Huren zonder zorgen: de droom

Huren Zonder Zorgen
Huren Zonder Zorgen
4 min readSep 25, 2020

Het project ‘Huren zonder zorgen’ is voortgekomen uit onze droom om jonge mensen te helpen financieel gezond de woningmarkt te betreden. Bij het ontwerpen van onze interventie leggen we elke stap die we zetten langs de meetlat van deze droom. Dit is de gedroomde impact die we samen willen maken:

Woningcorporaties willen in samenwerking met Ink., de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Nibud, huurachterstanden terugdringen onder jongeren tussen de 18 en 27 jaar die hun eerste huurwoning betrekken (hierna jonge huurders). Dit doen we door jonge huurders te leren anticiperen op wisselingen in hun financiële situatie waardoor ze financieel gezond aan hun wooncarrière beginnen en grotere kans hebben dit te blijven op langere termijn.

Kennispartner Nibud heeft de rol van ‘Critical Friend’ op zich genomen en voert na elke onderzoeksfase een evaluatie uit: maken we nog steeds de impact die we beogen? Zodat ook het werkveld ons proces op de voet kan volgen, doen we hier na elke fase verslag van de aanbevelingen van het Nibud.

Een Theory of Change

De impact die willen maken, is opgedeeld in een aantal korte- en langetermijndoelen. Hiervoor maken we gebruik van een Theory of Change (hierna ToC): Een beproefde evaluatiemethode waarmee kan worden onderzocht of een interventie zowel in theorie als in de praktijk effectief is. Een ToC is daarnaast een sociaal leerproces, dat ons in staat stelt al tijdens het project te evalueren: Welke doelen hebben we onszelf gesteld? Werken we hier nog steeds aan?

De ToC maakt namelijk inzichtelijk wat de werkzame bestanddelen van de interventie zijn en levert hier een onderbouwing voor. Dus: wat werkt in deze interventie en waarom? En welke activiteiten moeten we daar voor opzetten? Zo brengt een ToC het verband tussen deze activiteiten en de gedroomde impact in beeld (de onderbouwing). Het Nibud beschrijft de ToC en gebruikt deze voor de evaluatie.

Een eerste balans

Nu we de opstartfase hebben afgerond, maken we een eerste balans op. We hebben onze droom beschreven en doelen geformuleerd om deze te bereiken. Nu kunnen we gaan ontwerpen. Onze ‘Critical Friend’ doet de volgende aanbevelingen om de ontwerpfase mee in te gaan, opgesteld per doel:

We leren jonge huurders te anticiperen op wisselingen in hun financiële situatie.

Het is hier van belang om de context en persoonlijke kenmerken van de onderzoekspopulatie uit te vragen. Uit eerder onderzoek blijkt dat het kunnen anticiperen op wisselingen in de financiële situatie sterk samenhangt met de bekendheid met regelingen, de vaardigheid om hulp te vragen, de financiële opvoeding/educatie die een jongere heeft gehad en de sociaaleconomische omgeving van een jongere[1]. En wat wordt er precies bedoeld met anticiperen: Is dit het hebben van voldoende spaargeld of het zoeken naar een vaste baan? Of het beter bekend zijn met regelingen?

We laten jonge huurders meer zelfregie en controle ervaren op hun financiën.

De begrippen zelfregie en controle kennen vele connotaties. Het Nibud raadt aan deze scherper te definiëren aan de hand van de Nibud-vuistregels en de Nibud-competenties. Deze geven een duidelijke omschrijving van hoe mensen financiële problemen kunnen voorkomen en hoe zij financieel redzamer kunnen worden. In de Nibud-competenties worden deze begrippen als volgt gedefinieerd[2]:

• Zelfregie: hieronder wordt verstaan dat de jongere de eigen geldzaken kan organiseren. Weten wat er in komt en wat er uit gaat, betalingen zelf veilig en adequaat uitvoeren, en inkomsten en uitgaven in balans houden.

• Controle: hieronder wordt verstaan dat de jongere zijn geld verantwoord besteedt. Bij voorbeeld het weerstaan van verleidingen; keuzes kunnen maken bij inkomsten en uitgaven ook voor langere termijn; weten wat looptijd is van financiële producten; weten als betalingsverplichtingen niet haalbaar zijn en vervolgens aan de bel kunnen trekken.

We ontwikkelen producten die werkbaar zijn voor woningcorporaties.

Wat verstaan woningcorporaties onder ‘werkbaar’? De verdient aanbeveling dit concreter uit te vragen bij onze partners en zo dit begrip te operationaliseren, zodat later de werkbaarheid van de geïmplementeerde interventie daadwerkelijk kan worden getoetst. Een concreter doel is dan bijvoorbeeld: ‘Producten ontwikkelen die direct praktisch geïmplementeerd kunnen worden en aansluiten bij de huidige werkwijze van de woningcorporaties.’.

We verminderen het aantal huurachterstanden.

Dit kan meetbaar gemaakt worden door eerst het huidige aantal achterstanden op de huur onder de onderzoekspopulatie in kaart te brengen. Vervolgens zal er in samenspraak met de partners moeten worden besproken wat de gewenste afname van het aantal huurachterstanden is. Een verbetering zou dan het volgende kunnen zijn: ‘Het huidige aantal van 1.235 huurachterstanden onder jonge huurders vanaf januari 2021 jaarlijks met 5% te verminderen.’ Dit doel dient uiteraard ook gebaseerd te zijn op eerder onderzoek.

En nu

Met deze aanbevelingen op zak, gaan we de ontwerpfase in. In een volgende blog laten we zien hoe we dit verwerkt hebben en waar we vervolgens staan. Zo blijven we transparant, en houden we jullie op de hoogte!

--

--

Huren Zonder Zorgen
Huren Zonder Zorgen

Een project van het Lectoraat Armoede Interventies (Hogeschool van Amsterdam) en social designbureau Ink! in samenwerking met het Nibud en woningcorporaties.