Unity Distribution Portal ile Oyunlarınızı AppGallery’de Yayınlama Rehberi

Seyyid Yiğit
Huawei Developers - Türkiye
12 min readFeb 15, 2023
AppGallery ve Unity

Giriş

Merhabalar, bu makalede, Unity Distribution Portal (UDP) üzerinden bir proje ve oyun oluşturmayı, Unity Editör üzerinden bu oyuna bağlantı kurmayı ve sonrasında bu oyunu AppGallery aracılığıyla Huawei dünyasına nasıl yayınlanır bunu öğreneceğiz.

Huawei’in resmi uygulama mağazası AppGallery’de oyun yayınlamak daha önce AppGallery kullanmayan geliştiriciler için alışması göz korkutucu bir süreç olabilir. Ancak Unity Distribution Portal (UDP) ile bu süreç çok daha kolay hale geliyor. İster deneyimli bir Unity geliştiricisi olun ister bu süreçte yeni olun, bu kılavuz oyununuzu dünyanın en büyük uygulama mağazalarından birinde yayınlamanın karmaşıklığını aşmanıza yardımcı olmak için sade ve basit bir dil ile anlatılmıştır.

Not: Bu rehber Unity ve Huawei AppGallery Developer hesabına sahip olduğunuz varsayılarak hazırlanmıştır. Eğer hesaplarınız yoksa öncelikle hesaplarınızı oluşturmanız ve daha sonra rehbere devam etmeniz, kesintisiz bir akış için önemlidir.

Not: Bu rehber teorik bilgiden daha çok pratik ve adım adım rehber olması olması için hazırlanmıştır. Merak ettiğiniz teorik bilgileri linkteki gibi deneyerek öğrenebilirsiniz 😎

Bütün ön bilgilendirmeleri okuduğumuza göre artık başlayabiliriz.

Haydi Başlayalım!

Unity Distribution Portal(UDP) Üzerinden Oyun Oluşturma

Unity Distribution Portal (UDP), oyununuzu AppGallery dahil olmak üzere birden fazla uygulama mağazasına dağıtmanıza olanak tanır.

İlk olarak Unity Gaming Services (unity3d.com) adresinden giriş yapıyoruz.

Unity Dashboard Ekranı
Unity Dashboard Giriş Ekranı

Başarılı bir şekilde giriş işlemimizi yaptıktan sonra bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.

Unity Dashboard

Create project diyerek projemizi oluşturuyoruz. Daha önce proje oluşturduysanız bu adımı atlayabilirsiniz.

Unity Dashboard Proje Oluşturma

Projemizi oluşturduktan sonra, sol üst tarafta projemiz seçili bir şekilde aşağıdaki ekran açılacaktır.

Unity Dashboard Proje Görüntülüme

Proje oluşturma işlemimizi tamamladığımıza göre artık oyun oluşturma kısmına geçebiliriz.

Unity Dashboard Oyun Oluşturma

Add Your First Game yada Add Game butonlarından herhangi birine tıklayarak aşağıdaki ekranı açıyoruz ve oyunumuzu oluşturuyoruz.

Unity Dashboard Oyun Oluşturma

Aşağıdaki adımları ilk 2 adım hariç kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

  • 1.Adım hangi mağazada oyunuzu dağıtmak istediğinizi göstermektedir. Biz AppGallery üzerinde oyunumuzu dağıtacağımız için bu seçeneği seçiyoruz.
  • 2.Adım oyun içerisinde nasıl para kazanacağımızı sormakta burada In-App Purchase seçeneğini seçmemiz gerekmekte. Çünkü Huawei AppGallery bu servisi zorunlu tutmakta.
  • 3.Adım oyun bilgilerinin hangi diller içereceğini sormakta burada İngilizce hariç bir dil isterseniz seçebilirsiniz.
  • 4.Adım özellikle dağıtım yapmak için ilgilendiğiniz bir bölge var mı varsa seçebilirsiniz.
  • 5.Adım ise oyununuzu ne kadar süre içerisinde canlıya çıkacağınızı soruyor burada kendi hedeflerinize göre bir süre seçebilirsiniz. Çok önemli değil.

Premium Price AppGallery destelememektedir, bu yüzden seçmeyiniz. Reklamları kullanmak isterseniz eğer Ads seçeneğini de seçebilirsiniz.

Oyun oluşturma adımları
Oyun oluşturma adımları

Oyun oluşturma adımları, bize oyunumuzun hangi mağaza için uygun olup olmadığını gösteriyor. Biz Huawei AppGallery’i seçiyoruz. Daha sonra Create Game Plan diyoruz, çünkü sonrasında bize yol haritası çıkaracak ve bu yol üzerinden ilerleyeceğiz.

Oyun Planı Oluşturma

Aşağıdaki görselde oluşturulan game planı görmekteyiz. Buradaki adımları sırası ile takip edeceğiz.

Oyun Planı

Game Build yapılacaklar listesine başlayabilmek için öncelikle projemizi Unity Editör üzerinden açmamız gerekiyor. Burada ki önemli nokta Unity hesabımızın Unity Distribution Portal ile aynı hesap olmasıdır.

Unity Hub Giriş

Aynı hesap ile oturum açtıktan sonra projemizi Unity Hub üzerinden açıyoruz.

Unity Hub Proje Açma
Unity Editör

Buraya kadar geldiyseniz tebrik ederim 🎉. Artık buradan sonra oyunumuzu Unity Distribution Portal a bağlamaya başlayabiliriz.

Az Kaldı

Unity Distribution Portal Kurulumu ve Oyuna Bağlama

İlk olarak Package Manager’a giriyoruz ve Unity Distribution Portal paketini yüklüyoruz ve yükledikten sonra UDP sample projesini import ediyoruz. Projeyi import etmemizin sebebi bağlama işlemini başarılı yapıp yapmadığımızı test edebilmek, test adımlarını kolayca tamamlayabilmek.

Unity Editör UDP İndirme ve Sample Proje Import

İndirme işlemi tamamladıktan ve projeyi import ettikten sonra sahnemizi açıyoruz. Bu sahne üzerinde test işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.

Unity Editör Sample Proje Açma

Unity Distribution Portal(UDP) ayarlarına giderek projemizi Portal üzerinde oluşturduğumuz oyuna bağlıyoruz.

UDP Servis Ekranını Açma

Ayarlardan Go to the Service Window dedikten sonra bizi aşağıdaki soldaki ekran karşılıyacak. Orada Use an exist Unity project ID seçeneğine tıklıyoruz ve aşağıda sağdaki resimdeki adımları takip ediyoruz. Buradaki alanları portal üzerinde oluşturduğunuz projeye göre dolduruyoruz ve birbirlerine bağlıyoruz.

Local Proje ile UDP Projesini Bağlama

Projemiz bağlandıktan sonra aşağıdaki ekrandaki gibi bilgilerimizi görüyoruz. Daha sonra Dashbord’a tıklayarak Unity Portal’a gidiyoruz.

UDP Servis Ekranı

Burada aşağıdaki adımları takip ederek Game Info içersinde en aşağıya iniyoruz. Unity Project ID yazan alanı yukardaki Unity Editör içersinde elde ettiğimiz Unity Project ID’yi yazarak kaydediyoruz.

Unity Project Id Bağlama

Kaydetme işlemi tamamlandıktan sonra tekrar Unity Editör’e dönerek UDP ayarlarına giriyoruz. Orda aşağıdaki görsellerden sağdakinde olduğu gibi Portal üzerindeki bilgilerle senkronize olmuş bir ekran görüyoruz.

UDP Proje Bağlanma Kontrolü

Aşağıdaki görsellerde ise kendimize bir test hesabı oluşturma ve IAP(oyun içi satın alma) için ürün eklemeyi görüyorsunuz. Bu işlemleri yapmamızın nedeni Portal ile bağlantıyı sağlayıp sağlayamadığımızı test etmek. Burada girdiğiniz bilgileri Push ettiğinizde Portala yada Portalda girdiğiniz bilgileri Pull ettiğinizde buraya gelmesi gerekmektedir.

Test Hesabı ve Ürün Ekleme

Artık In-App Purchasing(IAP) hizmetini aktif hale getirmenin zamanı geldi. Aşağıdaki görseldeki adımları izleyerek hizmeti aktif hale getirebilirsiniz.

IAP Servisini Aktif Yapma

Hizmet aktif hale geldiği zaman aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. O an kullandığınız paket versiyonuna göre sizin versiyon numaralarınız değişebilir.

IAP Servisini Aktif Yapma

Unity Editör üzerinden IAP ürün eklemek yerine isterseniz Portal üzerinden de ürün ekleyebilirsiniz.

Unity Editor Üzerinden Eklenen Ürünleri Görüntüleme yada Düzenleme

Eklediğiniz ürünlerin fiyatları farklı kurlarda da karşılığı olmalıdır. Bunu yapmanın 2 yolu var. Aşağıdaki görselde olduğu gibi Convert butonuna tıklarsanız bütün ürünlerinizi otomatik olarak diğer kurlara çevirir. Eğer tek tek yapmak isterseniz yada kendi kurlarınızı girmek isterseniz ürün satırı içerisindeki Manage amounts and currencies butonuna tıklarayak yapabilirsiniz.

Kur Düzenlemesi

Artık ürünlerimizi ekledik ve kurlarını ayarladık şimdi uygulamamızın imzasını oluşturup build aldıktan sonra test etme aşamamıza geçebiliriz.

Eğer buraya kadar geldiyseniz tebrik ederim artık Portal ile projenizi bağlamış bulunmakta ve IAP servisini açıp ürünleri eklemiş bulunmaktasınız. 🎉

Yaklaştık

Android Keystore Oluşturma

İmza işlemi için App Signature alanında ilk seçeneği seçiyoruz. Daha sonra PEPK tool’u indiriyoruz.

PEPKT Tool İndirme

Unity > File > Build Settings > Player Settings > Publishing Settings sekmesini açınız.

Keystore Oluşturma

KeyStore Manager butonuna basalım. KeyStore… > Create New > AnyWhere ya da diğer lokasyonu seçersiniz.

Keystore Oluşturma

İsim ve parola bilgisini girerek biryere not etiniz. (Mutlaka not edin unutursanız uygulamanızı bir daha güncelleyemeyebilirsiniz.)

Alias ve Parola bilgisini giriniz. Organizasyon ismi de yazıp diğerlerini boş bırakabilirsiniz.

Add Key butonuna basınız ve key oluşacaktır.

Keystore Oluşturma

Bu adımda keystore dosyamızı başarılı bir şekilde oluşturduk. Aşağıdaki adımda bu oluşturduğumuz dosyanın yolu bize lazım olacak.

Keystore Oluşturma

Daha önce indirmiş olduğunuz PEPK tool’un olduğu dizine gidip bir CMD açıyoruz. Yukarıdaki görselde 6.adımda kopyaladığımız komutu aşağıda gösterildiği gibi kendimize göre düzenliyoruz ve zip dosyamızı elde ediyoruz.

Keystore Oluşturma

Output olarak belirttiğimiz zip dosyasını aşağıdaki görsellerdeki gibi Unity Portal’a yüklüyoruz ve kaydediyoruz. Bu imza daha sonra bize mağazaların kendi imza işlemlerinden kurtaracak.

Keystore Dosyasını Yükleme

Tekrar Unity Editör’e dönüyoruz ve sample projemizi build alıyoruz. Build aldıktan sonra telefonumuzda test işlemlerini yapıyoruz.

Build Alma

Aşağıdaki görseller telefondan test esnasında alınmıştır. Testi Unity Editör üzerinden yapmamamız burada önem arz etmektedir. Test işlemlerinin geçerli sayılması için testlerimizi telefon üzerinde yapmalıyız.

Görseller sırasıyla Initilize(başlatma), sonrasında satın alma ve consume etme işlemlerini içermektedir. Testi başarıyla geçebilmek içinde sizinde bu işlemleri tekrarlamanız gerekmektedir.

Oyun Testi
Oyun Testi
Oyun Testi

Eğer sizde başarı ile test işlemlerini tamamlarsanız Unity Portal üzerinde aşağıdaki görseldeki gibi test işleminiz başarı ile tamamlandı olarak gözükecektir.

Test Sonucu Görüntüleme

Buraya kadar geldiyseniz artık UDP(Unity Distribution Portal) üzerinde bütün işlemlerinizi başarıyla tamamlamış olmalısınız. Artık demo sahne üzerinde çalışmayı bırakarak kendi sahnelerimizi kullanmanın zamanı geldi.

Nerdeyse Geldik

Huawei AppGallery’e Bağlanma ve Oyunu Release Etme

Burada kendi oyunumda ben yine demo sahnenin tasarımını ve kodlarını kullandım. Tasarım konusu tamamen sizin oyunuza bağlı olduğu için oradaki düzenlemeleri size bırakıyorum. Aşağıdaki görsellerde adım adım oyun içerisi satın alma işlemlerini görebilirsiniz.

Oyun Testi

Artık kendi oyunumuz içerisinde de başarılı ile test işlemlerimizi tamamladığımıza göre Huawei AppGallery’e de projemizi ve uygulamamızı oluşturup daha sonra UDP üzerinden uygulamamızı AppGallery’e Release edeceğiz.

İlk adımımızı proje ve app oluşturma olacak eğer önceden bunlara sahipseniz bu adımı atlayabilirsiniz.

Huawei AppGallery Connect sitesine giriyoruz, sağ üst tarafta Sign in diyoruz ve hesabımız ile giriş yapıyoruz.

Huawei AppGallery Giriş

Giriş yaptıktan sonra AppGallery Connect ana sayfası üzerinden My project’e tıklıyoruz ve açılan sayfadan Add project diyoruz. Daha sonra proje adımızı yazıp devam ediyoruz.

Huawei AppGallery Proje Oluşturma

Burada Huawei Mobile Servislerinden(HMS) bazıları Analytics servisine bağımlı olduğu için burada Analytics aktif ediyoruz ve default olarak bir bölge saçiyoruz.

Huawei AppGallery Proje Oluşturma

Proje oluşturma işlemimizi tamamladıktan sonra uygulamamızı oluşturuyoruz. Buradaki alanları kendinize göre uyarlayabilirsiniz fakat burada en can alıcı nokta Package name alanına yazdığınız paketinizin sonu “.huawei” ile bitmelidir. Bunu sağlamadığınızda oyununuz kabul edilmeyecektir.

Not: Unity Editör içerisinde de oyununuzun paket ismini aynı yapmayı unutmayın!!!

Huawei AppGallery Uygulama Oluşturma

Uygulamamızı oluşturduktan sonra In-App Purchase hizmetimizi kullanacağımız için onu aktif ediyoruz.

Huawei AppGallery IAP Aktif Hale Getirme

AppGallery üzerinde bu işlemleri hallettikten sonra Unity Portal’a geçerek oradan AppGallery’e bağlantımızı yapıyoruz.

Unity Distribution Portal ile Huawei AppGallery Bağlama

Burada karşınıza farklı durumlar çıkabilir. Bu sebepten Huawei UDP linki üzerinden bu aşamaları takip edebilirsiniz. Bağlama işlemi tamamladığında aşağıdaki görseldeki gibi başarılı olduğunu görmelisiniz.

Unity Distribution Portal ile Huawei AppGallery Bağlama

Bağlama işlemini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Game Info seçeneğine gidiyoruz ve Game Description içinde bütün alanları dolduruyoruz. Bu alanlar daha sonra mağaza içerisinde gerekli alanlar ile eşleşip otomatik bir şekilde mağaza bilgilerini dolduracaktır.

Oyun Bilgilerini Doldurma

Daha sonra Unity Editör üzerinde 64-bit build aldığımız APK/ABB dosyasını Binary kısmına aşağıdaki görseldeki gibi yüklüyoruz.

Oyun APK Yükleme

Yükleme işleminden sonra sağ üst köşedeki RELEASE butonuna tıklıyoruz ve aşağıdaki görseldeki gibi karşımıza çıkan alanları doldurduktan sonra RELEASE diyerek devam ediyoruz.

Oyun Release

Bu kısımdan sonra Publish bölümüne geldikten sonra sağ taraftan Repack game seçiyoruz. Bunun amacı ilk önce tekrar paketlenmiş Apk’yı download edip doğru çalışıp çalışmadığını test etmemiz.

Oyun Release

Sağ tarafta bulunan download butonuna tıklayarak APK’yı indiriyoruz.

Oyun Release

APK’yı download ettikten sonra kendi cihazınızda yada isterseniz aşağıdaki görseldeki gibi AppGallery Connect içerisinde bulunan Cloud Debugging kısmında bir Huawei telefon seçip oyununuzu test edebilirsiniz.

Oyun Test

Test işlemlerinizi başarı ile gerçekleştirdikten sonra Unity Distribution Portal(UDP) üzerinden Huawei AppGallery içindeki Repack game and submit to store seçiyoruz ardından Publish ediyoruz.

Oyun Publish

Daha sonra Status sekmesinde adımları görebiliyoruz. Burada 4 adım bulunmakta. Store Review kısmında ortalama 1 iş günü beklemeniz gerekebilir. Eğer orda hata alırsanız Huawei ekibinin size düzeltmeniz gereken sorunları iletecektir. AppGallery Connect içerisine girerek yada mail adresinize gelen maildeki adımları uygulayarak oyununuzda gerekli düzenlemeleri yaparak Apk’nızı yükleyip tekrar aynı adımları uyguyabilirsiniz.

Oyun Publish

Eğer live(canlı) ışığı yeşil olduysa artık uygulamanıza AppGallery üzerinden ulaşabilirsiniz tebrikler. ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ 🎉

Huawei AppGallery Oyunu Görüntüleme ve İndirme

Son

Evet arkadaşlar uzun bir rehberimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Adım adım ve detaylı bir şekilde, UDP kullanarak nasıl bir uygulama AppGallery’e eklenir birlikte uygulamış olduk. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Uyguladığınız adımalar sayesinde artık Huawei AppGallery de bir oyununuz oldu, tebrik ederim 🎉.

--

--

Seyyid Yiğit
Huawei Developers - Türkiye

I’m a software engineer at Huawei. I love AI, fitness, gaming and sharing my projects and tips with you. Curious? Let’s learn together!