Güçlü Kurum Kültürü İçin Bilinmesi Gerekenler

nesegul kilic
iksal

--

Google, Facebook, Twitter gibi şirketleri düşünelim. Kim bu şirketlerde çalışmak istemez ki? Peki bu şirketleri bu kadar cazibeli kılan nedir? Çok büyük finans kaynakları var, bu en büyük çekim nedeni diye düşünülebilir. Fakat salt bu değildir onları çekim merkezi haline getiren. Aynı zamanda güçlü kurum kültürlerinin varlığı da etkilidir. Yönetim biçimi, çalışanlara karşı tavırlar, iletişim şekilleri, toplantı kültürleri ve daha birçok şey kurum kültürünün göstergesidir.

Dünyada sayılı şirketlerden biri olan Google örneğine bakalım. Mutlaka çalışılması gereken şirketler kategorisinde yıllardır birinci sırada ve birçok şirket Google tarzı bir çalışma ortamı sunmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Çalışanları için spor salonları, tatiller, evcil hayvanları için bir ortam, ücretsiz yemekler, rahat edilen kıyafetle çalışma olanağı, istenilen yerde çalışma imkanı vs. bunların hepsi ve daha fazlası Google’ın kültürünün bir parçası ve aynı zamanda çalışanlarına sundukları cazip olanaklar. Çalışanlarına “sen işine odaklan, işini severek yap ben senin diğer tüm ihtiyaçlarını düşünürüm” diyor.

Buradan yola çıkarak şunu diyebiliriz; güçlü bir kurum kültürü güçlü çalışanları da beraberinde getirir. Peki güçlü bir kurum kültürü için ne yapabiliriz bunlara bir göz atalım.

Temel değerler neler

“Şirketin vizyonu, misyonu, kuralları kurum kültürüyle örtüşüyor mu? Peki ekip üyeleri bunlara gerçekten inanıyor mu?” Öncelikle sorulması gereken sorulardır. Bu soruların cevaplarına göre aksiyon almak doğru bir adım olacaktır.

Çalışanların kurum kültürüyle uyumu

Tepe yönetimden stajyere kadar şirketin amaçlarına inanan, kurum vizyonunu amaç edinmiş çalışanların olması güçlü bir kurum kültüründe oldukça etkilidir. Nihayetinde bir şirketin kültürünü o kültürü oluşturan kişiler belirler. Çalışanlarınız şirketinizin vizyonunu kendi amaçları haline getirdiklerinde, kültür de kendini daha ileriye götürecektir.

Ortak bir dil

Başarılı bir kültürde aynı dili konuşmak önemlidir. Yine her kademedeki çalışanın benimsemesi gereken bir durumdur. Ortak bir dil, üyelerin birbirlerinin görevlerini daha iyi anlamasına olanak sağlıyor. Bu sayede, ortak bir vizyon için ortak bir yaklaşım geliştirilebiliyor.

Her noktada örnek lider/yönetici

Bir şirketin kültürünün oluşmasında liderlere büyük görev düştüğü elbette yadsınamaz. Hem kurum içinde hem de kurum dışında, kurumun değerlerini savunan örnek bir lider olmalıdır. Liderler şirketin değerlerini temsil edebiliyor ve örnek liderlik edebiliyorsa, çalışanlar da onları örnek alacaktır.

Katılımcı bir yönetim

Alınan kararlarda belirlenmiş birkaç yöneticinin dışında çalışanların da fikirlerinin alınması önemlidir. Çalışanlar için alınan kararlarda etkisinin olduğunu bilmek, çalışanların bu kararlara uyumlarını kolaylaştıracaktır.

Kurum elçilerinizi seçin

Her şirketin kurallarını benimsemiş, aidiyeti yüksek, şirketi çok iyi savunan çalışanları vardır. Bunlar çok değerli çalışanlardır. Bir nevi şirketin hafızasıdır. Onlarla konuşun. Neyi sevdiklerini, neyi sevmediklerini, düzeltilmesi gerekenleri onlardan öğrenin. Emin olun kültürün gelişmesinde önemli verilere ulaşacaksınız.

Tutarlı olun

Her fırsatta adaletten, şeffaflıktan bahsedip iş icraata gelince aksini yapmayın. Sigara içmemek şirketinizin değişmeyen kuralıysa bunu ihlal etmeyin. Aksi halde çalışanlardan size ve ilgili değerlere inanmalarını beklemek hata olur.

Güçlü bir kurum kültürüne sahip olmak için, her şeyden önce sabırlı olmak gerekir. Temel değerlere sadık kalarak kültürün bu değerler çerçevesinde sürekli büyümesi güçlü bir kültürün oluşmasında en önemli aşamadır. Kendi değerlerinden vazgeçmeyen ve onu güçlendiren şirketler mutlaka başarıya ulaşacaktır.

“Şirket olarak hangi davranış ve inançlara değer verdiğinizi belirleyin ve herkesin onlara sadık yaşamasını sağlayın. Bu davranışlar ve inançlar özünüz için o kadar önemli olmalı ki, bunu kültür olarak bile düşünmezsiniz.”

Brittany Forsyth, İK Başkan Yardımcısı, Shopify

--

--