Huawei Wear Engine Nedir? Huawei Wear Engine Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tuğçe Aras
Huawei Developers - Türkiye
6 min readDec 29, 2023
Huawei saatler

Giriş

Selamlar 👋, bugün sizlere Huawei Wear Engine`nin ne olduğunu, neden kullanıldığını ve bu servisi kullanabilmek için nasıl başvuru yapmamız gerektiği ile alakalı bir yazı hazırladım. Başlayalım o halde.

Huawei Wear Engine Nedir?

Wear engine, telefon ile Huawei giyilebilir cihazlar arasında bağlantıyı sağlayan bir servistir. Wear Engine`i entegre ettiğimizde, telefonumuzdaki uygulamamız ya da servisimizden Huawei giyilebilir cihazımıza mesaj ve bildirim gönderebilir, veri aktarabilir aynı zamanda giyilebilir cihazın durumunu alabiliriz. Bu akış tam tersi şekilde de çalışabilmektedir. Yani, Huawei giyilebilir cihazındaki bir uygulamanın veya servisin telefona mesaj gönderebileceği ve veri aktarabileceği anlamına da gelmektedir.

NOT: Telefon ile saat arasında bağlantı kurulup, veri alışverişi sağlanacaksa wear engine başvurusunun yapılması gereklidir.

Telefon ile saat arasında bağlantı kurulmayacaksa yani birbirleri arasında veri alışverişi olmayacaksa bu gibi durumlarda wear engine başvurusu yapmaya gerek yoktur.

Gerek olmadığı bir duruma örnek olarak 👇

Bir api`ye istek atıp gelen verinin saat üzerinde gösterilmesi durumu buna örnek olarak verilebilir. Bu durumda wear engine başvurusuna ve telefona da gerek yoktur. Tüm süreç saat üzerinden yürütülecektir.

Wear Engine’nin kullanılabilmesi için öncelikle Huawei Developer platformu üzerinden Mobil uygulama için Wear Engine başvurusunun yapılması ve başvurunun onaylanması gerekmektedir.

Huawei Wear Engine Başvuru Süreci

  1. Wear engine başvurusu yapmadan önce Huawei Developers`a kayıt olunmalı sonrasında Huawei ID servisine başvurulmalı.
Huawei Developers sitesi
Huawei ID
Huawei ID`ye başvur

Huawei ID`ye nasıl başvurulması gerektiği ile ilgili adımları aşağıdaki dokümandan inceleyebilirsiniz.

2. Huawei Developers sitesinden “Console” kısmına tıklanmalı.

Huawei Konsol

3. App Services kısmından Wear Engine`e tıklanmalı.

Huawei Konsol

4. ”Apply for Wear Engine” kısmına tıklanmalı.

Wear Engine

5. Mobile app kısmı seçildikten sonra gerekli yerlerin doldurulması gerekmektedir.

Huawei Wear Engine başvurusu

6. Son olarak doldurulması gereken bazı excel dokümanları bulunmaktadır. Bunlar :

Bu excel`leri doldurduktan sonra sisteme yüklemeniz yeterli olacaktır.

7. Başvuru onayı genelde Enterprise Developer`lar için 2 hafta sürmektedir. Individual Developer`lar için bu süre daha kısadır.

Wear Engine başvuru onayı

O halde gelin doldurulması gereken excel dokümanlarını birlikte inceleyelim. İlk önce Enterprise Developer`ların doldurmaları gereken excel dokümanlarına bakalım sonrasında Indivudual Developer`lar için olan dokümanları inceleriz.

1. Enterprise Developer (Kurumsal Geliştirici)

Data+Permission+and+Usage+Description.xlsx ve User+Authorization+Path+Description.xlsx olmak üzere 2 adet doldurulması gereken excel dokümanları bulunmaktadır. Şimdi bu dokümanları inceleyelim.

a) Data Permission And Usage Description Excel`i

Bu excel`de birçok sekme bulunmaktadır. Enterprise developer`ların doldurması gereken alanlar kırmızı ile işaretlenmiş yerlerdir.

Doldurulması gereken yerler

İlgili alanları sırasıyla açıklamaya başlayalım.

🔹 “For Enterprise Developers” Kısmı :

For enterprise developers kısmı

5 adet maddemiz bulunmaktadır. Yapılacak olan saat uygulamasına göre her maddenin (1–2–3–4–5) doldurulmasına gerek duyulmamaktadır. Bu tamamiyle yapılacak olan saat uygulamasına göre farklılık göstermektedir.

Sırayla sütunlara baktığımızda :

“Permission Description” → Geliştirilecek olan saat uygulamasındaki izinleri kapsamaktadır. Bu alanın doldurulmasına gerek yoktur. Excel`de nasılsa o şekilde bırakılabilir.

“Data Usage” → Hangi numaraya (1–2–3–4–5) başvuruda bulunulduysa ona ait soruların cevaplanması gerekmektedir.

“Use Scenario” → Geliştirilecek olan saat uygulamasının ne amaçla kullanılacağı ve gereksinimlerinin ne olduğunun doldurulduğu kısımdır. Excel`de de örnek senaryo ve gereksinimler girilmiştir. Örnek olarak alınabilir.

“Data Display” → Kısmının doldurulmasına gerek yoktur. İsteğe bağlıdır.

NOT1: “For Enterprise Developers” sekmesinde kullanılmayan numaralar silinebilir. Sadece başvurulan numaranın kalması yeterlidir.

NOT2: Excel`de doldurulan alanın sitede doldurulan yer ile uyumlu olması gerekmektedir. Örneğin eğer excel`de 1 numaralı alana başvurulduysa o zaman yukarıdaki “wear engine başvuru süreci” adımlarından 5.maddede de ilk checkbox`ın işaretli olması yeterlidir. (Aşağıdaki resimde bu durumu görebilirsiniz) Geri kalan kısımlara gerek yoktur. Yine aynı sekilde excel`de sadece 2 numaralı alana başvurulduysa site tarafında da 2.maddenin işaretlenmiş olması yeterli olacaktır.

Huawei Konsol

🔹 “Enterprise Introduction” Kısmı :

enterprise introduction kısmı

Bu kısım ise şirket hakkında bilgilerin yer aldığı alandır. Varsa eğer mobil uygulamanın ekran resimleri koyulmalıdır.

🔹 “Enterprise Project Owner” Kısmı

enterprise project owner alanı

Geliştirilecek olan saat projesinin Project owner`ına ait bilgilerin yer alması gerektiği kısımdır.

🔹 “App Information” Kısmı

app information kısmı

Şirketin mobil uygulamasını tanıttığı, mobil uygulamalarının ekran görüntülerinin ve AppGallery tarafındaki puan kısmının ekran görüntülerinin koyulduğu kısımdır.

🔹 “Supplementary Information” Kısmı

Enterprise developer`lar için doldurulması gereken son sekmeye geldik. Cevaplanması gereken 3 adet soru bulunmaktadır.

supplementary information kısmı

1.Huawei, donanım ürün/ürünlerini satın almak istiyor musunuz? İle ilgili ilk soru. Yes/No şeklinde kısaca cevap verilebilir.

2.”Uygulama yayınlandıktan sonra Huawei ile ortak bir pazarlama yapmayı düşünüyor musunuz?” İle ilgili ikinci sorumuzda. Yes/No şeklinde kısaca cevap verilebilir.

3.Uygulamanın hangi sektöre hizmet verdiği ile ilgili bir soru. Fintech, Sports, Medical,.. vs. şeklinde doldurulabilir.

Enterprise developer`ların son olarak doldurmaları gereken diğer excel`e geçelim o halde.

b) User+Authorization+Path+Description.xlsx

user authorization kısmı

Uygulamanın kullanıcıdan istediği izinleri varsa eğer mobil uygulama ekran görüntüleri ile yoksa da alınacak izinlerin neler olduğunun yazılması gerekmektedir.

2) Indivudual Developer (Bireysel Geliştirici)

Doldurmaları gereken 2 adet excel bulunmaktadır. İlki ile başlayalım o halde.

a) Data Permission And Usage Description Excel`i

data permission kısmı

Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere Indivudual Developer`ların doldurması gereken bazı alanlar bulunmaktadır. İlki ile başlayalım o zaman.

🔹 “For Indivudual Developers” Kısmı

for individual developer kısmı

Bu kısımda da enterprise developer`lar için dediğimiz şey geçerli. Yapılacak olan saat uygulamasının ihtiyacına göre 1 veya 2 numaraya başvuru yapılmalıdır. (3–4–5 numralar bu excel`de bulunmamaktadır.) Burada da yine dikkat edilmesi gereken yerler bulunmaktadır. Bu kısımlar :

“Permission Description” kısmı, buranın doldurulmasına gerek yoktur. Excel`de nasılsa o şekilde bırakılabilir.

“Data Usage” kısmı, bu kısımda hangi numaraya başvuruda bulunulduysa ona ait soruların cevaplanması gerekmektedir.

“Use Scenario” kısmı, geliştirilecek olan saat uygulamasının ne amaçla kullanılacağı ve gereksinimlerinin ne olduğunun doldurulduğu kısımdır. Excel`de de örnek senaryo ve gereksinimler girilmiştir. Örnek olarak alınabilir.

“Data Display” kısmının doldurulmasına gerek yoktur. İsteğe bağlıdır.

🔹 “App Information” Kısmı

app information kısmı

Kişinin mobil uygulamasını tanıttığı, mobil uygulamalarının ekran görüntülerinin ve AppGallery tarafındaki puan kısmının ekran görüntülerinin koyulduğu kısımdır.

🔹 “Supplementary Information” Kısmı

Indivudual developer`lar için doldurulması gereken son sekmeye geldik. Cevaplanması gereken 3 adet soru bulunmaktadır.

supplementary information kısmı

1.Huawei, donanım ürün/ürünlerini satın almak istiyor musunuz? İle ilgli ilk soru. Yes/No şeklinde kısaca cevap verilebilir.

2.”Uygulama yayınlandıktan sonra Huawei ile ortak bir pazarlama yapmayı düşünüyor musunuz?” İle ilgili ikinci sorumuzda. Yes/No şeklinde kısaca cevap verilebilir.

3.Uygulamanın hangi sektöre hizmet verdiği ile ilgili bir soru. Fintech, Sports, Medical,.. vs. şeklinde doldurulabilir.

Indivudual developer`ların son olarak doldurmaları gereken diğer excel`e geçelim o halde.

b) User+Authorization+Path+Description.xlsx

user authorization kısmı

Uygulamanın kullanıcıdan istediği izinleri varsa eğer mobil uygulama ekran görüntüleri ile yoksa da alınacak izinlerin neler olduğunun yazılması gerekmektedir.

Sonuç

Huawei wear engine, telefon ile Huawei giyilebilir cihazlar arasında bağlantıyı kurmak için kullanılan bir servistir ve enterprise developer`lar ile indivudual developer`ların wear engine servisini kullanabilmeleri için doldurmaları gereken bazı yerler bulunmaktadır. Tüm bu başvuru süreçleri sonunda enterprise developer`lar ya da indivudual developer`lar wear engine servisini uygulamalarına entegre edip kullanabilmektedirler.

Ayrıca makalemin İngilizcesine de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz :

--

--