Huawei Dynamic Tag Manager(DTM) Kullanımı

Simge Keser
Huawei Developers - Türkiye
6 min readAug 28, 2020

Herkese merhabalar, bu yazımda Huawei Dynamic Tag Manager (DTM) hakkında bilgiler vererek özelliklerinden, ne için kullanıldığından ve bir react native uygulamasına nasıl entegre edildiğinden bahsedeceğim.

Öncelikle React Native, Facebook tarafından geliştirilen, JavaScript ve React’e dayalı cross platform mobil uygulama geliştirmeyi sağlayan bir frameworktur. Huawei’nin sunmuş oldugu DTM hizmetini react-native ile geliştirdiğimiz projemizde kullanabilmemiz icin belirli konfigürasyonlar yapmamiz gerekiyor. Dilerseniz şimdi Dynamic Tag Manager özelliklerini ve entegrasyon aşamalarını birlikte inceleyelim.

DTM Nedir ?

HUAWEI Dynamic Tag Manager(DTM), dinamik bir etiket yönetim sistemidir. DTM ile, belirli olayları izlemek, verileri üçüncü taraf analitik platformlarına rapor etmek ve HUAWEI Analytics’in güçlü analiz yeteneklerine dayalı veri odaklı işlemleri gerçekleştirmek için etiket yapılandırmanızı web tabanlı bir kullanıcı arayüzünde kolayca ve güvenli bir şekilde release edebilir ve güncelleyebilirsiniz. Etiket(tag), koşul(condition) ve değişkenlerden(variable) oluşan bir platformdur.

Avantajları:

  • Daha hızlı konfigurasyon dosyası güncellemeleri.
  • Daha fazla üçüncü taraf platformu.
  • Ücretsiz
  • Enterprise-level destek ve hizmet
  • Basit ve kullanımı kolay kullanıcı arayüzü

Dinamik Etiket Yöneticisini kullanabilmek için öncelikle aşağıdaki adımların yapılması gerekir:

1- Huawei ID ile giriş yapma, kaydolma

İlk adım olarak Huawei developer hesabınız ile giris yapmanız gerekiyor, eger hesabınız yoksa developer hesabı registration and verification işlemleri için bu sayfadan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

2- Proje oluşturma ve HMS Core SDK entegrasyonu

Developer hesabınız ile giriş yaptıktan sonra manageAPIs bölümünden analytics kiti aktif ederek başlıyoruz.

HMS Core Sdk’yi projeye entegre etmek ve AppGallery Connect’te yeni bir proje oluşturma hakkında daha fazla bilgi elde etmek icin aşağıdaki bağlantıdan adımları izleyebilirsiniz.

3-Dtm ve Analytics kiti etkinleştirme

HMS Core Sdk entegrasyon aşamaları tamamlandıktan sonra, Analytics kit pluginini node modules klasorunun altina ekliyoruz ve aşağıdaki komutu çalıştırarak Analytics kit eklentisini yüklüyoruz. Analytics Kiti entegre ettikten sonra eventlerimizi gönderebiliriz. Event eklemek için visual event function kullanırsanız bu bölümü atlayabilirsiniz.

4- Config Olusturma

Tüm hazırlık aşamalarını başarılı bir şekilde tamamladığımıza göre artık DTM consoluna geçerek etiket yöneticimizi yapılandırabiliriz. AGC’de Dtm Yapılandırma Sayfasını (Growth > Dynamiç Tag Manager) açıp, ardından config oluşturalım. Bu konfigürasyon, tüm DTM kaynaklarını (Genel Bakış, Değişken, Koşul, Etiket, Grup, Versiyon) içerir. Bir uygulama için yalnızca bir konfigürasyon oluşturulabilir ve konfigürasyon oluşturulurken paket adı değiştirilemez.

Konfigürasyonu oluşturduktan sonra üzerine tıklayalım ve yapılandırma aşamalarına başlayalım.

5-Servis Yapılandırması

Overview sekmesinde, mevcut yapılandırma sürümündeki değişkenlerin, koşulların ve etiketlerin değişiklik geçmişini ve işlem kayıtlarını görüntüleyebilirsiniz. Bir değişken, koşul, etiket veya grup üzerindeki işlem kayıtları, silindiğinde, oluşturulduğunda veya düzenlendiğinde işlem kayıtları(operation records) alanında görüntülenir. Değişiklik geçmişinde, belirli bir zamanda bir değişken, koşul veya etiketin eklenip eklenmediği kontrol edilebilir.

Değişken(Variable), bir koşulda veya etikette kullanılan bir yer tutucudur. DTM, çoğu etiket ve koşulu yapılandırmak için kullanılabilen önceden ayarlanmış değişkenler(preset variable) sağlar ve ayrıca özel değişkenler(custom variable) oluşturulabilir.

Şu anda, DTM 18 tür önceden ayarlanmış değişken ve 6 tür özel değişken sağlar. Bazı önceden ayarlanmış değişken türlerini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Event Name condition bölümünde kullanılacak önceden ayarlanmış (preset variable) bir değişken olarak oluşturdum.

Ardından, Costum variable satırındaki create düğmesini tıklayıp, rapor edilen eventin değerini elde etmek için kullanılan name, type ve event parameter key değerlerini girelim ve save butonuna tıklayarak kaydedelim.

Custom değişken türlerinden bazılarını aşağıda daha detaylı görebilir ve değişken türlerinizi ihtiyaca göre yapılandırabilirsiniz.

Ardından condition sayfasını açalım. Condition, bir etiketi(tag) tetiklemek için ön koşuldur ve etiketin ne zaman yürütüleceğini belirler. Bir etiket en az bir tetikleme koşulu(trigger condition) içermelidir.

Bir koşul üç unsurdan oluşur: ad, tür ve tetikleme koşulu. Ad ve tür zorunlu bölümlerdir.

Condition hakkında daha fazla bilgi icin :

Bir koşul oluşturduktan sonraki adım, bir etiket oluşturmaktır. Etiket, uygulamanızda etkinlikleri izlemek için kullanılır.

İlk olarak, bir etiket adını girelim ve uzantıyı Huawei Analytics olarak seçelim. Ardından aşağıdaki resimde gösterilen işlem türlerinden birini seçerek etiket oluşturma aşamalarına devam edelim.

Seçtikten sonra, event adı metin kutusuna yeni bir event adı girelim.

NOTE

Etkinlik adı bir harf veya referansla başlamalıdır ve yalnızca rakamlar, harfler ve alt çizgiler (_) içerebilir. Etkinlik adında bir değişkene başvurulursa, başvurulan değişkenin değerinin etkinlik adı kısıtlamalarını karşıladığından emin olmanız gerekir. Aksi takdirde event rapor edilemeyebilir.

Parameters for addition or modification altındaki Add kismini tiklayalim ve parametre için Key ve Value degerlerini ayarlayalim. Son olarak, Trigger condition altında Add kismini tiklayarak tag için bir trigger condition ayarlayalim.

Tag olusturduktan sonra kaydetmeyi unutmayalım.

Version, bir konfigurasyonun farklı aşamalarını kaydetmek için kullanılır. En son yapılandırmayı kaydetmek için istediğiniz zaman bir konfigurasyon için bir sürüm oluşturulabilir ve sürümü ayrıntı sayfasında indirebilir, önizleyebilir ve yayınlayabilirsiniz.

Sürüm oluşturmak için, Overview sayfasında create version veya version sayfasında create kismina tıklayabilirsiniz. Surum adını ve açıklamasını girip kaydederek DTM portalındaki tüm servis konfigürasyonlarıni tamamliyoruz. Simdi diğer ayrıntılara bakalim.

6- Kodlama

DTM portalinda tum konfigurasyonlari tamamladiktan sonra surum dosyamizi indiriyoruz. Dosya DTM-***.json isimli bir dosyadir.

Daha sonra, uygulama klasöründeki src \ main dizininde assets dosyası oluşturun ve assets dosyasinin icinde yeni bir containers dosyası oluşturun, ardından oluşturulan config DTM — **.json dosyasını containers dosyasinin icine taşıyın. Dizin src / main / assets / container / DTM — ***.json olmalidir.

Not: Agconnect-services.json dosyasini indirmeyi ve manifest dosyasına internet permission eklemeyi unutmayalım.

Hata Ayıklama Modunu kullanarak olay kaydını gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz. Aşağıdaki komutu çalıştırarak hata ayıklama modunu etkinleştirebilirsiniz.

adb shell setprop debug.huwei.hms.analytics.app <Package_name>

​Uygulamada analytics kiti import edip eventlerinizi aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi gönderebilirsiniz.

Sonuç:

Bu çalışmada, HUAWEI Dinamik Etiket Yöneticisi’ni react native projesine başarıyla entegre ettik. Bunun sonucunda sizde DTM’i kendi react native projenize entegre edebilirsiniz. For demo project code :

Official HMS Resources

Dynamic Tag Manager:

Analytics Kit:

--

--