Hubble vAMM Yapısındaki Piyasa Yapıcılar

Muhammet Er
Hubble Turkish
Published in
5 min readJan 31, 2022

vAMM ile alakalı düşünceler ve vAMM’in arka planı

Perpetual protokol Virtual AMM ya da vAMM konseptinin öncüsü oldu. vAMM basitçe, Uniswap ve Curve birleşimi bir yapıya sahiptir, bu yapı içerisinde dYdX’te ve merkezi borsalarda kullanılan limit emirlerin aksine sanal likiditenin kalıcı alım-satım yapılabilmesi için kullanıldığı bir yapıdır.

Hubble olarak, bir çok sebepten ötürü vAMM modeliyle çalışmak istiyoruz ve bu modelin öncü olacağını düşünüyoruz:

  • Perpetual takasların sürekli bir şekilde merkeziyetsizleştirilmese izin veriyor.
  • Akıllı sözleşmelerin kalıcı satın alınmasını ve bu sadece birleştirilebilirlik için bir yol sağlamış olması. (Örnek: Lemma)

Perpetual Protokol V1, kendi vAMM modelleri için UniV2(xyk)’nin değişmezlerini kullandı. Bu modelle alakalı en sıkıntılı olay, modelin içerisinde likidite sağlayıcılarına (piyasa yapıcılara) gerek duymamasıydı. Bu protokolde, takım fiyatın orijinale dönmesiyle IL(kalıcı olmayan kayıp)’nin 0 olacağı beklentisiyle sanal likidite ekleyebiliyor. Bu model, takas yönteminde değişimi başlatmak için iyi çalışsa da, bazı sınırlamalara takılmakta.

  • Tüm pozisyonların bir karşı tarafı olmadığından, çoğu zaman uzun(long) ve kısa(short) açık pozisyon arasında bir asimetri olacaktır. Sonuç olarak, sigorta fonu fon asimetrisini ödemek için devreye girmek zorundadır.

Perpetual Protocol v1 için bizim durumumuzda, sistemin denge durumu, traderların bir boğa piyasasında sadece uzun(long) vadeli tutarak kolayca fon kazanabilecekleri bir duruma dönüştü. Lansmanından bu yana v1'imiz, %100'ü sigorta fonuna giden 38 milyon USDC’den fazla işlem ücret aldı. Ancak sigorta fonu bakiyesi 9 milyonun biraz üzerinde ve buna ilk eklenen miktar(100.000$) ve acil durum enjeksiyonu (1.000.000$) dahildir. Fonların geri kalanı çoğunlukla fon ödemeleri olarak ödendi ve küçük bir kısmı, piyasa çöküşleri sırasında kötü borçları kapatmak için ödendi. — perpetual ekibinden lkgb

  • Doğru likidite miktarını belirlemek gerçekten zorlaşıyor çünkü likidite çok derinse, fiyatı her iki yönde daha geniş piyasa ile arbitraj etmek için muazzam bir ticaret hacmi gerekecek. Likidite zayıfsa, kayma(slippage) yüksek olur. Bu nedenle, makul bir derinliğe sahip olmak için protokolün k’yi her zaman merkezi bir şekilde ayarlaması gerekir.
  • Uni V3 ve Curve V2 gibi yeni konsantre likidite AMM’lerini kullanmak imkansız hale geliyor çünkü bu AMM’ler değişebilecek durumlara bağlı haldeler, yani IL aynı zamanda fiyatın bulunduğu yere nasıl ulaştığının bir fonksiyonu.

Hubble vAMM

Hubble, kendi vAMM modelimiz için CurveCrypto’nun değişmezlerini kullanacağız. Curve V2 teknik incelemesinde açıklandığı gibi, xy=k değişmezinden çok daha verimlidir ve mevcut “dahili oracle” referans fiyatı tarafından verilen likiditeyi yoğunlaştırır. Bu xy=k formülünden yaklaşık 5–10 kat daha fazla likidite sağlıyor. Yani, daha sıkı marj => daha çok hacim => likidite sağlayıcılarına daha fazla kâr. Kendini sabitleme mekanizmasından dolayı, Hubble vAMM durumlara bağlı hale geliyor ve piyasa yapıcılarına ihtiyaç duyuyor.

Piyasa Yapıcılar

Kavramsal olarak, Hubble’ın vAMM’ine likidite eklemek, UNI ve Curve v2 gibi diğer vAMMlere likidite eklemeye benzer. Yapıcılar, Hubble vAMM havuzunda (isteğe bağlı olarak kaldıraç üzerinde) sanal likidite sağlarlar, yani marjlarından daha fazla sanal likidite ekleyebilir ve kaldıraçlı likidite üzerinden ücret kazanabilirler. Açılan her pozisyon için, piyasa yapıcılar açılan pozisyona karşı bir pozisyon açarlar ve bunu sağladıkları likiditelerinin oranında paylaşırlar.

Hubble ve Uniswap’e likidite sağlayıcılığını karşılaştıralım ve şu varsayımlardan yola çıkalım:

  • xyk benzeri bir Hubble vAMM hayal edelim,
  • Piyasa yapıcıların işlem ücreti kazanmadığını düşünelim,
  • Ethereum’un başlangıç fiyatı 2500$ olsun,
  • Piyasa yapıcı 50.000$ ana parasını 10 ETH + 25.000$ olarak hem Uniswap hem de Hubble havuzusuna hem uzun(long) hem kısa(short) senaryolarını düşünerek koysun.

A.Ethereum fiyatı 2600$’a çıktı

Bu durumda xyk formülüne göre, havuzdaki toplam değer 9.8 ETH+ 25,495$ olacak.

Uniswap üzerinde;

  1. LP hesabına göre 0.2ETH’yi 495$’a satmış oldu, toplam likiditesi artık 9.8*2,600+25,495= 50,975$ oldu.
  2. Eğer likidite eklememiş olsaydı varlıklarının toplam değeri 10*2,600+ 25.000 = 51.000$ olacaktı, yani 25$ değerinde bir IL yaşadı.

Hubble üzerinde;

  1. Piyasa yapıcı openNotional üzerinden 495$’lık 0.2 ETH değerinde kısa pozisyon açacak (Ortalama pozisyon fiyatı = 495/0.2=2475$).Bu pozisyona kalıcı olmayan pozisyon diyeceğiz çünkü bu her işlem sonrasında değişecek ve gelecekte sıfır bile olabilir.
  2. Kısa pozisyonu için, PnL(kâr ve zarar durumu)’i (openNotional-notionalPosition) = 495–0.2*2600= -25$ olacak.

B. Etherum fiyatı 2400$’a düştü

Uniswap üzerinde;

Bu durumda, havuzdaki toplam değer 10.2 ETH + 24,495$ olacak.

  1. LP hesabına göre 0.2 ETH’yi 505$’a almış oldu, toplam likiditesi artık 10.2*2,400 + 24,495 = 48,975$
  2. Eğer likidite eklememiş olsaydı varlıklarının toplam değeri 10*2,400+ 25,000 = 49,000$ olacaktı, yani 25$ değerinde bir IL yaşandı.

Hubble üzerinde ;

  1. Piyasa yapıcı openNotional üzerinden 505$’lık 0.2ETH değerinde uzun pozisyon açacak ( Ortalama pozisyon fiyatı = 505/0.2 = 2525$)
  2. Uzun pozisyonu için, PnL’i (openNotional-notionalPosition) =0.2*2400–505= -25$ olacak.

Fonlama ücretleri, Kaldıraç ve Çoklu Teminat

Eğer neden Uni/Curve v2 havuzlarına likidite eklemek yerine Hubble’a eklemeliyiz diye soruyorsanız cevabı burda:

  1. Kaldıraç — Başlangıç olarak, Hubble 5x’e kadar kaldıraça izin verecek. Yani, 50 bin dolarlık bir marjla, 250 bin dolarlık likidite eklemiş gibi işlem ücretlerinden pay alabileceksiniz. Bunun getirisi olarak da IL durumunuz daha yüksek olacak, o yüzde kaldıraç kullanırken ne yaptığınızı iyi bilmeniz gerekmektedir. Aksi durumda likidite olacaksınız ve HubbleHug almaya hak kazanacaksınız.. Şunu aklınızda tutmakta fayda var, 1x kaldıraçla çok düşük bi ihtimalle likidite olabilirsiniz ve bu piyasa yapıcının sürekli olarak fonlama ücreti ödemesi durumda olabilir.
  2. Fonlama ücretleri — Piyasa yapıcılara karşı işlem açıldığından, çoğu zaman piyasa yapıcılar popüler olmayan pozisyonu alır ve bu nedenle fon ödemeleri alırlar. Pasif geliiir.
  1. Favori kripto paralarınızla ilişkisi — Hubble çoklu teminat sistemiyle çalıştığı için, desteklenen teminat coinlerinden herhangi birinde teminat verebilirsiniz. Yani, eğer siz AVAX’ın yükseleceğini düşünüyorsanız, Hubble’a AVAX teminat gösterebilirsiniz ve piyasa yapıcı olarak 1–5x kaldıraçla herhangi bir piyasaya girebilirsiniz.

Bütün bu durumlar ele alındığında, Hubble’a likidite sağlamanız durumunda kaybedeceğiniz durum IL’niz, kazancınız da işlem ücretleri+fonlama ücretleri+likidite madenciliği ödülleri(eğer girdiğiniz havuzda varsa). Yani eğer kazancınız> IL ise, Hubble’a likidite sağlamak kârlı olabilir. Piyasa yapıcıların hangi piyasalara likidite eklemek istedikleri konusunda özgür olabilmelerini istiyoruz, böylece her varlık için farklı likidite havuzları olacak; sadece bir tane büyük havuz olmayacak. Ayrıca, eğer bir piyasa yapıcı likiditesini kaldırırsa, bu pozisyonu bir alıcı olarak açmış gibi geçici kaybı(IL) kalıcı bir kayba dönüştürülür.

Hedge (Korunma amaçlı işlem)

Hubble’da piyasa yapıcı olurken delta-nötr bir konuma sahip olmak belli stratejilerle mümkün hale gelebilir;

  1. Hubble’a almak istediğiniz riske göre 1–5x kaldıraçla likidite ekleyin,
  2. vAMM’ler üzerinde al-sat yapmaya devam ederek geçici pozisyonlar açın,
  3. Hubble sözleşmelerinden geçici pozisyonunuzun ne olduğunu anlayın ve başka bir markette tam tersi bir pozisyon açın. Örnek olarak; eğer Hubble üzerindeki geçici kayıp pozisyonunuz 0.2 ETH’lik kısa pozisyonsa, FTX üzerinden 0.2ETH’lik uzun işlem açın.

Sosyal Medya

🌐 Website | 🐦 Twitter | 🗣 Discord| ️Telegram | App

--

--