9. Hvordan selge deg med bilder og video

  • Hvordan bruke bilder for å selge deg selv?
  • Hvordan bruke video for å selge deg selv?
“If you’re not having fun, you’re doing something wrong.”
― Groucho Marx

Hvis du reiser på ferie og legger ut en statusmelding på Facebook at du sitter og soler deg, så er det kjekt. Men hvis du samtidig legger ut et bilde av deg, så er det ”beviset” på at du har gjort nettopp det.

Vi lever i en visuell verden, og bilder er derfor et uhyre viktig verktøy når du skal selge deg selv.

Hvordan bruke bilder for å selge deg selv

  1. Bruk et portrett av deg selv i din CV med et sitat.
     Det kan være noe du står for, dine kvalifikasjoner, et sitat som du gjerne vil bruke. Det må være personlig, og det må være noe du står for.

2. Ta et bilde av teksten du holder på å blogge om, og legg det ut på Instagram, Facebook og Twitter. Skap forventninger.

3. Fortell om det du har oppnådd i din karriere. F.eks. lagde markedsplan for bruk av sosiale medier for en veldedig organisasjon som hjalp de til å skaffe flere tusen nye støttespillere.

4. Gi tips og råd.

5. Still spørsmål — engasjer dine fans

Hvor kan du bruke bilder?

Instagram
Instagram bør være første stoppested. Ta et bilde, bruk et av de mange filtre for å gjøre bildene dine mer interessant. Redigerer du bilder med Photoshop så kan du også legge til tekst. Eller du kan bruke en app som f.eks. Over, som gir deg mulighet til å tilpasse en tekst til bildet.

Instagram er også et sted hvor du kan markedsføre deg selv. Du kan legge ut

Du kan også tagge dine bilder og dele de på Twitter, Facebook eller Flickr samtidig med at du legger de ut på Instagram.

Å dele noe på Instagram er nesten utelukkende en positiv opplevelse. I motsetning til Facebook og Twitter så er tilbakemeldingene du får på Instagram så å si bare positive.

Facebook
Lag gjerne en strategi for hvordan du legger ut bilder på Facebook. Hvis man deler bilder eller linker på Facebook så bør du ha en fin miks av det nyttige og det morsomme. Hvis du har delt noe morsomt som du har fått bra tilbakemelding på, så vet du at du har publikums oppmerksomhet. Da er tiden inne for å selge deg selv.

Hvordan bruke video for å selge deg selv

Video er et fantastisk verktøy i markedsføringen av deg selv. Du kan lage en profesjonell video med din smartphone, og det fins riktig bra redigeringsprogram som du kan benytte.

1. Øv deg på elevator pitch / jobbintervju
 Øv deg på å snakke høyt, tydelig og i et passende tempo. Øv, øv og øv igjen, helt til du er fornøyd med deg selv. Så øver du litt til. Når du er klar kan du begynne å filme deg selv. Noter stikkord eller lag en ferdig tekst. Det er viktig at du virker naturlig.

2. Lag en presentasjon av deg selv
 Lag en presentasjon av deg selv. Legg gjerne inn spørsmål som tekst, som du besvarer: ”Hvem er jeg”, ”hvilket mål har du i livet”, ”hvordan er du som person” etc. Du bør lage en video som er 2–3 minutter lang. To minutter er bedre enn tre minutter. 
Gjør alt du kan for å holde oppmerksomheten. Pass på at bakgrunnen er nøytral og kle deg pent. Bruk så høy oppløsning som mulig når du filmer og redigerer, og sjekk at kvaliteten på lyden er ok. Avslutt videoen med din kontaktinformasjon, telefon, epost-adresse etc.

3. Test videoen
 Be dine venner eller kolleger om å teste videoen. Be dem om å gi deg tilbakemeldinger, positive eller negative. De negative tilbakemeldingene er mest interessante. Du skal ikke vinne en Oscar, men du skal overbevise ditt publikum om deg selv.

4. Legg ut videoen
 Når du er fornøyd med din video-pitch, så kan du legge ut videoen på YouTube, Vimeo eller andre video-plattformer. Du kan enten gjøre den offentlig, eller du kan gjør den kun tilgjengelig via en link. Send gjerne linken til potensielle samarbeidspartnere eller mulige arbeidsgivere. Legg ved linken når du søker på jobb.

5. Tagg videoen
 Bruk nøkkelord som er viktig for deg. Dette øker sannsynligheten for at du vil bli funnet hvis noen søker etter dette produktet eller denne tjenesten. Bruk også nøkkelord i beskrivelsen av videoen når du legger den ut. Bruk dato og sted for videoen.

Video passer kanskje ikke for alle yrkesgrupper. Da er det heller bedre å konsentrere seg om en mer tradisjonell markedsføring, som ved å finpusse en CV.