.json dosyasını indiriyoruz ve Android studio içerisinde projemizin Project görünümünde root dizinin altına ekliyoruz.

Daha sonra Android görünümüne geçerek, project build.gradle dosyasına aşağıdaki gibi AppGallery Connect hizmet bağımlılıklarını ekliyoruz.

app build.gradle dosyasına da aşağıdaki gibi eklemeleri yapıyoruz.

HUAWEI Analytics Kit, event analytics veri modelini temel alır.

Analytics veri modeli, verileri kaydetmek için Event-Param-User modelini kullanır, parametreleri kullanan eventleri ve kullanıcıların özelliklerini açıklar.

Kavramları bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; kişilerin etkinlik paylaşımları yaptığı bir sosyal medya uygulaması düşünelim.

Event : Bir olay, kim tarafından, ne zaman, nerede, nasıl ve ne gibi anahtar öğeler dahil olmak üzere, kullanıcı tarafından bir yöntem kullanılarak tamamlanan belirli bir görevi açıklar. Örneğimiz üzerinde ise, yapılan paylaşımın sahibi olan kullanıcı, paylaşımı ne zaman ve nerde yaptığı (paylaşımın konum bilgilerinin de olduğunu düşünelim).

Param(Parametre): Etkinliklerde bildirilen ilişkili parametreler. Örneğimiz üzerinde yapılan paylaşımın konusu, paylaşıma eklenen hashtagler, paylaşımda kullanılan tür(foroğraf, video, map gibi) tüm diğer paylaşım içerik parametreleri sayılabilir.

User(User attribute): Kullanıcı özelliklerinin listesi. Genel kullanıcı özellikleri arasında ODID, cihaz modeli, uygulama sürümü ve örnek üzerinden görüntülenme sayısı, ilgilendiği sayfalar ve profiller ​​gibi özel kullanıcı özellikleri bulunur.

HUAWEI Analytics Kiti, HMS Örnek Kimliği tarafından cihazda yüklü her uygulama örneğine ayrılan AAID’yi kullanır. AAID; HUAWEI Push Kit, HUAWEI Analytics Kit ve remote config gibi çeşitli Huawei hizmetlerini bağlamak için kullanılır.

AAID, aşağıdaki durumlarda sıfırlanır:

-Kullanıcı uygulamayı kaldırır veya yeniden yükler.

-Kullanıcı cihazı fabrika ayarlarına geri döndürür.

-Kullanıcı uygulama verilerini temizler.

-Uygulama, clearCachedData API’sini çağırır.

HUAWEI Analytics Kiti içe aktarmak için aşağıdaki gibi import işlemlerini gerçekleştiriyoruz. SDK log kaydını etkinleştiriyoruz ve getInstance çağırarak HMS Core Analytics SDK’sını başlatıyoruz.

Yukarıda bahsettiğim sosyal medya uygulaması üzerinden devam edicek olursak;

Kullanıcıların uygulama içerisinde paylaşımlar yapıyor olsun. Ana ekran üzerinde yapılan paylaşımlara tıklama olayının analizini yapıcak olursak, parametrelerimizi aşağıdaki gibi tanımlayabiliriz.

Kullanıcı özelliklerini belirleyek kullanıcı özelinde de analiz yapılabilir.

Entegrasyon işlemlerini tamamladıysanız, Analytics ekranlarını analiz etme işlemine geçebiliriz.

AppGallery Connect Anlytics Dashboard Analizi

App gallery >>Analytics>>Projenizi seçin >>Advanced Analysis ve bu ekranda projeniz içinde Analytics kitini kullanıyorsanız bu ekran üzerinde aşağıdaki gibi uygulamanızın tüm genel analizlerini görebilirsiniz.

Son bir hafta içerisindeki yeni kullanıcı sayısı, bir önceki gün tanımlanan yeni kullanıcı sayısının haftalık yeni kullanıcı sayısına göre oranı, aktif kullanıcı sayısı, tüm kullanıcılar, bir haftalık olarak application içinde aktif kalınma süresi ve tüm bu istatistiklerin tarih bazlı grafikleri de mevcuttur. Özellikle biz uygulama geliştiricilerin en çok değerlendirdikleri analiz ise hangi activitylerin daha çok görüntülendiğine dair olan analizdir. Örneğin yeni bir feature ekleyeceğimizde kulanıcıların daha çok ilgilendikleri(görüntüledikleri) sayfada bunu yayınlamak çok daha iyi olacaktır.

En çok görüntülenen sayfalar, görüntülenme sayıları, görüntülenme yüzdeleri, günlük-haftalık-aylık gibi seçilen filtreye göre listelenir.

Bu ekran içerisinde uygulamanın kullanıldığı telefon markalarını ve app versiyonlarını da görüntüleyebilirsiniz.

Analytics Kitinin App Gallery üzerinde bize sunduğu istatistiklerden kısaca bahsettiğimize göre anlatımıma Audience analysis ile devam ediyorum.

Audience Analysis

Soldaki menüden Audience analysis seçiniz.

Burada daha önce tanımladığınız kullanıcı gruplarının adını, üyelerinin sayısı ve oluşturma süresi gibi tanımlanan her özellik ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

İki farklı audience grubu oluşturma şekli vardır; Condition group ve Audience group

Aralarındaki tek fark karşılaştırılacak olan koşul gruplarının seçimidir. Condition grup için kullanıcı grupları tanımlanırken mantıksal yazılır, Audience grupta ise tüm kullanıcalar tablo şeklinde gelir ve sürükle bırak ile tanımlama yapılır.

Condition grup ile tanımlama yapmak :

Create seçtikten sonra A/B testing için aşağıdaki gibi bir audience tanımı yaptım.

Audience group ile tanımlama yapmak isteyenler için:

Gerekli alanları tamamlayarak audience tanımlamasını kaydettiğimizde aşağıdaki gibi tanımladığınız grubu görebiliz.

User attiributes için Audience Group tanımlamasını yaptıktan sonra Audience name üzerine tıkladığınızda testler ile ilgili ayrıntılı analizleri görebilirsiniz.

Hangi gün kaç kullanıcının bu gruba dahil olduğu aşağıda görülmekte.

Umarım faydalı olmuştur. Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere :)

Huawei Analytics Kit hakkında daha ayrıntılı bilgi.

--

--