HUAWEI Wireless Kit Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Hakki Ozer
Huawei Developers - Türkiye
6 min readOct 19, 2020

Herkese merhaba, Wireless Kitin ne olduğunu ve uygulamalarınızda nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. Huawei Wireless Kiti, wireless ve wifi bağlantısının kalitesini, gidiş dönüş süresine ve cep telefonunun konumuna göre değerlendirmeye yönelik bir hizmettir. Wireless Kiti 230'dan fazla ülke ve bölgede kullanılabilir ve düzinelerce dili destekler. Wireless Kiti uygulamalarınıza kolayca entegre edebilirsiniz.

Bu makalede şimdi de, Wireless kitin nasıl kullanılacağını gösteren kullanım senaryolarını anlatacağım.

Wireless Kitin senaryolarda kullanımı

  • Network QoE Analizi

Network QoE analiz bilgisi kullanımında, algoritma gidiş-dönüş süresini (RTT) alır ve veri iletimi sırasında UpLink ve DownLink hava arayüzü gecikmelerini, gerçek zamanlı bant genişliğini, UpLink ve DownLink hava arayüzlerinin oranı, ağ QoE seviyesi değerlendirmesi ve paket kaybı oranı hesaplar.

  • Uygulama iletim kalitesi geri bildirimi

Aktarım gecikmeleri ve istatistikleri gibi bilgiler Wireless kit aracılığıyla uygulamalardan gönderilir. Bu nedenle, uygulamaların wireless iletişim kalitesini arttırmak için planlama ayarlamaları iletişim modülü tarafından yapılabilir. Örnek verecek olursak eğer görüntülü bir konuşmada görüntüde donma gibi sorunlar yaşanırsa eğer, bu sorun Wireless kit aracılığıyla wireless iletişim modülüne bildirecektir. İletişim modülü yaşanan sorunla ilgili bilgileri kaydedip mevcut ağın durumuna göre iletim kapasitesini geliştirecektir.

  • Zayıf Sinyal Tahmini

Belirli bir rota boyunca hareket eden bir kullanıcının hareketi boyunca hücresel ağ sinyal kalitesi Wireless kit tarafından makine öğrenimi kullanılarak analiz edilir. Analiz sonuçlarına göre kullanıcının zayıf sinyalli ve normal sinyalli alanlara giriş zamanları hesaplanır. Bu yolla da uygulamaların sinyal kalitesine göre yol alması için sinyal kalite hesaplamalarını sunar.

  • Wi-Fi Yüksek Öncelikli İletim

Wi-Fi geliştirme hizmetleri elde etmek için Wireless SDK’yı uygulamanıza entegre edebilirsiniz. Wi-Fi geliştirme hizmetleri uygulamanıza kaydedildikten sonra, Wi-Fi yüksek öncelikli aktarım etkinleştirilebilir.

Başlangıç

Wireless Kit’i aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz

Kısıtlamalar

Wireless Kit Desteklenen Cihazlar

Wi-Fi kullanarak Wireless Kiti kullanıyorsanız, EMUI 11.0 ve Kirin 990 yonga setine sahip bir cep telefonuna ihtiyacınız vardır. Hücresel bağlantı kullanarak Wireless Kiti kullanmak istiyorsanız minimum EMUI 10.1 ve Kirin 990 yonga setine ihtiyacınız vardır.

Wireless Kit Desteklenen Ülkeler

Wireless Kit, dünyadaki 200'den fazla ülkede kullanılabilir. Desteklenen konumları aşağıdaki bağlantıdan görebilirsiniz.

Donanım Gereksinimleri

  • Bilgisayar (desktop or laptop) Windows 7 ya da Windows 10 işletim sistemi kullanan
  • Huawei cep telefonu(USB kablosu ile birlikte), debugging için kullanılanacak

Yazılım Gereksinimleri

  • Java JDK 1.8 ya da daha sonraki versiyonlar
  • Android Studio 3.X
  • Android (API level 21 ya da daha sonraki versiyonlar)
  • HMS Core (APK) 5.0.1.300 ya da daha sonraki versiyonlar

Gerekli Olan Bilgi Birikimleri

  • Android app geliştirme temel bilgisi.
  • Temel QoE bilgisi (Hücresel bağlantı ve Wi-Fi bağlantısı)

Geliştirme Süreci İçin Ön Hazırlıklar

Uygulama geliştirmeye başlamadan önce kendi projenize bazı adımlar uygulamalısınız. Bu hazırlıklar aşağıda listelenmiştir:

  • AppGallery Connect’te bir uygulama oluşturun.
  • Bir Android Studio projesi oluşturun.
  • Bir imzalama sertifikası oluşturun.
  • Bir imzalama sertifikası parmak izi oluşturun.
  • İmza sertifikası parmak izini yapılandırın.
  • Uygulama paketi adını ekleyin ve yapılandırma dosyasını kaydedin.
  • AppGallery Connect eklentisini ve Maven deposunu proje düzeyindeki build.gradle dosyasına ekleyin.
  • Android Studio’da imza dosyasını yapılandırın.

Yukarıdaki adımlar için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz.

https://developer.huawei.com/consumer/en/codelab/HMSPreparation/index.html#0

1.HUAWEI HMS Çekirdek Bölümü Entegrasyon Konfigürasyonları

Diğer Huawei kitlerinde olduğu gibi, Wireless Kiti için AppGallery Connect’te bir uygulama oluşturmak gibi bazı adımlar atmanız gereken yapılandırmalar vardır. Bu adımları uygulamak için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz.

2. Wireless Kit SDK Entegrasyonu

Wireless Kit kullanabilmek için uygulamanıza SDK indirmeniz ve eklemeniz gerekir.

1.Öncelikle, AppGallery Connect’te oturum açmanız ve ardından “My Projects” butonuna tıklamanız gerekiyor. Ardından, uygulama projenizi bulun ve HMS Core SDK entegrasyonuna ihtiyaç duyan uygulamanızı tıklayın. Üçüncü olarak, “Project Settings”e gitmeniz ve ardından “Convention”ı tıklamanız gerekir. Bu noktada, agconnect-services.json dosyasını indirmeniz ve Android Studio’nuzdaki projenizin uygulamanızın “app” dizinine kopyalamanız gerekir.

2.İkinci olarak, proje build.gradle dosyasına AppGallery Connect eklentisini ve Maven deposunu eklemeniz gerekiyor. Aşağıdaki satırları kullanarak bu işlemleri yapabilirsiniz.

2.1. Üçüncü olarak, app-levelbuild.gradle içinde Maven bağımlılığını yapılandırmanız gerekir. Aşağıdaki görselden kontrol edebilirsiniz.

2.2. Daha sonra dosya başlığına eklenti uygulamanız gerekir. Bu bölüm için, aşağıdaki yapılandırmayı sonraki ‘com.android.application’ satırına ekleyebilirsiniz.

2.3. Dependencies bölümüne aşağıdaki gibi build dependencies ekleyin.

3.Bu noktada, APK’yi oluşturmadan önce, Android Studio için proguard-rules.pro dosyasında belli komutları girerek gerekli konfigürasyonları yapmanız gerekiyor.

Bu konfigürasyonları yapmak için

1.Proguard-rules.pro dosyasını açın.

2. Aşağıdaki komutları proguard-rules.pro dosyasına girin.

3.AndResGuard kullanıyorsanız eğer onu proguard-rules.pro yapılandırma dosyasındaki izin verilenler listesine eklemeniz gerekir.

Şimdi de, Wireless Kite hızlı bir şekilde erişmek ve network QOE geri bildirimi almak için Android Arayüz Açıklama Dili (AIDL) API, IQoEService’e karşılık gelen hizmetin nasıl bağlanacağını açıklayacağım.

Geliştirme Süreci

  1. Servis bağlama

Bu noktada, önce bir NetworkQoeClient nesnesi alıyoruz. Ardından GetNetworkQoeServiceIntent’i çağırır ve uygulamamızı IQoeService’e bağlarız. GetNetworkQoeServiceIntent sonuç almazsa, uygulamanız IQoeService’i kullanamaz.

2. Network QoE Bilgileri İçin Geri Arama Kaydı

Bu bölümde de, network QoE bilgi geri aramasını kaydedeceğiz. CallBack, anahtar ağ QoE verilerinin ayrıştırılmasını içerir.

Network QoE bilgisi geri araması kaydedilir ve CallBack, anahtar network QoE verilerinin ayrıştırılmasını içerir.

Ardından, network QoE geri arama kaydının kaydını silin. CallBack’in kayıt sırasındaki ile aynı olduğundan emin olun. Kaydın silinmesi ile uygulamanın CallBack işlemi uygulanmayacaktır.

UpLink gidiş dönüş (uLRtt), DownLink gidiş dönüş (dLRtt), yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı bant genişliği ve oranları gibi gerçek zamanlı QoE bilgilerini alın.

3. Servis Bağının Kaldırılması

Aşağıdaki satırı kullanarak uygulamanızın IQoeService ile olan bağlantısını kaldırın.

Wireless Kit App Testi

Aşağıdaki resimde Wireless Kiti test etmek için oluşturduğumuz apk arayüzünü görebilirsiniz. Wireless Kit için 3 senaryo oluşturduk, ancak yalnızca Network QoE’yi analiz edeceğiz. Wireless Kit uygulamasını açtığınızda aşağıdaki ekranı göreceksiniz. İlk önce NETWORKQOE butonuna tıklayacağız.

İkinci olarak aşağıdaki sayfayı göreceksiniz. Bu sayfada, “BIND SERVICE” butonuna tıklamanız gerekir. Ardından butonun yanında “Connected” ifadesini görürseniz “REGISTER CALLBACK” butonuna basın. Sonuç “0” ise bu, “REGISTER CALLBACK” işlevinin doğru çalıştığı anlamına gelir. Ardından, UNBIND SERVICE üzerindeki TextView’da sayılar, virgüller ve eksi işaretleri gibi bir karakter dizisi görüntülenir.

Yukarıdaki görüntüde 1 ile 4 arasındaki değerler sırasıyla tanımlayıcı, UpLink gecikmesi, DownLink gecikmesi, UpLink bant genişliği, DownLink bant genişliği, UpLink hızı, DownLink hızı, QoE seviyesi ve UpLink paket kaybı oranı anlamına gelir. Ayrıca 0 değeri, geçerli bir kanal olmadığını gösterir.

Ardından “QUERY REAL TIME QOE” butonunu tıklayın. Sonuçları “QUERY REAL TIME QOE” düğmesinin altındaki satırda göreceksiniz.

“UNREGISTER CALLBACK” üzerine tıklayın. TextView’da 0 değeri görüntüleniyorsa, bu, geri arama kayıt silme işleminin başarılı olduğunu gösterir. Şu anda, 0 değeri “UNBIND SERVICE” butonu üzerindeki TextView’da görüntülenecektir.

“UNBIND SERVICE” üzerine tıklayın. "Disconnected” Metin Görünümü’nde “BIND SERVICE” in yanında görüntülenecektir.

Wireless Kit Örnek App Kodu

Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak örnek APK kodunu bulabilirsiniz. Wireless Kitin nasıl kullanılacağını rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki bağlantıyı kullanarak bir Wireless Kit demo bulabilir ve indirebilirsiniz.

FAQs

Wireless Kit ile ilgili FAQ’ları aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.

Zaman ayırdığınız ve makalemi okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki medium yazımda görüşmek dileğiyle..

--

--