Esengül Bayazit
Huawei Developers - Türkiye
6 min readJul 9, 2020

--

Huawei Mobil Servisleri ve App Gallery Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

App Gallery Nedir? Uygulamalar App Gallery de nasıl yayınlanır?

Merhabalar,

Bu yazımda Huawei App Gallery nedir, HMS nedir, geliştiricilere neler sağlar, mobil uygulamalar App Gallery de nasıl yayınlanır gibi konulardan sizlere bahsetmek istiyorum.Şimdiden keyifli okumalar dilerim:)

App Gallery Nedir?

App Gallery Huawei ‘nin resmi uygulama mağazasıdır.170 ülkede aktif olarak kullanılan App Gallery de 60000 uygulama bulunurken her geçen gün hem uygulama sayısı hem de aktif kullanıcı sayısı hızla artmaya devam ediyor.App Gallery kullanarak mobil uygulamaları arayabilir, indirebilir ve paylaşabilirsiniz.Ayrıca App Gallery, Quick App özelliği ile kurulum gerektirmeyen uygulamalara erişimi de sağlar. Böylece mobil cihazlarda pil ve kapasite kullanımı için kullanıcılara tasarruf sağlar.

Ayrıca App Gallery sadece Huawei olan cihazlarda kullanılmıyor. Android işletim sistemine sahip tüm cihazlara App Gallery indirilip aktif olarak kullanılabilirsiniz.

Peki bu kadar büyük bir kullanıcı kitlesine sahip bir markette bir developer uygulamasını nasıl yayınlar? Geliştirici bu ekosistemde bir Huawei Developer olmak için ne yapmalıdır? Şimdi bu yolda bir yazılım geliştirici neler yapabilir daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

HMS Nedir?

HMS yani Huawei Mobil Services Huawei’nin kendi mobil dünyasını oluşturduğu bir ekosistemdir. Amerika ve Çin arasında yaşanan olaylardan sonra Google servislerine erişimi kısıtlanan Huawei kendi mobil servisleri olan HMS ekosistemini geliştirdi. Geliştirdiği bu ekosistemle büyük başarı elde eden Huawei kendi uygulama mağazası App Gallery ile başarısını hızla ilerletiyor.

HMS Core çatısı altında ads kit, push kit, location kit gibi yaklaşık 35 tane servis sağlayan HMS mobil geliştiricilere database, security, reklam ve gelir elde etmek gibi birçok imkan sunuyor. HMS ile tüm mobil dünyaya sesini duyuran Huawei bu konuda başarısız olacağını düşünen herkese başarısını kanıtladı. Huawei mobil servisleri ile ilgili tüm detaylı dokümanlara https://developer.huawei.com/consumer/en/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Şimdi birazda HMS ekosistemi ve App Gallery ile alakalı en çok merak edilen konuları inceleyelim.

1-) Huawei mobil servisleri ücretli midir?

Hayır. Mobil geliştiricilerin Huawei mobil servislerini kullanabilmesi için herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur.

2-) HMS sadece Huawei olan cihazlarda mı kullanılabiliyor?

Hayır. Android işletim sistemine sahip herhangi bir cihaza da Huawei mobil servisleri indirilip kullanılabilir.

3-) HMS son kullanıcıları nasıl etkileyecek Huawei telefonlar da Google kullanılamayacak mı?

Yeni nesil Huawei cihazlarda son kullanıcıyı etkileyen olumsuz bir durum yoktur. Tek değişiklik uygulamalarda kullanılan GMS(Google Mobile Services) bu cihazlarda bulunmuyor ve kullanılan bu servisler yerine Huawei servisleri entegre edilerek uygulamalar hiçbir değişiklik olmadan son kullanıcı tarafından aynı şekilde kullanılmaya devam ediyor.

4-) Huawei nin hangi telefonlarında artık Google mobil servisleri bulunmuyor?

2020 yılından itibaren satışa sunulan yeni cihazlarda artık Google mobil servisleri kullanılmıyor içerisinde Huawei mobil servislerini bulunduruyor. Fakat 2020 yılından önce satılan ve piyasada bulunan cihazlarda Google mobil servisleri bulunuyor.

5-) Artık Huawei telefonlarda HMS ile birlikte Android işletim sistemi olmayacak ve Huawei HarmonyOS işletim sistemini mi kullanacak?

HMS ile birlikte akla gelen ilk sorulardan bir tanesi bu oluyor:) Android işletim sistemi open source bir işletim sistemidir. HMS ile sadece cihazda kullanılan mobil servis değişmiş oluyor ve android işletim sisteminin kullanımına dair bir değişiklik olmuyor. Cihazdaki tek fark artık Huawei mobil servislerinin kullanılacak olmasıdır.

6-) HMS mobil geliştiricileri nasıl etkiliyor ne gibi katkı sağlıyor?

Huawei’nin bu konuda mobil geliştiricilere önemli ölçüde katkıları var. Bunlardan en önemlisi geliştiriciden daha az komisyon alarak geliştiricinin daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor. Üstelik HMS ekosistemini kullanırken herhangi bir ücret talep etmeden bunu yapıyor. Ayrıca birçok büyük firmanın yapamadığını başardı, kendi ekosistemini oluşturdu ve geliştiricilere alternatif bir ekosistem sağlayarak mobil dünyada yeni bir yol oluşturdu.

7-) Huawei developer olmak için herhangi bir ücret ödemek gerekiyor mu?

Hayır. Huawei developer olmak için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur. Huawei hem bireysel hem kurumsal geliştiricilere bu ekosistemin bir parçası olabilmesi için bütün kolaylıkları sağlıyor.

8-) Nasıl Huawei Developer olabilirim?

Huawei developer olabilmek için ilk olarak https://developer.huawei.com/consumer/en/ adresinden kayıt olmak ve developer hesabı açmak gerekir.Developer hesabı oluştururken bireysel veya kurumsal olarak hesap oluşturulabilir.Nasıl hesap oluşturulacağına dair aşağıdaki linkleri takip edebilirsiniz.

Developer Hesabı Oluşturma :

9-) Huawei Developer hesabının incelenmesi ve onaylanması ne kadar zaman alıyor?

Developer hesabı oluştururken bilgiler doğru girilir ve onaylanırsa hesap bir veya iki iş günü içerisinde onaylanıp aktif olarak kullanılabiliyor.

10-) Developer hesabı oluşturdum.Uygulamamı App Gallery de ücretsiz yayınlayabilir miyim?

Herhangi bir ücret ödenmeden App Gallery de uygulama yayınlanabilir.

11-) App Gallery i sadece Huawei olan cihazlarda mı kulllanılabilir?

Hayır. App Gallery i Android işletim sistemine sahip tüm cihazlara indirip kullanabilirsiniz.

12-) App Gallery de uygulama yayınlarken o uygulamanın inlecenip onaylanması ne kadar zaman alıyor?

Bir uygulamanın yayınlanmadan önce incelenip test edilmesi ve onaylanması ortalama 2 ile 3 gün arasında değişiyor. Onaylanması durumunda o gün içerisinde uygulama yayınlanıyor. Yayınlanmasına onay verilmeyen ve reddedilen uygulama için developera neden reddedildiğine dair email gönderilerek bilgi veriliyor. Developer gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra uygulama yeniden incelenip onaylandığında App Gallery de yayınlayabiliyor.

13-) 2020 yılından itibaren satışa sunulan Huawei cihazlarda Google mobil servisleri olmayacaksa bu cihazlarda ne gibi farklılıklar olacak?

Yeni üretilen bu cihazlarda artık Huawei mobil servisleri çalışacak ve Google servisleri bulunmayacak. Dolayısıyla geliştirilen uygulamaların Google servislerine bağlı olan fonksiyonları(location, map servisi gibi) bu cihazlarda çalışmayacaktır. Youtube, Gmail gibi Google ın uygulamaları doğrudan bu cihazlarda yüklü olarak gelmiyor ve uygulama olarak bulunmuyor. Fakat Huawei browserdan kullanıcılar bu uygulamaları kullanmaya devam edebiliyorlar.

14-) Yeni Huawei cihazlarda çalışmayan uygulamalar için ne yapmak gerekir?

Google bağımlılığı bulunan uygulamaların bu fonksiyonları yeni Huawei cihazlarında çalışmıyor. İşte bu durumda Huawei’nin geliştirmiş olduğu HMS ekosistemi devreye giriyor ve GMS servislerine alternatif olarak uygulamalarda HMS servisi kullanılıyor. Bu durumda HMS entegrasyonu yapılarak uygulamaların son kullanıcıya ulaştığında cihazlarda hata almadan çalışması sağlanıyor.

15-) HMS entegrasyonuna neden ihtiyaç vardır?

HMS entegrasyonu yapılmayan uygulamanın kullandığı Google servislerinin fonksiyonları yeni üretilen Huawei cihazlarda hata alıp çalışmayacaktır. Bu durumda cihazlarda bu hata ile karşılaşıldığında hem son kullanıcı için hem de uygulama sahibi için istenmeyecek bir durumdur. Bu nedenle uygulamalara HMS entegrasyonu yapılarak bir çözüm sağlanır.

16-) HMS entegrasyonu için Türkiye de neler yapılıyor?

Huawei bu konuda birçok ülkede ve Türkiye Arge merkezinde hem kurumsal firmalara hem de bireysel geliştiricilere ciddi anlamda destek oluyor. Türkiye de arge merkezinde kurulan yaklaşık 100 kişilik bir ekiple HMS entegrasyonu sürecinde Türkiye de ve Avrupadaki ülkelerde bulunan birçok uygulamaya destek vermektedir.

Ayrıca arge merkezindeki bu ekip HMS entegrasyonu desteği dışında HMS ekosistemini geliştirme, uygulama geliştirme, SDK oluşturma gibi birçok görevlere sahip olarak bu ekosisteme katkı sağlamaktadır. HMS entegrasyonu sürecinde Huawei uygulamaların test edilmesi, mobil servislerin entegre edilmesi, uygulamanın yayınlanması gibi birçok konuda geliştiricilere destek olacak bir yapı oluşturuldu.

17-) Türkiye de HMS entegrasyonunun başarı oranı nedir?

2020 yılının başlarında oluşturulan ekiple başlayan bu süreç Türkiye’de ki mobil uygulama geliştiricilerle birlikte çalışılması sonucunda en başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye de HMS entegrasyonunu tamamlayan ve App Gallery de yayınlanan uygulamalar arasında Turkcell, Halkbank, Türk Telekom, Getir gibi önemli uygulamalar bulunuyor. Bu süreci başarıyla devam ettiren Huawei ekosistemini geliştirmeyi sürdürürken daha fazla geliştiriciye hizmet sunmaya devam ediyor.

18-) Bir uygulamanın HMS entegrasyonu yapılırken süreç nasıl ilerliyor?

İlk olarak HMS entegrasyonu yapılacak uygulamanın analizi yapılarak Google bağımlılıkları tespit edilmelidir. Bu adımda uygulamanın analizinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Hangi Google servislerinin kullanıldığı(location ve map servisi gibi) ve uygulamanın ne gibi Google bağımlılıkları olduğu belirlenmelidir. Uygulamaların nasıl Google bağımlılık analizi yapıldığına dair yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Uygulamada kullanılan servislerin analizi yapıldıktan sonra entegrasyonu yapılacak olan Huawei mobil servisleri belirlenebilir.

Uygulama analizi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu Push servisinin kullanıldığı uygulamalarda third party bir servis kullanılıp kullanılmadığını tespit etmektir. Eğer uygulamada kullanılan bir third party servis varsa o servisin HMS entegrasyonundaki sürecini bilmek önemlidir. Örneğin Türkiye de Netmera, Insider gibi Push servis sağlayan firmalar HMS entegrasyonu sürecini tamamladığı için uygulamalarında kullanan geliştiriciler için sorun oluşturmuyor.

19-) HMS entegrasyonu süreci ne kadar zaman alıyor?

Uygulamanın analizi yapılıp kullanılacak Huawei servisleri belirlendikten sonra o uygulama için bir plan hazırlanır. Bu adımda entegrasyonu yapılacak her bir Huawei servisi için entegrasyon ve test süreçleri dahil ortalama 2 veya 3 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanan entegrasyon sürecinden sonra uygulama pure HMS(içerisinde sadece Huawei mobil servislerinin bulunduğu cihaz) olan cihazlarda test edilerek daha sonra App Gallery de yayınlanabilir.

20-) Entegrasyon tamamlandıktan sonra Huawei cihazı olmayanlar uygulamaları nasıl test edebilirler?

Huawei uygulamasını test etmek isteyen developerlar için Cloud Debugging yapısını çözüm olarak sunuyor. Cloud debugging ile gerçek bir Huawei cihazı seçerek uygulamaların bu cihazlarda test edilmesi sağlanıyor. Cloud debugging hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

Cloud Debugging : https://developer.huawei.com/consumer/en/doc/development/Tools-Guides/cloud-debugging-0000001051084360

Umarım herkes için faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

--

--