Huawei Cloud Debugging İle Uygulamanızı Test Edin

Berk Özyurt
Huawei Developers - Türkiye
5 min readSep 10, 2020

Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere Huawei’nin geliştiricilere sunduğu bir servis olan Cloud Debugging hakkında bahsedip nasıl kullanabileceğiniz hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Cloud Debugging’in uygulama geliştirme sürecinize fayda sağlayacağına eminim, umarım bu yazı da sizlere bu yolda bir rehber olur.

Cloud Debugging Nedir?

İlk önce Cloud Debugging hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Cloud Debugging Huawei’nin geliştiricilere uygulamarını gerçek Huawei cihazlarda test edebilmesi için sunduğu ücretsiz bir servistir.

Aslında Cloud Debugging tam anlamıyla işlevsel bir emülatördür. Android Studio’nun yavaş çalışan emülatörü yerine HMS mobil uygulamalarınızı daha hızlı bir şekilde Cloud Debugging üzerinden de test edebilirsiniz. Cloud Debugging her türlü Huawei mobil cihazlar ile uygulamanızı test etmenize olanak sağlamaktadır.

Cloud Debugging geliştiricilere yüksek çözünürlüklü, hızlı ve sorunsuz bir test deneyimi sunuyor. Gerçek bir mobil cihazda olduğu gibi ekran görüntüleri alabilir, ekranı yan döndürebilirsiniz. Üstelik tüm logları anlık olarak izleyebilir, ihtiyaç duyduğunuz halde bu logları dışa aktararak kaydedebilirsiniz. Bu sayede test süreçlerinin nasıl geçtiğini izleyebilir, aldığınız hataları ve tüm geri dönüşleri kayıt altında tutabilirsiniz.

Bu kusursuz test deneyimini yaşamak için yapmanız gereken tek şey apk oluşturup Cloud Debugging üzerinden bir cihaz seçerek uygulamanızı çalıştırmak.

Cloud Debugging Nasıl Kullanılır?

Cloud Debugging kullanmak için öncelikle bir Huawei Developer hesabınızın olması gerekmektedir. Developer hesabınız ile geliştirdiğiniz uygulamayı test etmek için gerekli olan adımlar aşağıdaki gibidir.

1-) Cihaz Listesi

  • İlk olarak developer konsola giriş yaptıktan sonra açılan ekrandaki servis kartlarından “Cloud Debugging” alanını seçilmeli.
  • Açılan sayfada ilk olarak cihaz listesi ve cihaz filtreleme alanı çıkıyor. Bu alanda akıllı telefon ve tablet olmak üzere iki ana seçenek var. Daha sonra sistemde bulunan cihazlara göre konuma göre, modele göre ve işlemci türüne göre filtreleme yapabilirsiniz. Eğer hiç bir filtre seçilmemişse tüm cihazlar listelenecektir.
  • Filtrelerin hemen altında arama kriterlerine uygun olan tüm cihazlar listelenmiş olarak çıkacaktır. Bu cihazlar içinden hangisinin HMS hangisinin HMS & GMS olduğu bilgisi, Android sürümü, EMUI versiyonu ve ekran çözünürlüğü gibi bütün önemli bilgileri görebilirsiniz.

2-) Debugging

  • Seçmek istediğiniz cihazın üzerine gelince sizi iki seçenek karşılayacak. Birincisi “Start Debugging” diyerek cihazı kullanmaya hemen başlamanızı sağlıyor. Diğer bir seçenek ise cihazı ileri bir tarihe veya saate rezerve etmeniz için “Reserve Device” butonu.
  • İlk olarak, start debugging butonuna basılınca yeni bir pencere açılıyor. Bu pencerede cihazın ne kadar süre için erişilebilir olduğu bilgisi yazıyor ve sizin bu cihazı ne kadar süre kullanmak istediğinizin bilgisi isteniyor. Bunun amacı cihazı aynı anda farklı kişilerin kullanmasını engellemek ve diğer kullanıcılara hangi cihazın ne zaman müsait olacağı bilgisini göstererek vakit kaybını engellemek. Bu pencereden sizin için ideal olan kullanım süresini seçtikten sonra “OK” butonuna tıklayarak cihazı kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • İkinci seçeneği, yani reserve device’ı seçtiğiniz zaman ise açılan pencerede sizden rezerve etmek istediğiniz tarihi ve saati seçmeniz isteniyor. Böylece cihaz belirttiğiniz zamanda yalnızca sizin kullanımınıza ayrılmış oluyor. Gerekli bilgileri girdikten sonra “OK” butonuna tıklayarak rezervasyon işleminizi tamamlayabilir ve vakti geldiğinde cihazı kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Cihazı seçtikten sonra otomatik olarak test ekranına yönlendiriliyoruz. Burada “Apps” sekmesi altında eğer daha önceden apk dosyasını yüklediğimiz uygulamalr varsa bunlar listeleniyor. Ayrıca “Upload” alanı ile yeni bir apk dosyası yükleyebilirsiniz. Sol tarafta ise telefon ekranı yer alıyor. Burada cihaz üzerindeki bütün tuşlar ekranın altında, ekran döndürme özelliği ise sağ üst köşede yer alıyor. Ayrıca sayfanın en üst sağ köşesinde kalan sürenizin bilgisi de yer alıyor. Ve eğer isterseniz buradaki “Stop debugging” butonu ile test işleminizi sonlandırabilirsiniz.
  • Eğer daha önceden yüklemiş olduğunuz bir uygulamayı seçtiğiniz bu cihaza kurmak isterseniz listeden uygulamanın üzerine geldiğinizde sağ üst köşesinde çıkan “Install” logosuna tıklayarak uygulamanın yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Yeni bir apk yüklendiğinde uygulamanız otomatik olarak kurulacak ve uygulamanızın simgesi ekranda belirecektir.

3-) Loglar

Uygulamanızı yükledikten sonra “Logs” sekmesi içinden logları açıp, takip edebilirsiniz. Bunun için “Logs” sekmesine tıklayıp, açılan sayfada “Obtain logs” butonuna tıklayarak logları almaya başlayabilirsiniz. Eğer Log almayı durdurmak isterseniz aynı butonun ismi “Stop” olarak değişmiş olacaktır, bu butona tekrar tıklayarak logları durdurabilirsiniz.

Bu sayfanın en önemli özelliklerinden birisi de logları dışarı aktarıp bilgisayarınıza kaydedebilmek. Eğer Logları kaydetmek isterseniz “Export Logs” buttonu ile direk bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

4-) Bilgiler

“My Info” sekmesi altında debugging işlemilerinize ait bilgiler yer almaktadır. Bu sekme içinde öncelikle mevcut kullanımda olan cihazların listesini görebilirsiniz. Cihaz listesinde başlama zamanı, cihazı ne kadra süre için rezerve ettiğiniz bilgisi ve kalan süre gibi bilgiler yer almaktadır. Cihazın yanındaki “Enter debugging page” simgesine tıklayarak tekrar test ekranına gidebilirsiniz.

Eğer cihaz ile işiniz bittiyse ve artık kullanmayacaksanız yine cihazın yanında yer alan “Release device” simgesine tıklayarak cihazı serbest bırakıp, fazla vakit almadan başka kullanıcıların da cihazı kullanmasına olanak sağlayabilirsiniz.

Bu sayfanın altında ise yine yüklediğiniz apk listesini görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca sayfanın sağ üst tarafında cihazın ne kadar süre daha erişebilir olduğu bilgisi yer almaktadır. Eğer işleriniz belirttiğiniz süre içinde yetişmediyse “Apply for more time” butonu ile ek süre alarak seçili cihazı elinizde tutmaya devam edebilirsiniz.

Özet

Özetle bu yazımda uygulamalarınızı en kısa sürede ve maksimum verim ile farklı Huawei cihazlarda nasıl test edebileceğinizi, loglarınızı nasıl arşivleyebileceğinizi anlatmaya çalıştım. Umarım açıklayıcı ve faydalı olmuştur. Uygulamanız hazırsa artık kolayca Cloud Debugging ile testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Referanslar

Cloud Debugging resmi Huawei dökümanlarına aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

--

--