(Foto: Kirsten Paaby)

Bærekraftig by og bydel — arena for livslang læring

Kirsten Paaby
I hagen vokser håp
5 min readAug 11, 2017

--

Vi har bruk for mer erfaringsutveksling, det kan skapes kunnskap og læring mellom de ulike tiltakene — «krysspollinering», vi må legge til rette for en massekommunikasjon: People to People, andre bydeler kan lære av det vi har gjort på Sagene, ikke bare prate med folk som er enige med meg — det er en formidlingsutfordring for oss alle, 2 målgrupper for formidling og informasjon: 1. Nettverket og 2. det brede publikum, synligheten i det offentlige rom. (Deltakere i erfarings- og læringsverksted ”Grønne tiltak”, Bydel Sagene, 5. februar 2015)

17 verdensmål og lokal praksis

Verdenssamfunnet har blitt enige om 17 mål for en mer bærekraftig framtid. De er universelle og gjelder både ute og hjemme. I tillegg til politikkutforming ovenfra er resultatet helt avhengig av ny kunnskap, holdninger og handlinger, som utvikles på lokalt plan der folk bor og lever sine hverdagsliv.

Bydel Sagene er en av flere bydeler i Oslo som siden 2001 har vært en pioner på lokalbasert kunnskapsutvikling og samarbeid på tvers. Bydelen har som mål å bli et av Oslos byøkologiske inspirasjonssentre og har de siste tre årene stimulert til praktisk handling lokalt gjennom tildelingen av Grønne Midler. Til sammen NOK 2 150 000 er delt ut til 81 prosjekter. Aktivitetene inkluderer et mangfold og en bredde av aktiviteter i regi av lokale grupper, enkeltpersoner og bydelens egne virksomheter: Opplysningsarbeid, dyrkingsprosjekter, grønne tak, sosialt entreprenørskap, arrangering av kurs og verksteder, samt prosjekter som stimulerer til miljøvennlig transport, miljøvennlig handel og reduksjon av forbruk og avfall. Parallelt med dette har bydelen satset sterkt på områdebasert utviklingsarbeid, hvor det gjennom tverrfaglig samhandling legges vekt på å kombinere bevaring og etablering av grønne lunger, bevaring av biomangfold med et helseperspektiv, sosial inkludering og arbeid mot fattigdom.

Den gode fortellingen må deles

Til sammen representerer disse lokale forsøkene et folkeopplysende nybrottsarbeid som fortjener oppmerksomhet til inspirasjon for andre. De viser et mulighetsrom, de er håpets signaler som gir framtidstro. I sin seneste bok — Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming — knytter klimapsykolog Per Espen Stoknes endringspotensialet til en fornyelse av demokratiet. Han oppfordrer oss til å ”handle som sosiale borgere”. Det er først når borgerne handler sammen med andre at vi kan endre samfunnet. Som en motvekt til de fem vanligste barrierer for å fornekte klimakrisen stiller han opp fem strategier:

  1. Bruk kraften i sosiale nettverk
  2. Bruk positive rammer
  3. Legg til rette for enkle handlinger som gjør en forskjell
  4. Historiefortelling
  5. Nye indikatorer og signaler

Arbeidet i Bydel Sagene er et godt eksempel på hvordan man kan følge oppfordringen.

Prosjekt I hagen vokser håp handler om å formidle erfaringene i form av 10 fortellinger og tre små film. Materialet er utformet slik at det kan brukes på seminarer, workshops, i studiesirkler og liknende aktiviteter.

Ta kontakt om du vil vite mer og ønsker å bestille et inspirasjonsforedrag, hjelp til workshop, seminar eller liknende:

Hvem er vi som står bak prosjektet

”Vi” er: Kirsten Paaby, PS Paaby Prosess — EDU-ACTION og Mariann Wiese Wettre, Wiese Wettre Konsulenttjenester. Begge arbeidet sammen med andre kolleger i mange år i Stiftelsen Idébanken, (som lukket i juni 2016). Stiftelsen var i over 20 år en aktiv støttespiller for miljømyndigheter lokalt og nasjonalt i arbeidet med det kompleks av utfordringer som en bærekraftig lokalsamfunnsutvikling innebærer. Vi gjorde dette ved å formidle gode eksempler på bærekraftig praksis, å praktisere og utvikle metoder for demokratiske dialoger samt å formidle en helhetsforståelse av bærekraftig utvikling. I vid forstand har det meste av vår virksomhet handlet om utdanning for bærekraftig utvikling, hele tiden med praktiske eksempler fra virkeligheten som utgangspunkt for læringen. Vår erfaring med dette er at de gode eksemplene har stor inspirasjonskraft, samtidig som de sjelden ”virker av seg selv”. For at de skal utløse handling — hvilket ikke betyr å blåkopiere noe andre har gjort — er det viktig med deltakende læringsprosesser, der ”mottakeren” utfordres til å spørre: hva ved dette er relevant for min situasjon og hvordan kan jeg omsette dette til handling der jeg bor og lever. Det er denne pedagogiske tilnærmingen vi har brukt i dette og tidligere prosjekter. (For mer informasjon om Idébankens arbeid viser vi til heftet Balansegang — 20 år på tvers med Stiftelsen Idébanken)

Kirsten Paaby arbeider nå som selvstendig freelance konsulent innen feltet utdanning for bærekraftig samfunnsutvikling og prosessledelse i Norge, Norden og Europa. Hun har bakgrunn som pedagog og har siden 80-tallet arbeidet med gjennomføring og utvikling av demokratiske og deltakende metoder. Hun har mer enn 10 års erfaring fra norsk kommunesektor hvor hun blant annet arbeidet med å utvikle tverrfaglige samarbeidsmodeller for forebyggende arbeid.

Epost: paaby.kirsten@gmail.com

Mariann Wiese Wettre er nå ansatt i stilling som Prosjektadministrativ ansvarlig fra 2016 på RVTS Øst, (Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress og selvmordsforebygging). Hun driver også enmannsforetaket Wiese Wettre Konsulenttjenester. I 11 år var hun norsk prosjektleder for Nordens største mobilitetsprogrammer, finansiert av Nordisk Ministerråd, bl.a. et stipendieprogram for unge yrkesaktive fra Baltikum og Nordvest Russland som ønsket praksis ved bedrifter i Norden. Hun er utdannet innen organisasjonsteori- og utvikling samt prosjektledelse.

Epost: mariann@wettre.net

Vår fotograf og klipper, Elin Osjord er utdannet ved Den Norske Opera & Ballett, ballettskolen.Hun har danset ved Den Norske Opera & Ballett, Det Norske teater, Den Nationale scene, Oslo Nye teater, Riksteatret, NRK, i frie grupper og i egen produksjoner m.m. I 2001/2002 omskolerte hun seg innen film og videoproduksjon ved NKS/Høgskolen i Oslo. Hun har siden virket som videokunstner og fotograf. Hennes verk har ved flere anledninger blitt vist i NRK samt på flere filmfestivaler, og sist ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2017.

Epost: elinosjord@me.com

Prosjekt I hagen vokser håp er støttet med midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

--

--