CANKURTARAN SERİSİNDEN A/B TESTİ

Hilal Gözütok Şakar
İyi Programlama
Published in
6 min readFeb 20, 2021

Merhabalar!

Bu yazımda sizlere doğru uygulandığı zaman etkisi azımsanmayacak A / B testinden bahsedeceğim.

Amazon veya Booking.com gibi en başarılı markalar, her hafta yüzlerce test gerçekleştiren otomatik test programları yürütüyor.

Niçin?

Çünkü küçük değişiklikler büyük etkilere sahip olabilir. Küçük değişiklikleri göz ardı etmeyelim. Boşuna cankurtaran serisinden demedik :)

Hazırsanız başlayalım!

🔍 A / B Testi Nedir?

A / B testi, açılış sayfalarındaki, açılan formlardaki, makale başlıklarındaki ve diğer dijital pazarlama kararlarındaki değişikliklerin dönüşüm oranlarını ve nihayetinde müşterinin satın alma davranışını iyileştirip iyileştirmediğini belirlememizi sağlayan bir testtir. Gelecek için kararlar alırken yardımcı olur.

Başarılı bir A / B Testi stratejisi, çok büyük kazanımlar sağlayabilir!

Daha memnun kullanıcılar, daha fazla etkileşim ve daha fazla satış.

Daha, daha, daha…

⚙ A / B Testi Nasıl Çalışır?

A / B testinde, web sayfasında veya uygulama ekranında bir değişiklik yapılır. Aynı zamanda sayfanın mevcut sürümü de korunur. Bu değişiklik, tek bir başlığın değiştirilmesi veya buton rengi değişikliği kadar basit olabilir veya sayfanın tamamen yeniden tasarlanması da olabilir. Ardından, sayfa trafiğinin yarısına sayfanın orijinal sürümü (kontrol olarak bilinir) gösterilirken, diğer yarısına da sayfanın değiştirilmiş sürümü (test veya varyasyon olarak bilinir) gösterilir.

Ziyaretçilere kontrol veya test sunulduğunda, her bir etkileşim ölçülür ve ölçülen bu veriler toplanır. Daha sonra veriler istatistik aracılığıyla analiz edilir. Ardından, yapılan değişikliğin ziyaretçi davranışı üzerinde olumlu mu, olumsuz mu yoksa hiçbir etkisinin olup olmadığı bu şekilde belirlenebilir.

🔍 Neden A / B Testi Yapmamız Gerekiyor?

Bir web sitesi veya e-posta pazarlama kampanyası oluşturmak, pazarlamanın sadece ilk adımıdır. Bir web siteniz olduğunda, satışlara neyin yardımcı olup olmadığını veya neyin engelleyip engellemediğini bilmek isteyebilirsiniz.

A / B testi, hangi kelimelerin, renklerin, ifadelerin, resimlerin, videoların, referansların ve diğer öğelerin daha iyi sonuç verdiğini bilmenizi sağlar. En basit değişiklikler bile dönüşüm oranlarını etkileyebilir.

Daha önce yapılan bir test üzerinden gidelim.

Buton Rengi A / B Testi: 🟢-🔴

Buton rengi, dönüşüm ve optimizasyon dünyasındaki en uzun süredir devam eden tartışmalardan biridir.

Yeşil

Yeşil, “doğal” ve “çevre” gibi fikirleri çağrıştırır ve trafik lambalarındaki kullanımı göz önüne alındığında, “Git” veya ileri hareket fikrini önerir.

Kırmızı

Öte yandan kırmızı rengin genellikle heyecan, kan ve uyarıyı ifade ettiği düşünülmektedir. Trafik ışıklarında durma rengi olarak da kullanılır. Kırmızının da göz alıcı olduğu biliniyor. Kırmızı, genel olarak yeşil kadar sık ​​bir buton rengi olarak kullanılmaz.

🔍Hipotez

Peki hangi renk insanları daha fazla tıklamaları için tetikler? “Git” anlamına gelen yeşil mi yoksa “Dur” anlamına gelen kırmızı mı? Bu çağrışımlar, insanların tıklayıp tıklamamasını gerçekten etkiler mi?

📈 Buton Testi Sonuçları

Yapılan test sonucunda kırmızı buton, yeşil butonu % 21 oranında geride bırakmış. Yeşil butona kıyasla kırmızı butonu % 21 daha fazla kişi tıklamış. Sayfalardaki diğer her şey aynı tutulmuş. Farkın oluşmasını sağlayan yalnızca buton rengiydi. Eminim ki aradaki farkın bu kadar fazla olmasını benim gibi siz de beklemiyordunuz.

Şunu bir düşünelim, bu sayfanın dönüşümündeki % 21'lik bir artış, potansiyel olarak tüm alt metriklerde de %21'lik bir artış olacağını gösterir. Sayfaları optimize etmenin bu kadar değerli olmasının nedeni budur. İyileştirilmiş sonuçlar görmek için sayfaya gelen trafiği artırmamıza aslında gerek yok. Bunun yerine sayfanın verimliliği artırabilir. Ve mevcut trafikte dönüşümü iyileştirerek, önemli bir değer katılmış olur.

Ek olarak, bunun kullanıcı testinde kolayca bulamayacağımız türden bir sonuç olduğunu belirtmemiz gerekir. İstatistiksel olarak önemli bir sonuç (genellikle binlerce denemeden sonra) bulmak için çok fazla deneme gerektiğinden, testi bu kadar çok kişiyle, yüz yüze yapmak zaman ve para açısından bir servete mal olacaktır.

Bunun yerine A / B testini uygulamak daha hızlı ve kolay bir çözümdür. Bu nedenle, test ederken dengeli bir yaklaşım sergiler ve uygun test türünü kullanırsak iyi bir sonuç elde edebiliriz.

🔍 A / B Test Süreci

A / B testini uygulamak için bu yol haritasını izleyebilirsiniz.

Adım 1 ➡ Analiz

Neyi test edeceğinizi düşünmeye bile başlamadan önce, web sitenizin nerede geliştirilebileceğini bulmanız gerekir. Google Analytics gibi analiz araçları, ziyaretçilerin web sitenizde nasıl ilerlediğini gösterir. Bu verileri inceleyerek ve “Dönüşüm Huninizdeki” zayıflıkları bularak, değişikliklerin nerede yapılması gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Dönüşüm Hunisi

Dönüşüm Hunisi Nedir?

Dönüşüm hunisi genellikle şu üç ana kısma ayrılır: Üst kısım, orta kısım ve alt kısım.

Üst Kısım: Bu kısım, bir kullanıcının herhangi bir ürün hakkında araştırma yapmaya başladığı noktadır. Bu noktada kullanıcılar kararsızdır, çeşitli markaları araştırabilir ve hangi markanın ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacağından emin olmayabilirler.

Orta Kısım: Bu noktada kullanıcılar istedikleri ürünü satan en popüler markalar hakkında bilgi sahibidir ve hatta bunlardan bazılarının web sitelerine üye olmuş dahi olabilirler. Artık tam olarak nasıl bir ürün istediklerine dair bir fikirleri vardır ve kendilerine bunu sağlayamayacak bazı markaları çoktan göz ardı etmişlerdir.

Alt Kısım: Bu kısımda tüketiciler en beğendikleri markaları seçmiş ve satın almak istedikleri ürünle ilgili yorumlara ve incelemelere bakmaya başlamışlardır. Dönüşüm sürecinin tam bu noktasında remarketing ve arama ağı reklamları tüketicilerin aklında kalmanıza yardımcı olacaktır.

Adım 2 ➡ Hedeflerin Tanımlanması

Dönüşüm hedefleriniz, varyasyonun orijinal sürümden daha başarılı olup olmadığını belirlemek için kullandığınız metriklerdir. Hedefler, bir butona veya bağlantıya tıklamadan ürün satın alımlarına ve e-posta kaydına kadar her şey olabilir.

Adım 3 ➡ Hipotezin Kurulması

Bir hedef belirledikten sonra, neden mevcut sürümden daha iyi olacağını düşündüğünüze dair A/B test fikirleri ve hipotezleri oluşturmaya başlayabilirsiniz. İyi bir A / B testi hipotezinin açıkça tanımlanması ve verilerinize dayanması gerekir. Ayrıca, KPI’larınızla yakından ilişkili olmalı ve sonuç üretme şansı yüksek olmalıdır.

Adım 4 ➡ Değişikliklerin Oluşturulması

Web sitenizin veya mobil uygulamanızın herhangi bir öğesinde istediğiniz değişiklikleri yapın. Bu, bir butonun rengini değiştirmek, sayfadaki öğelerin sırasını değiştirmek, gezinme öğelerini gizlemek veya tamamen özel bir şey olabilir.

Adım 5➡ Testin Uygulanması

Testi başlatın ve ziyaretçilerin katılmasını bekleyin! Bu noktada, web sitenize veya uygulamanıza gelen ziyaretçilerin bir kısmına yeni sürüm, diğer kısmına ise eski sürüm gösterilir. Her etkileşim ve dönüşüm kaydedilir ve daha sonra bu dönüşümler analiz edilir.

İlk kez kullananların karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri, testi ne zaman bitireceğini bilmemektir. İstatistiksel önem, sonuçların güvenilir olduğunu garanti etmek için yeterli olmayabilir ve her testin % 95 güven aralığına ulaşıncaya kadar çalıştırılması gerekmez.

Adım 6➡ Sonuçları Yorumlama

Etkileyici ve istatistiksel olarak anlamlı bir artış elde etseniz bile, işleri kademeli olarak değiştirmek yine de iyi bir fikirdir. Bunun nedeni, web sitesi değişikliklerinin genellikle beklenmeyen etkilere sahip olmasıdır. Örneğin, B sürümü, ziyaretçilerin daha sık bir satın alma işlemi yapmasına neden olabilir. Ancak aynı zamanda insanların harcadığı ortalama miktarı da azaltabilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Kaynaklar :

https://www.veribilimiokulu.com/

https://blog.112dijital.com/

https://www.optimizely.com/

https://webrazzi.com/

https://www.crazyegg.com/

--

--