XML Dosyalarımızı Alt Klasörler Kullanarak Nasıl Gruplarız?

Damla Yagmur
Huawei Developers - Türkiye
3 min readAug 11, 2022

Giriş

Herkese merhaba,

Bu yazımda büyük projelerde layout dosyalarımızı nasıl karışık ve yönetilemez durumdan kurtarırız ona bakacağız. Hepimizin bildiği üzere projede xml dosyalarımız res/layout altında bulunur. Küçük projelerde daha az xml dosyası olduğu için bunları yönetmek zor olmaz fakat projemiz büyüdükçe ve xml dosyaları arttıkça hangi xml uygulamadaki hangi ekran ve özellik için kullanılıyor bulmak zorlaşır ve fazlaca vakit alır. Tüm bunlardan kaçınmak için xml dosyalarımızı gruplamak en mantıklı çözüm. Gelin şimdi bunu nasıl yapıyoruz, xml dosyalarımızı nasıl düzenliyoruz ona bakalım.

Küçük Projelerde XML Dosyaları

Yukarıdaki örnek daha az xml dosyasına sahip dolayısıyla yönetmek daha kolay. Ama aşağıdaki örnekte tam tersi çok fazla xml dosyası var.

Büyük Projelerde XML Dosyaları

Bu yazıda xml dosyalarını ayırırken ana özellikler üzerinden gideceğiz. Siz de projenizde düzenleme yaparken uygulamanın ana özelliklerine odaklanabilirsiniz.

Bu projede 5 tane ana özellik mevcut o yüzden 5 tane alt klasör oluşturacağız.

  • İlk önce Android Studio’da Project görünümünü seçiyoruz. Çünkü Android görünümünü seçersek ayrılmış alt klasörleri göremeyiz.
Android Studio’da Project Görünümü
  • Daha sonra res klasörüne sağ tıklayarak yeni dizin oluşturuyoz, New > Directory. Bu yeni dizine layouts adını veriyoruz.
  • Şimdi sırada ana özelliklere göre alt klasörlemizi oluşturmak var, az öncede bahsettiğim gibi bu örnekte 5 alt klasör oluşturacağız. layouts dizinine gelip sağ tıklıyoruz ve New > Folder > Res Folder seçiyoruz ve alt klasörümüze uygulama ana özelliklerine uyan bir isim veriyoruz. Bu yazıdaki örnek için bu alt klasörler login, home, notification, meetingpeople and profile. Yeni bir alt klasör oluşturduğumuzda gradle çalışmaya başlar ve build.gradle(app) içine bu alt klasörler için gerekli düzünlemeleri ekler.
build.gradle(app)

Alt klasörlerimizi oluşturduktan sonra alt klasörlerimizin hepsinin içine yeni bir dizin ekliyoruz.

  • Alt klasörlerimizi oluşturduktan sonra alt klasörlerimizin hepsinin içine yeni bir dizin ekliyoruz., New > Directory. Bu sefer bu dizinimizin adı layout.
  • Şimdi tek yapmamız gereken layoutlarımızı ilgili alt klasörlere taşımak. Bu örnekteki 5 alt klasöre bölünen layoutlar bu şekilde gözüküyor.
Alt Klasörlere Bölünen XML Dosyaları

Not: En son eskiden xml dosyalarınızın bulunduğu original layout klasörünü silmelisiniz ve isteğe bağlı layouts olarak isimlendirdiğimiz dizinin adını layout olarak düzenleyebilirsiniz.

Sonuç

Xml dosyalarımızı gruplandırdıktan sonra artık istediğimiz dosyayı daha rahat bulabiliriz ve layoutları çağırırken farklı bir şey yapmamıza gerek yok. Örneğin yine R.layout.activity_main şeklinde çağırabiliriz.

Umarım beğenirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. Herhangi bir sorunuz varsa yorum bırakabilirsiniz.

Kaynaklar

https://developer.android.com/studio/write/add-resources.html

--

--