Kotlin Huawei Map-kit Entegrasyonu

Murat Yaman
Huawei Developers - Türkiye
4 min readMay 20, 2020

Huawei Map Kit’ inin basit seviyede bir uygulama ile entegrasyonunu adım adım ve bol resimler ile inceleyelim.

Map Kit Entergrasyon Öncesi Hazırlık

Huawei Map-Kit ‘ini kullanmak için öncesinde yapmamız gereken bir hazırlık aşaması bulnuyor bu adımlar ile ilgili çok detaya girmeden anlatıyor olacağım ama öncesinde şu makaleyi okumanızı öneririm Detay.

  • 1- Huawei Developer Consol dan Kayıt yaptırmak. (Huawei Developer Console) linkinden sag üst köşede bulunan consol butonuna tıklayarak talimatları uygulayıp hesap oluşturmalısınız.
  • 2-Proje oluşturmak (Huawei developer console dan login oldukuktan sonra proje oluşuturarak projede uygulama oluşturmanız gerekmektedir. Detay)
  • 3- Parmak izi oluşturmak ( SHA-256 fingerprint, bir uygulamanın HMS SDK üzerinden bir HMS Core (APK) erişmeye çalıştığında gerçekliğini doğrulamak için kullanılır. HMS Core (APK) kullanmadan önce, local olarak bir SHA-256 fingerprint oluşturmalı ve AppGallery Connect’te yapılandırmalısınız. Detay)
  • 4- Uygulamanın SHA-256 finger print’ ini aldıktan sonra AppGaleryConnect’ de uygulamanızı bulup proje ayarlarından SHA-256 Finger Print alanına eklemelisiniz.
  • 5-Son adım olarak entegre etmek istediğiniz servisleri AppGalleryConnect de açık duruma getirmelisiniz. Biz bu uygulamada Map-Kit ‘ i enable durumuna çekecegiz. Detay

5 adımlık servis kullanmadan önce hazırlık işlemini son 4 tanesini her proje için yapıyor olacağız. Biliyorum şimdilik biraz uzun gibi gelmiş olabilir ama başlangıçlar hep boyledir.🙂🙂

Haydi beraber bu adımları uygulayalım şimdi.

Yazdığımız 5 adımdan 2.si Huawei Developer Consola kayıt olduktan sonra bir proje oluşturuyoruz.(Add Project butonuna tıklayarak devam edelim)

Huawei AppGaleryConnet Proje Oluşturma
Huawei AppGaleryConnet Proje Oluşturma

Hemen ardından bir proje ismi belirliyelim. (Ok ile devam edelim)

Huawei AppGaleryConnet Proje Oluşturma
Huawei AppGaleryConnet Proje Oluşturma

Ve sonunda Projemiz hazır 💪 . Oluşturdugumuz proje içerisine şimdi uygulama ekleyelim. (Add App butonu ile devam edelim.)

Huawei AppGaleryConnet Proje Oluşturma
Huawei AppGaleryConnet Proje Oluşturma son adım

Oluşturduğumuz android proje bilgilerini giriyor olacağız buraya.(Package name i manifest dosyasından alıp ekleyebilirsiniz. Ok ile devam edelim)

Proje Oluşturma
Proje Oluşturma

Hemen sonrasında oluşturulan agconnect-service.json dosyasını indirip kaydedelim.

sdk setup configrasyon dosyası
sdk setup configrasyon dosyası

Kaydettiğimiz agconnect-service.json configrasyon dosyasını uygulamamızda app dizininin altına denk gelecek şekilde ekliyoruz.

configrasyon dosyasının app dizini altına eklenmesi
configrasyon dosyasının app dizini altına eklenmesi

Uygulamamıza AppGallery Connect’ in bagımlılıklarını(depencies) ekleyelim bunun için ugulamaya aşağıdaki resimde kırmızı ile belirtilen depensciesleri build.gradle(project level), Yeşil ile belirtilen alan ise build.gradle(app-level) alanına ekliyelim ve sol üstte kırmızı ile belirtilen sync butonuna basalım.

Buraya kadar ki aşamada Huawei developer console da proje oluşturduk ve onun içerisinde uygulama oluşturup bilgileri girdik hemen ardından Android studio da oluşturdugumuz projemize depenciesleri ekledik.

Şimdi 3. ve 4. maddemiz için SHA-256 finger print oluşturalım. Bunun için terminalden de ilerleyebilirsiniz ama en basit şekli Android Studio da sol tarafta kırmızı ile belirtilen alanda Gradle -> app -> android -> signinReport butonuna çift tıklar iseniz SHA-256' yı oluşturabilirsiniz.

Buarada oluşturan SHA-256 yı AppGallery Connect de uygumalamızı bulup information bölümünde ekranın sol alt tarafında kırmızı ile belirtilen kutucuga kopyalayıp ✔ ikonuna tıklayıp kaydedelim.

Sha-256 oluşturup projeye eklemek
Sha-256 oluşturup projeye eklemek

Hemen Sonrasında ekranın sol üst köşesinde Kırmızı ile belirtilen Manage APIs butonuna tıklayarak projede kullanmak istediginiz serisleri enabled etmelisiniz.

Şimdi işin Android tarafına artık başlayabiliriz. 😎

Oluşturduğumuz android projesinde kullanmak istedigimiz HMS servisinin bagımlılıgını(depenciesi ni ekliyoruz.)

bunun için Map için kullancagımız depencies in sonversinonunu alıp projemizin build.gradle(app level) ‘a ekliyoruz.

dependencies {
implementation 'com.huawei.hms:maps:{latest-version}'
}

Ekledikten sonra sol üst köşede sync edip artık Map-Kit olan componentlere erişip kullanabiliriz.

Map Kit depencies ini eklemek
Map Kit depencies

Layout dosyamıza MapView Componenetini ekleyelim.

Huawei MapView
MapView kullanımı
MapView kullanımı

Mapview kullanımı için kotlin classımıza gerekli kodları ekleyelim.

Mapkit
kotlin Huawei Map kit
Kotlin- Huawei Map Kit

Son olarak gerekli internet ve konum izinlerini alıp çalıştırabiliriz.(linkten detaylı bir şekilde inceleyeilirsiniz. Detay)

permission

Gerekli izinleride verdikten sonra huawei map servisinin uygulamamıza entegrasyonu bitirmiş oluyoruz bundan sonra çalıştırmamız gerekmekte.

öneri: Uygulamada kullandıgınız agconnect ve depencieslerin güncel versiyonunu kullanın.

Ufak bir Not: Huawei Map servisini bir Huawei cihazınızda test etmelisiniz. eger cihazınız yok ise Huawei Cloud debug ı kullanabilirsiniz bir çok model cihaza apk yükleyerek testler yapabilirsiniz.

Uygulamamızın çalışmış halini ekte görebilirsiniz.

Cloud debugging ile uygulamanın test edilmesi
Cloud Debugging ile uygulamanın çalıştırılması.

Biliyorum biraz uzun oldu sabredip okuduğunuz için teşekkür ederim. sonraki yazılarda görüşmek üzere.

sağlıcakla kalın…✋✋

--

--