Otizm

Merve İldaş
İki Satır
Published in
1 min readNov 7, 2019

Otizm spektrum bozukluğu , doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Tam olarak neyin bu duruma sebebiyet verdiği bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörlerin otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler öne sürülmektedir. otizmin ebeveynlerin maddi durumları ile ilişkisi bulunmamakla birlikte farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlandığı araştırmalarda bulunmaktadır.

2018 yılına ait alınan verilere göre de her 59 çocuktan 1’i otizm tanısı almaktadır. Cinsiyet ayrımı olarak da erkeklerde kızlara göre görülme sıklığının daha fazla olduğu öne sürülmektedir.

Belirtileri ise sıklıkla 30.Aydan önce görülmektedir.

Otizmde en önemli konu erken teşhis ve yoğun eğitimdir. Erken teşhis ve eğitimle büyük bir ilerleme kaydedilebilir, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde akranlarından farkı kalmayabilir . Ebeveynler tarafından çocuklar için atılacak en önemli adım da , çocuğunuzun doğduğu andan itibaren gelişim basamaklarını takip etmek ve herhangi bir basamakta bir takılma farkederseniz, çocuk gelişim uzmanları ve psikologlar tarafından uygulanan gelişim testlerinin uygulanmasını sağlamak olacaktır. Sağlıklı bir bebeğin gelişim basamakları konusunda ailelerin bilgilendirilmesi bu hususta önemlidir, çünkü araştırmalara göre aileler aksayışı 18. Aydan sonra farkedip, 2–3 yaş civarı hastanelere başvurmaktalar ve tanılar bu şekilde konmaktadır.

Sloganlarımızda da her zaman yer aldığı gibi , Biz de ‘’FARKINDAYIZ’’ ve onların her daim yanındayız!

--

--