Gerilla İşe Alım
Şüphesiz bütün işverenler alanında yetenekli, performansı yüksek kişilerle çalışmak ister. Arz talep ilişkisinde, talep çok arz az olunca arza ulaşmak için daha fazla çaba sarf etmek gerekir. Benzer şekilde işverenlerin de az sayıdaki nitelikli çalışanlara ulaşmak için onların dikkatini çekmeleri gerekiyor. Bu noktada gerilla işe alım özellikle yabancı ülkelerde sıkça başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Gerilla işe alım kariyer sitelerinden bulamayacağınız, aktif iş arayışında olmayan kişileri şirketinize çekmek için kullanılıyor. Bunu yapmak için ise yaratıcı çalışmalar ya da cezbedici tekliflerle rakip firmaların zayıf taraflarını kullanarak, organizasyonlarda çalışan kişilerin dikkatini çekmek gerekiyor. Esasen, çalışanları ekibinize katmak için mevcut konumlarından ayrılmaya ikna etmeniz lazım. Yani ikna gücü yüksek olan kazanıyor. Başta da söylediğim gibi gerilla işe alım yabancı şirketlerin çokça kullandığı bir yöntem. Bu yöntemi kullanarak işe alım yapan bazı firmaların çalışmaları şöyle;
1-Dijital Pizza
Almanya’da bir reklam şirketi olan Scholz & Friends, yerel bir pizza dağıtım servisinden yardım istiyor. Rakip firma çalışanlarının verdiği her siparişi takip ederek her birine bir “dijital pizza” gönderiyorlar. Dijital Pizza’nın özelliği, pizzanın üzerine malzemelerle bir QR kod yerleştirilmiş olması. Malzemeler tarandığında çalışanlar bir işe alma sayfasına yönlendiriliyor. Böylece şirket hedefledikleri adaylara kolayca ulaşıyor ve aynı zamanda rakiplerinin en iyi çalışanlarını alma fırsatı yakalıyor.
Şirket dört haftalık kampanya süreci sonunda, yüksek nitelikli 12 adayın başvurusunu alıyor ve dijital departmanları için iki yeni ekip kurmuş oluyor.
https://www.youtube.com/watch?v=SzqTDRThbiE
2-Red 5 Studios: Kişiselleştirilmiş iPod
Bir bilgisayar oyun şirketi olan Red 5 Studios, organizasyonu büyütme zamanının geldiğine karar verdiğinde, piyasada çok daha büyük şirketlerle aynı profildeki aday havuzlarını kullandıklarını ve şanslarının bu nedenle azalacağını düşünerek farklı bir proje hazırlıyorlar. İşe alım ekibi, bulabildikleri her programcıya ulaşmak yerine, en iyi 100 profesyonelle bağlantı kurmaya ve her birine benzersiz bir davetiye göndermeye karar veriyorlar. Her bir profesyoneli ayrıntılı bir şekilde araştırıyorlar ve hepsine kişiye özel tasarlanmış iPod’lar gönderiyorlar. İPod’lar Red 5 Studios’un CEO’sunun özel mesajını içeriyor. Bu mesajda adayın önceki çalışmalarını incelediğini, şirketin neden onlarla ilgilendiğini ve onları Red 5 Studios’a başvurmaya kişisel olarak davet ettiğini söylüyor.
Kampanya sonrası 100 iPod Shuffle alıcısından 90'ı davete yanıt veriyor ve 3’ü Red 5 Studios ekibine katılmak için mevcut şirketlerinden ayrılıyor.
3-Atlassian: “Avrupa, meraklılarınızı çalmaya geliyoruz”
Avustralya’da kalifiye yazılım geliştiricilerin yetersizliği ile karşı karşıya kalan Atlassian Şirketi, “Avrupa, meraklılarınızı çalmaya geliyoruz” diye bir kampanya başlatıyor. İşe alım tanıtım gezisini sosyal medyada ve web sitelerinde yoğun bir şekilde tanıttıktan sonra bir otobüs kiralayarak Londra, Berlin, Amsterdam ve Madrid çevresinde çok ses getiren bir işe alım yolculuğu gerçekleştiriyorlar. Her yerde üç gün geçirip, bilgilendirme oturumları düzenliyorlar ve 15 gün boyunca yüzlerce görüşme yapıyorlar.
Avrupa kampanyası sonucunda ise açık olan 15 pozisyon kapatılıyor ve 1000'den fazla yetenekli adaydan başvuru alınıyor.
Kaynaklar:
https://www.nbs.edu.in/guerrilla-hiring-techniques/
https://www.inc.com/elizabeth-dukes/how-did-3-companies-use-guerrilla-recruiting-successfully.html