Oryantasyon Yapacaklara İpuçları

nesegul kilic
iksal

--

Onlarca adayla yapılan işe alım görüşmeleri sonrası nihayet uygun adaylar bulundu, tüm prosedürler gerçekleşti ve yeni çalışanlarınız ertesi gün işe başlıyor. Peki onları çalışacakları kurumda ne bekliyor? İlk iş günlerinde onlara yol gösterecek, çalışma alanlarıyla, çalışacakları kişilerle ve departmanlarıyla ilgili bilgi verecek birileri var mı? Yoksa burası masan, bu da bilgisayarın hadi başla mı denilecek? İşe yeni başlayanlardan birisi siz olsanız hangisini isterdiniz?

Hiç şüphe yok ki yeni bir işe başlayan kişilerin kafalarında onlarca soru, kalplerinde ise heyecanla karışık bir korku vardır. İşte bu soruların cevaplarının olduğu, korkuların azaldığı bir süreçtir oryantasyon. Oryantasyon; kılavuzluk etme, yönlendirme, yön verme anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir.

Oryantasyon eğitimi işe yeni başlayan kişilerin kurumun kültürünü, çalışanlarını, kurallarını, amaçlarını, değerlerini anlayabilmelerini sağlamak için yapılması gereken önemli bir süreçtir. Peki etkili bir oryantasyon eğitimi nasıl hazırlanır adım adım gidelim.

1. Şirket tanıtımı: İşe yeni başlayan kişileri karşılayıp kendinizi tanıtın, oryantasyona katılan diğer kişilerin de birbirlerini tanımaları için fırsat verin. Oryantasyon programının kaç gün süreceğini, nasıl ilerleyeceğini, kimlerle tanışacaklarını vs. mutlaka paylaşın. Hatta programın bir kopyasını verirseniz takip etmeleri daha kolay olacaktır. Şirket vizyonu, misyonu ve amaçlarını anlatın. Şirketin bir kuruluş ya da başarı hikayesi varsa anlatın, akılda kalıcı olacaktır.

2. Kurum politikası ve prosedürleri: Yeni başlayan çalışanların mutlaka bilmesi gereken çeşitli kurallar ve prosedürler vardır. Örneğin; Sigara içilmemesi, mesai başlangıç bitiş saatleri, kıyafet kuralları vs. bunları paylaşın. Varsa mutlaka bir Çalışan El Kitapçığı verin.

3. Departmanlar arası iletişim: Yeni başlayan kişilere yapacakları işe, pozisyonlarına bağlı olarak birlikte çalışacakları muhtemel departmanlar ve organizasyon yapısı hakkında bilgi verin. Mümkünse bu departmanda görev yapan bir çalışanın tanıtım sunumu yapmasını sağlayın.

4. Sunulan imkanlar: Yeni başlayanlara kurumun sunduğu yan haklardan bahsedin. Örneğin; Özel sağlık sigortası, özel araç, izin günleri, tatiller gibi…

5. Sorumluluklar ve beklentiler: Kurumun onlardan ne beklediğini açık olarak anlatın. Kafalarındaki soru işaretlerini giderin. Görev tanımı, işe alım sürecinde çalışan ile kapsamlı bir şekilde görüşülmüş olabilir ancak değinilmeyen veya unutulan noktalar olabileceğinden bunların üzerinden tekrar geçmek gerekebilir.

6. Fiziksel tanıtım: Yeni başlayan kişilere kurumun tesislerini ve çalışacağı alanları gezdirin. Bu süreçte diğer departmanlarla ve çalışanlarla da tanışacaklardır.

7. İletişim bilgileri: Kurum içerisinde iletişimde bulunacakları kişilere kolay ulaşabilmeleri için gerekli verileri verdiğinizden emin olun. Bir sorun yaşadıklarında kime gidecekler, e-mail adresleri, dahili numaralar vs bilgileri paylaşın.

8. Mentor: Birlikte çalışacağı arkadaşlarından birini mentor olarak atayın. Yeni çalışmaya başlayacak kişilerin adaptasyon sürecini kısaltacaktır.

--

--