Takım Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

nesegul kilic
iksal

--

Biraz düşünelim. Basketbol oyuncularıyla, inşaat yapan işçilerin ortak bir özelliği var mıdır? Elbette vardır, takım olarak çalışıyor olmaları. Bir basketbol takımında oyun kurucu, şutör gard, forvet ve pivot olmasa bu takımın gerçek ve başarılı bir takım olması beklenebilir mi? Yine aynı şekilde sağlam yapılmış bir binanın bir mühendisi, ustabaşısı, kalıpçısı, betoncusu, sıvacısı… olmazsa olur mu? Buradan yola çıkarak takımı; belirli bir hedef doğrultusunda bir araya gelmiş, aynı amaç bütünlüğü için bilgi, deneyim ve yetkinliklerini ortaya koyan insan topluluğu olarak tanımlayabiliriz.

İş ilanlarında sıkça görmüşsünüzdür “takım çalışmasına yatkın adaylar.” Günümüz iş dünyasında bireysel başarının yerini artık takım çalışması ve takım başarısı aldı. İş kalitesini arttırmayı ve başarıyı hedefleyen kurumların kullandığı en etkili yöntem, farklı yeteneklerin bir arada ahenk içinde çalışmalarını sağlamaktır. Peki takım çalışması neden önemlidir? Bir takımın üyesi olan çalışanlar aidiyet duygusuyla daha çok araştırır, öğrenir ve daha az hata yapar. Bunun sonucunda motivasyonu ve öz güveni yüksek, iletişimi kuvvetli üretken bir takım üyesi olur. Bir gruba ait olmak ve birlikte bir şeyler başarmak takım olmanın en önemli motivasyonudur. Takım olduğunuzda tek başınıza yapamayacağınızı düşündüğünüz bir işi kolayca başarabilirsiniz. Takım olmanın başkaca önemli nedenleri de vardır.

Çalışanların moral ve motivasyonunun artması: Takım olarak yapılan çalışmanın başarıyla sonuçlanmış çıktısında, kendi payının olduğunu bilen çalışan daha mutlu ve motive bir şekilde çalışacaktır. Başarı duygusu maddi karşılığı olmayan ama oldukça etkili bir ödüldür.

Öğrenme fırsatları: Takım çalışmasında üyeler birbirlerinden yeni şeyler öğrenecek ve yapılan hatalardan ders alabilecektir. Takım halinde çalışan üyeler bilgi paylaşımlarıyla daha fazla bilgiye ulaşabilirler. Beyin fırtınası yaparak aynı sorunu farklı açılardan görebilir ve yetenekleri doğrultusunda farklı yönlerden bakabilirler.

Verimlilik: Bir projenin tek kişi tarafından yürütülmesiyle, bir takım tarafından yürütülmesi elbette farklı süreçler gerektirecektir. Tek kişinin herhangi bir nedenden dolayı projeyi bırakması, o projenin büyük oranda gerçekleşmeyeceği anlamına gelebilir. Fakat aynı durum takım çalışmasında gerçekleşirse projenin bir kısmı aksar diğer kısımları devam eder. Takım halinde çalışmak işlerin paylaşımını sağladığı için hem zamandan hem paradan tasarruf edilecektir.

İlişkilerin gelişmesi: Takım üyelerinin yapılan işle beraber ilişkileri de güçlenecek ve iletişimleri artacaktır. Birbirlerine olan güvenleri artacak daha çok paylaşımda bulunacaklardır.

İnovasyon: Bir elin nesi var iki elin sesi var sözü bu durumu anlamaya yardımcı olacaktır. Bir araya gelen takım üyeleri etkileşimle yeni fikirler üretecek pratik çözümlere ulaşacaklardır.

Takım olmanın önemini artık anladığımıza göre şimdi kalıcı ve başarılı bir takım kurmak için bilmemiz gerekenlere göz atalım.

Liderlik: Bir takımın kurulması ve etkin bir şekilde yönetilmesi için gerekli temel öğe etkili bir liderdir. Takımın amacını bilen, şeffaf kararlar alan, karar alırken takımın fikrini önemseyen, görev dağılımını adil şekilde yapan güvenilir ve dürüst bir lider takımını başarıya götürecektir.

Takım üyelerini yakından tanımak: Güçlü bir takım istiyorsanız takımın yeteneklerini ve kapasitelerini bilmek zorundasınız. Takımın yetenek ve kapasitesini anlamak için de üyeleri bireysel olarak tanımanız gerekiyor. Her çalışanla bireysel olarak ilgilenin ilgi alanlarını, güçlü yönlerini ve yeteneklerini öğrenin ki kimden neyi isteyeceğinizi bilin. Aynı zamanda çalışanların gelişimine katkıda bulunmak güçlü bir liderin özelliğidir.

Takım üyelerinin birbirlerini tanımaları: Lider olarak nasıl ki siz takımınızı tanıyorsunuz aynı şekilde çalışanların da birbirlerini tanımaları gerekiyor. Bu takım ahengi açısından oldukça önemlidir. Lider olarak siz her adımlarında yanlarında olamayacağınız için takımınız kendi kendine yeterli olmalı ve onları her adımda yönlendirmek zorunda kalmamalısınız. Basit etkinliklerle takımın kaynaşmasını sağlayabilir, akşam iş çıkışlarında bir yemek organize edip hobilerinden konuşup ortak noktalar yakalamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Görev ve sorumluluklarını açıkça belirtin: Genel olarak insanlar belirsizliklerden hoşlanmaz bu nedenle kimin hangi işten sorumlu olduğu, kiminle dirsek temasında çalışacağını biliyor olması önemlidir. Ayrıca takım içinde herkesin sorumlulukları birbirleriyle uyumlu olmalı ve takım koordinasyon içinde çalışmalıdır.

İletişimi kolaylaştırın: Hayatın her alanında büyük önem taşıyan iletişim takım çalışmasında da en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanlar istedikleri zaman sorunlarını, endişelerini dile getirebilmeli ve çözüm için fikir beyan edebilmelidir. İnsanlar özgürce düşündükleri bir ortamda daha yaratıcı ve katılımcı olacaktır.

Beyin fırtınası yapın: Fikir birliğinden çok farklı fikirlerin oluşmasına zemin hazırlayın. Böylece farklı pencerelerin açıldığını göreceksiniz. Fikir birliğinin oluşmaması sonrası oluşacak sorunların önüne geçmek için toplantı öncesi belirli bir süre verin ve o süre içerisinde fikir birliğine varılması gerektiğini belirtin. Böylece uzayıp giden bir tartışma sürecinden kurtulursunuz.

Takım ruhunu oluşturacak organizasyonlar yapın: Birlikte bir şeyler başarmanın keyfine varan takım üyeleri daha güçlü bir takım olacaktır. Takım oyunlarının olduğu organizasyonlar düzenleyin bowling, basketbol…

Geri bildirim verin: Çalışanlara yaptıkları işle ilgili bilgi verin süreçleri gösterin çalışan böylece katkısını görecek fayda sağladığını hissedecektir. Unutmayın ki geri bildirim çift yönlü bir iletişimdir.

Genel değerlendirme yapma: Takım bu zamana kadar neler yaptı? Neler başardı? Neleri değiştirdi? Takım çalışmasında eksik bir nokta var mı? Bu ve benzer sorularla takımınızı izleyin ve yapıcı geri bildirimlerle kontrolü elinizde tutun.

Takdir edin ve kutlayın: Çalışanları başarıları sonrası maddi ya da manevi olarak ödüllendirin, takdir edin. Yapılan bir araştırmada çalışanlar için paradan daha önemli faktörler arasında ilk sırada takdir edilmenin olması takdir edilmenin ne kadar önemli olduğunu anlamamız için bir gösterge olacaktır. Kutlamalar anlık olsa da birlikte başarılmış işin birlikte kutlanması çalışanların daha da yakınlaşmasını sağlayacaktır.

Okuduğum bir makalede şöyle diyordu; “Harika bir takım, çalışmaları net hedeflere, açık rollere, açık iletişime, iş birliği ve kişisel gelişim fırsatlarına dayalıdır. Bu tarifi hatırlayın, etkili bir takım oluşturmak için yol haritanız olacaktır.”

--

--