Huawei Analytics Kit ile Sayfa İstatistiklerini Toplama: Single Activity Mimarisinde

Abdurrahim Çillioğlu
Huawei Developers - Türkiye
4 min readJun 28, 2022
Huawei Analytics

Giriş

Selamlar, bu yazımızda Single Activity Mimarisinde Huawei Analytics Kit ile sayfa istatistiklerini(page statistics) nasıl toplayabileceğimizi inceleyeceğiz. Analytics Kit’ in en büyük özelliklerinden bir tanesi bize ücretsiz veri analizi sunuyor olması. Biz de elde edeceğimiz verilerden yararlanarak uygulamamızdaki kullanıcı deneyimini iyileştirebilir, daha çok kullanıcıya ulaşabiliriz.

Analytics Kit Nedir?

Analytics Kit mobil uygulamalar, web uygulamaları, quick apps (hızlı uygulamalar), quick games(hızlı oyunlar) ve mini programlar gibi çeşitli ürünler için birçok hizmeti bir arada bulabileceğimiz bir kullanıcı davranışı analiz platformudur. Analytics Kit senaryoya özgü veri toplama, yönetme, analiz etme ve verinin kullanımı gibi özellikler sunarak şirketlerin ve geliştiricilerin daha etkili kullanıcı edinmelerine, ürün optimizasyonu sağlamalarına, daha hassas operasyonlar yürüyerek işletmelerinin ve uygulamalarının büyümelerine yardımcı oluyor.

Analytics Kit’ in bazı faydaları:

  • Basit erişim
  • Akıllı analiz özelliği
  • Esnek konfigürasyon imkanı
  • Eşsiz bütünleşme

Farkettiğiniz gibi Analytics Kit bünyesinde birçok özelliği barındırıyor. Fakat biz bu yazımızda Sayfa Analizi özelliğine odaklanacağız.

Neden Sayfa Analizi Kullanmalıyız?

Sayfa Analizi kullanıcıların uygulamamızdaki her sayfayı ziyaret etme sayılarını, her sayfada geçirdikleri ortalama süreyi ve bu iki göstergeyi de tüm sayfa görüntülemelerinin oranı olarak bizlere sunar. Bu toplanan tutarlı veriler kullanıcılarımıza daha iyi hizmet vermemize yardımcı olur.

Örnek olarak, eğer bir sayfada tasarım değişikliğine gittiysek, elde edeceğimiz veriler ile kullanıcı deneyiminin iyileşip iyileşmediğini ölçebiliriz. Ya da kullanıcıların ziyaret etmekten en çok hoşlandıkları sayfaları belirleyebilir ve bu bilgileri gelecekteki geliştirmelerimizde kullanabiliriz. Ayrıca Sayfa Analizi ile hangi sayfaların geliştirilmesi gerektiğini de belirleyebiliriz.

Özetleyecek olursak, sayfa analizi bize aşağıdaki bilgileri sunuyor:

  • Sayfa ziyaret yüzdesi
  • Her ziyarette sayfada kalınan süre
  • Sayfa ziyaret sayıları
  • Her ziyarette sayfada kalış yüzdesi

Küçük Bir Hatırlatma: Single Activity Mimarisi

Bildiğiniz üzere Activity’ ler uygulamalarımız için bir giriş noktası işlevi görürler. Uygulamalarımızda bir veya birden fazla Activity’ e sahip olabiliriz.

Resmi Android Dokümanı’ na göre “Activity kullanıcıların uygulamanızda odaklanabileceği tek şeydir . Hemen hemen bütün Activity’ ler kullanıcılar ile iletişime geçerler ve Activity sınıfı setContentView(View) metodunu kullanarak ekranda bir kullanıcı arayüzü oluşturmanızı sağlar. ”

Single-Activity Mimarisi bir ya da az sayıda Activity kullandığımız bir mimari yapıdır. Peki eğer birden fazla Activity kullanmıyorsak yerine ne kullanmalıyız? Burada cevabımız Fragment lar. Fragment uygulamamızın arayüzünde tekrar tekrar kullanabileceğimiz bir yapıdır. Fragment lar kendi layoutlarına ve yaşam döngülerine sahiptirler. Ayrıca, kendi etkileşim olaylarını(input events) algılayıp idare edebilir. Single-Activity mimarisinin önemli özelliklerini listeleyecek olursak:

  • Fragmentlar arası geçiş Activityler arası geçişe göre daha hızlıdır.
  • Android Jetpack içerisinde bulunan Navigation kütüphanesini kullanarak kolaylıkla fragmentlar arasındaki geçişi yönetebiliriz.
  • Toolbar ve Navigation Drawer’ ı uygulamamızda kolaylıkla kullanıp yönetimini sağlayabiliriz.
  • Deep linkleri kolaylıkla kullanabilir bağlantılarını sağlayabiliriz.

Analytics Kit otomatik olarak Activity lerden veri toplamayı destekler. Fakat Activity olmayan Fragment gibi ögeler için bazı methodları çağırmamız gerekiyor.

1-) HMS Core Entegrasyonu

Huawei HMS Core’ u projelerimize nasıl entegre edebileceğimizin detaylarına bu yazımızda değinmeyeceğiz. Resmi dokümanlar ya da Codelab yardımıyla HMS Core’ u projenize kolayca entegre edebilirsiniz. Ayrıca, entegrasyon adımlarını çok iyi bir şekilde hazırlanmış olan medium yazısı yardımı ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Sonraki aşamada Analytics Service ve API’ sini AppGallery Connect üzerinden aktif edelim.

HMS Core entegrasyonundan ve servislerin aktif edilmesinden sonra gerekli bağımlılıklarımızı (dependencies) ekleyelim.

2-) Kütüphanelerin Eklenmesi

Gerekli kütüphanelerimizi build.gradle (app level) içerisine ekleyelim. Burada eklediğimiz versiyon Analytics Kit’ in son versiyonu olmayabilir. Kütüphanenin güncel versiyonuna buradan erişebilirsiniz.

3-) Analytics SDK’ in Başlatılması

Application Class içerisinden Analytics SDK’ ini başlatalım.

4-) Sayfa Etkinliğinin (Page Event) Özelleştirilmesi

Analytics Kit uygulamamıza eklenip başlatıldıktan sona Activity lerden otomatik olarak verileri toplamaya başlıyor. Fakat Fragment gibi activity olmayan sayfalar için pageStart ve pageEnd methodlarını çağırmamız gerekiyor.

Veri Toplama — Activity vs Non-Activity

pageStart bir sayfanın başlatılmış olduğunu belirtir. Bu methodu çağırdıktan sonra pageEnd methodunu çağırmamız gerekir.

Activity lerde pageStart ve pageEnd kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde sayfa giriş ve çıkış etkinlikleriyle ilgili istatistiklerde hata olacaktır.

5-) Bütün Sayfaların Özet Verisinin Görüntülenmesi

Tüm entegrasyon süreçlerimizden sonra artık raporlarımızı görüntülemek için hazırız. İlk olarak AppGallery Connect’e giriş yapalım ve My projects e tıklayalım. Buradan projemizi seçip uygulama ismimize tıklayalım. HUAWEI Analytics > Behavior analysis > Page analysis yolunu takip ederek Page analysis ekranını açalım. Bu ekrandan uygulamamızda sayfa analizi eklediğimiz bütün sayfaların verilerine ulaşabiliriz.

Page Analysis Ekranı

Yukarıda bu tablodan hangi verilere erişebileceğinizden bahsetmiştik. Ayrıca, daha spesifik veriler elde etmek için çeşitli filtreler uygulayabilir ve bir zaman aralığı seçebiliriz.

6-) Sayfa Yönetimi (Page Management)

AppGallery üzerinden HUAWEI Analytics > Management > Pages yolunu takip ederek sayfa yönetimi ekranımıza ulaşalım. Bu ekrandan yeni sayfa ekleyebilir, var olan sayfalarımızı düzenleyebilir veya silebiliriz.

Page Management Ekranı

İpuçları & Tüyolar

  • Sayfa etkinliklerinizi daha anlamlı hale getirmek için Sayfa Yönetimi ekranından etkinliklerimize açıklamalar ekleyebiliriz.

Sonuç

Bu yazımızda, Huawei Analytics Kit ile sayfa istatistiklerinin nasıl toplanacağını ve sayfa istatistiklerini nasıl görüntüleyebileceğimizi inceledik. Karşılaştığınız sorunları veya sorularınızı lütfen yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler, umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Referanslar

--

--