Unity(UDP) ve IronSource ile Oyunlarınıza Huawei Reklamları Ekleme Rehberi

Seyyid Yiğit
Huawei Developers - Türkiye
9 min readMar 9, 2023
Unity ve IronSource

Giriş🎟️

Merhabalar arkadaşlar, bu makalede, Unity Distribution Portal (UDP) üzerinden IronSource kullanarak oyunumuza nasıl Huawei reklamları eklenir bunu öğreneceğiz.

Unity ve IronSource 13 Temmuz 2022 de bir anlaşma imzalayarak geliştiricilere oyunlarındaki ağlardan para kazanma ve bu ağlara aracılık etme konusunda çeşitli seçenekler ve araçlar sunmak için güçlerini birleştirdi. Bu sayede daha geniş ve yüksek gösterim elde edebileceğimiz bir reklam ağına sahip oluyoruz. Ayrıca tek panel üzerinden reklamları yönetmek ve optimize etme imkanımız sayesinde işimiz daha da kolaylaşmış olmaktadır.

⚠️Not: Bu rehber Unity ve Huawei AppGallery Developer hesabına sahip olduğunuz varsayılarak hazırlanmıştır. Eğer hesaplarınız yoksa öncelikle hesaplarınızı oluşturmanız ve daha sonra rehbere devam etmeniz, kesintisiz bir akış için önemlidir.

Başlıyoruz!!!

IronSource Üzerinden Hesap Oluşturma ve Unity ile Bağlantı Kurma 🖇

İlk adım olarak IronSource üzerinde hesap oluşturarak başlıyoruz. 🚦

Ironsource Hesap Oluşturma

Hesabımızı oluşturduktan sonra mailimize gelen onaylama işlemini yapıyoruz. Daha sonra giriş yaptığımızda aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacak. Burada alanları kendi uygulama standartlarımıza göre dolduruyoruz.🧬

Uygulama Ekleme

Gerekli alanları doldurduktan sonra uygulamamız ve APP KEY’ imiz oluşuyor. Bu adımda reklamları aktif etmemize gerek yok. İlerleyen adımlarda onları detaylıca inceleyeceğiz.🧩

Uygulama Ekleme

Uygulama ekleme işlemimiz tamamlandığı zaman aşağıdaki görseldeki gibi bir alan bizi karşılayacak. Eğer karşılamadıysa sol taraftaki menü içersindeki Setup > Ad Units & Placement yolunu izleyerek bu alana ulaşabilirsiniz.🔭

IronSource Dashboard

⚠️Not: Bu adımdan sonra Unity Portala giderek temel adımları gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hesabınız yoksa hesap açma, projeniz yoksa proje oluşturma gibi işlemleri yapmanız gereklidir. Eğer bu işlemleri yaptıysanız direk devam edebilirsiniz ama yapmadıysanız Unity Distribution Portal ile Oyunlarınızı AppGallery’de Yayınlama Rehberi içerisinde ki proje ve oyun oluşturma adımlarını ve Unity Editör içerisindeki projeyi Unity Portal’a bağlama adımlarını yaptıktan sonra aşağıdan devam edebilirsiniz (UDP Proje Bağlanma Kontrolü olan görsele kadar olan kısım).

IronSource üzerindeki temel işlemlerimiz bittiğine göre Unity Portal’a giriyoruz ve reklam hizmetimizi aktif hale getiriyoruz. Burada aşağıdaki görsellerdeki adımları izleyerek ilerleyebilirsiniz.👇

Unity Portal Mediation Kurulumu
Unity Portal Mediation Kurulumu

Unity Portal üzerinde de reklam hizmetimizi hazır hale getirmiş bulunmaktayız. Artık proje tarafına geçerek Unity Editör üzerinden bağlantılarımızı gerçekleştireceğiz. 🪢

Dude Almost

IronSource Plugin kurma ve Demo Uygulama Testi 🏗️

IronSource developer sitesine giriyoruz ve plugin dosyamızı indiriyoruz.

Download IronSource Plugin

Plugin dosyamızı indirdikten sonra aşağıdaki görseldeki adımları takip ederek plugini projemize ekliyoruz.

IronSource Plugin Kurulumu
Mobile Dependency Resolver Kurulumu

IronSource plugini yükledikten sonra Asset içersinde IronSource adında bir klasör oluşacak. Bu klasör içerisinde IronSource’ın default demo sahnesi bulunmakta. İlk önce bağlantılarımızı test edebilmek için bu sahneyi aktif ederek ilerleyeceğiz.

Demo Sahne Aktif Etme

Demo sahnemizi de aktif ettikten sonra Mobile Dependency Resolver kullarak projeyi Resolve edeceğiz. Fakat bu işlemi yaparken bir problem ile karşılaşmanız yüksek bir ihtimal. Resolve işlemini ve problemin çözümünü aşağıdaki görselleri takip ederek yapabilirsiniz.

Mobile Dependency Resolver ( İlk deneme hatası)

Hata aldıktan sonra gradlew.bat isimli bir dosyayı indirerek projemiz içerisindeki Temp > PlayServicesResolverGradle yolunu takip ederek buraya kopyalıyoruz.

Grawler.bat Dosyası İndirme ve Projeye Ekleme

Daha sonra tekrardan resolve işlemini gerçekleştiriyoruz. 🫠

Projeyi Tekrar Yükleme ve Dependency Resolve İşlemi

Aşağıdaki görselde de gördüğünüz gibi resolve işlemi başarı ile tamamlandı. 🎉

Dependency Resolve İşlemi ve Başarılı Sonuç

Daha sonra uygulamamızı build alıyoruz ve herhangi bir android telefon(emulator) de çalıştırarak test ediyoruz. Beni yaptığım testleri aşağıdaki görsellerde görebilirsiniz.

IronSource Demo Uygulama Ekran Görüntüleri

Huawei Reklamlarını IronSource’a Ekleme

Evet arkadaşlar demo uygulamamızı sağ salim çalıştırdıktan sonra artık Huawei reklamlarımızı görmek için operasyonlara başlıyoruz.

AppGallery Connect hesabımıza giriş yapıyoruz ve Users and Permissions alanından Connect API için bir API client oluşturuyoruz. Bu işlem sonrasında oluşan keyleri IronSource’a Huawei bağlamak için kullanacağız.

API oluşturma işlemlerini bitirdikten sonra aşağıdaki görselde de gördüğünüz üzere Cliend ID ve Key kısmıyla birlikte bir Client oluşuyor. Client ID ve Key bilgilerini dilerseniz indirip kaydedebilir dilerseniz daha sonra tekrar buraya gelerek öğrenebilirsiniz.📖

AppGallery Connect Reporting API Oluşturma

Huawei tarafında gerekli Reporting API işlemlerimizi tamamladıktan sonra IronSource’a geçerek reklam ağımıza aşağıdaki görsellerdeki gibi Custom Adapter seçeneğini seçerek Huawei ekliyoruz.➕

IronSource Custom Adapter Oluşturma(Huawei)
  1. Huawei için Network Key olarak “15b993999” anahtarını kullanıyoruz.
  2. Client ID yerine daha önce AppGallery Connect panelini kullanarak oluşturmuş olduğumuz Client ID, ClientSecret ve Key yerine ise Key alanındaki değerleri yazıyoruz ve Reporting API kutucuğunu seçiyoruz.
IronSource Custom Adapter Oluşturma(Huawei)

Custom Adapter kurulumunu tamamladıktan sonra reklamlarımızın hangi uygulamıza ait olacağını belirlemek için AppGallery Connect panelimize tekrar dönüyoruz ve aşağıdaki görseldeki App ID kısmını kopyalıyoruz.

AppGallery Connect Üzerinde App ID’yi Öğrenme

App ID mizi kopyaladıktan sonra artık aşağıdaki görseldeki gibi Setup kısmına geçebiliriz.⏭️

IronSource Huawei Custom Adapter Düzenleme

Setup’a tıkladıktan sonra bizi aşağıdaki görsellerdeki gibi bir ekran karşılayacak. 🫂

Burada IronSource 2 tür reklamı desteklemektedir. Rewarded ve Inistitial reklamlar. Bu alanları aşağıdaki görsellerdeki gibi dolduruyoruz. Buradaki AdUnitID’ler Huawei test reklam id’lerdir. Gerçek id’leriniz var buraya onları da girebilirsiniz.

🔴Rewarded Test AdUnitId => “testx9dtjwj8hp”

🟣Interstitial Test AdUnitId => “testb4znbuh3n2”

IronSource Huawei Custom Adapter Düzenleme

Reklamlarımızı da ekledikten sonra Huawei reklamlarını test edebilmek için IronSource ait olan test reklamlarını kapatmamız gerekmektedir.

IronSource Test Kullanımı Kapatma

Test reklamlarını aşağıdaki görsellerdeki gibi kapatıyoruz.

IronSource Test Kullanımı Kapatma

Huawei reklamlarını ekledikten ve IronSource test reklamlarını kapattıktan sonra panelde aşağıdaki görseldeki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz.

IronSource Aktif ve Pasift Mediation

Huawei Reklamları İçin Unity Editör Ayarları ve Demo Sahne Testi

Huawei reklamlarımızın Unity projemizde ve android projelerimizde çalışması için gradle dosyalarında bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor.

Bu dosyaların aktif olabilmesi için build ayarlarından Project Settings > Player > Android > Publish Settings > Build altında bulunan alanı aşağı soldaki görsel gibi düzenliyoruz.

Daha sonra aşağıdaki görsellerde dosya isimleri ve içine eklenecek olan ayarlar yer almaktadır. Bunları ekliyoruz. ✍️

Gradle Dosyalarının Özelleştirilmesi
Gradle Dosyalarının Özelleştirilmesi

⚠️Unity build ayarlarından Package Name alanını, Huawei AppGallery Connect içerisindeki uygulamanızın package name alanı ile eşleştirmeyi unutmayınız.

Ayarlarlarımızı da hallettiğimize göre artık build alarak uygulamamızı test edebiliriz. 📲

Build Alma

Aşağıdaki görsellerde Huawei reklamlarının IronSource üzerinden kullanılmasının demosunu görüyoruz.

IronSource Üzerinden Huawei Reklamlarının Gösterilmesi

Oyun Sahnesine IronSource Kullanarak Huawei Reklamlarının Eklenmesi

Artık projemizde kendi scriptimizi ve sahnemizi oluşturma zamanımız geldi.

Aşağıdaki kod bloğunda gördüğünüz kodlar temel olarak Rewarded Ad ve Interstital Ad in çalışması için yazılmıştır. APP_KEY alanına kendi APP_KEY’inizi girerek çalıştırmanız yeterli olacaktır.

Kodların detaylarına ulaşmak isterseniz IronSource Developer sitesine giderek oradan inceleyebilirsiniz.

Kodumuzu projemize ekledikten sonra aşağıdaki görseldeki gibi basit bir ekran hazırlıyoruz. Burada yapı tamamen size kalmış. Burada ki yapı sadece basit bir gösterim için hazırlanmıştır.

Reklam Ekran Tasarımı

Kodumuzu ve ekranımızı projemize ekledikten sonra artık build alarak oyunumuzu çalıştırabiliriz. Aşağıdaki görsellerde oyun içinde reklam sisteminin basit ve çalışan halini görebilirsiniz.

Reklam Testleri

Burada 2 adet reklam görüyoruz. Rewarded Ad için eğer başarılı bir şekilde izlersek Score alanı 1 puan artmaktadır. Interstital Ad ise ilk önce Load edilerek yüklenmeli daha sonrasında ise Show ile reklam izletilebilir.

Reklam Testleri

Sonuç

Evet arkadaşlar uzun bir rehberimizin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Adım adım ve detaylı bir şekilde, Unity LevelPlay — IronSource kullanarak nasıl Huawei reklamlar mediation olarak eklenir birlikte uygulamış olduk. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Uyguladığınız adımlar sayesinde artık oyununuz içerisinde Huawei ait reklamları gösterebilir ve kazanç elde edebilirsiniz.💰💲

Son olarak bu yazıdaki projeye ulaşmak isterseniz linki buraya bırakıyorum.

Okuduğunuz için çok teşekkürler 👏. Umarım sizlere yararlı olmuştur. Tekrar görüşene kadar, sağlıklı kalın👋🤗.

Tebrikler

“Başarı son, başarısızlık ölüm değildir. Önemli olan devam etme cesareti göstermektir.” — Winston Churchill

--

--