Geofilter guerilla op Snapchat

Matti Meurisse
Hurae
Published in
4 min readJul 2, 2019

--

Adverteerders vinden steeds moeilijker hun weg naar Snapchat, ook al blijft het een van de meest gebruikte apps bij jongeren. Nochtans is het nooit simpeler geweest om creatief en zelfs guerilla-gewijs te adverteren op Snapchat.

Ondanks doemberichten is Snapchat nog lang niet dood. Jongeren blijven dagelijks gretig gebruik maken van de foto-en videoapp om berichten naar elkaar te sturen. Snapchat blijft dus relevant voor wie die moeilijk te bereiken doelgroep wil aanspreken.

Snapchat werkt niet alleen hard aan nieuwe functies voor makers (zoals een gratis programma waarmee je zelf augmented reality-filters kan maken), het bedrijf heeft ook een advertising gedeelte met een ad manager om mee aan de slag te gaan zoals op Facebook.

De advertentiemogelijkheden van Snapchat

Net zoals grote concurrenten Facebook (met ook Instagram onder zich), heeft Snapchat verschillende mogelijkheden om te adverteren. Er zijn de simpele advertenties die verschijnen tussen stories, net zoals op Instagram, gefocust op brand awareness, views, leads, engagement en het doorklikken naar een website.

Opvallender zijn de gezichtsfilters waarmee adverteerders creatief aan de slag kunnen, en de geofilters waarmee merken guerilla-gewijs op locaties en tijdelijke evenementen kunnen infiltreren.

AR-lenzen

Snapchat is bekend geworden om zijn lenzen die gezichten vervormen en nu is het gemakkelijker dan ooit geworden om er zelf te maken. In het gratis programma Lens Studio kunnen designers zowel gezichtslenzen als wereldlenzen maken die voorwerpen en personages aan de wereld rondom gebruikers toevoegen.

Geofilters

Simpeler, maar daarom niet minder doeltreffend zijn de geofilters op Snapchat. Geofilters zijn een laag (een PNG-bestand) die gebruikers enkel kunnen oproepen wanneer ze op een vooraf ingestelde locatie staan. Het zijn dus advertenties die enkel op een bepaalde plek te zien zijn.

McDonalds gebruikt Marker Tracking voor Pride Month

Eind vorig jaar maakte Snapchat Marker Tracking beschikbaar voor adverteerders. Met die technologie kan je een augmented reality-laag toevoegen aan een afbeelding of poster. McDonalds in Canada gebruikt het deze zomer om aan hun logo een regenbooglaag toe te voegen voor Pride Month.

Spider-Man combineert AR met geofilter

Voor de release van Spider-Man: Far From Home pakt Sony op Snapchat uit met een locatiegebaseerde AR-filter. De lens, waarin Spider-Man op en rond gebouwen verschijnt, valt enkel te gebruiken bij grote bezienswaardigheden zoals Buckingham Palace en de Eiffeltoren. De globetrottende Spider-Man past zo helemaal bij de nieuwe film waarin hij Europa bezoekt.

Smile Safari versus Picture Pop-Up

Toen tv-zender Vijf een week lang op de grote markt van Leuven een achtergrond voor selfies installeerde, zagen we bij Hurae het ideale moment om onze Instagrammable expo Smile Safari in the picture te zetten met een geofilter.

Op die manier bereikten we jongeren die interesse tonen in een gelijkaardig concept. We spraken ze rechtstreeks aan in de app die ze gebruikten om foto’s te maken op het event van Vijf: Snapchat. Zonder aan iemand toestemming te hoeven vragen, braken we in op een fysieke locatie met een kleine digitale guerillacampagne. Bovendien deden we dat voor een relatief klein bedrag van 150 euro om 3 vierkante meter te bedekken. Onze Smile Safari-filter werd 2000 keer geswipet, 100 keer gebruikt en werd op die manier aan 550 andere gebruikers getoond.

Op festivals of in scholen, op evenementen van verenigingen of op de start van de Tour de France in Brussel: uiteraard kunnen geofilters op een veel grotere schaal ingezet worden. Geofilters zijn de ideale advertising tool om jongeren op een verrassende manier te bereiken als locatie heel veel zegt over het beoogde doelpubliek.

Wil je zelf aan de slag met advertising op Snapchat en kan je hulp gebruiken? Contacteer ons via info@hurae.be

--

--