En Yaygın 4 Retrospective Tekniği

Sevde K
IBTech
Published in
3 min readMay 27, 2022

Retrospective toplantıları, Agile Scrum ile yönetilen takımlarda takımın geriye yönelik iyi ve eksik yönlerini analiz edip daha iyi olmak için alınması gereken aksiyonlara takımca karar verdiği toplantılardır. “Kaizen” yani iyi yönlü değişimi temel alan bu toplantıda, işi daha iyi yapabilmenin yollarını aranmaktadır. Bu yazıda “Nasıl daha verimli bir Retrospective yapabiliriz?” sorusuna cevap olabilecek en yaygın kullanılan 4 Retrospective tekniğini inceleyeceğiz.

Photo by Parabol on Unsplash

1. Start Stop Continue

Start Stop Continue ekiplerin neye devam edip neye başlamaları ve neleri değiştirmeleri gerektiğine karar vermeleri için bir retrospective tekniğidir. Verimli olması için timebox kullanılarak gerçekleştirilir.

Teknik ilk olarak Fikir Üretme aşaması ile başlar. Bu aşama ekibin büyüklüğüne göre 10–15 dakika timebox kullanılarak uygulanır. Her bir ekip üyesinin aşağıdaki başlıklar için madde listelemesi beklenir.

  • Start — Yapmaya başla — Ekibin daha önce uygulamadığı ve uygulanırsa faydalı olacağını düşündüğü aksiyonlardır.
  • Stop — Yapmayı bırak — Ekibin mevcutta uygulayıp yeterli verim alınamadığını ve bu sebeple artık yapılmaması gerektiğini düşündüğü aksiyonlardır.
  • Continue — Yapmaya devam et — Ekibin önceki sprintlerde uygulayıp fayda gördüğü aksiyonlardır.

Her fikir anonim olarak boarddaki not kağıtlarına veya dijital boardlara yazılır. Kimin hangi fikri ürettiği diğer ekip üyeleri tarafından bilinmemelidir.

Board’da yazan fikirlerin bazıları aynı kapsamda olabilir. Ekip fikirleri gözden geçirir ve benzer olanları gruplanıp tek bir madde haline getirilir. Gruplama adımında timebox süresi 10–15 dakikadır.

Çok fazla madde olduğu düşünülüyorsa oylama ile ilgili retrospectivede konuşulacak konular 5 dk içinde belirlenir ve önceliklendirilir.

Belirlenen maddeler ekip içerisinde tartışılarak aksiyon listesi çıkartılır.

2. Sailboat — Wind & Anchors

Sailboat retrospective tekniği yelkenli tekne yolculuğu metaforunu kullanan görsel bir tekniktir. Tekne yolculuğu ekibin hedefe ulaşma sürecini, Rüzgar ekibi ileriye taşıyan faktörleri, Çapa ekibin ilerlemesini engelleyen faktörleri, Kayalar ekibin bu süreçte yaşayabileceği riskleri, Güneş ekibe moral/motivasyon sağlayan faktörleri ve Ada ise sprint hedefini(Sprint Goal) temsil eder.

  1. Fikir üretme aşamasında ekip üyelerinden her bir metafor için yaşanılan bir olay, kişi ve durumu anlatan bir madde yazması beklenir. Timebox süresi 10–15 dakikadır.
  2. İstenirse tüm yazılanlar konuşulabilir. Her fikrin konuşulmasının verimli olmayacağı düşünülüyorsa tartışmaya geçmeden önce oylama ile ilgili retrospectivede konuşulacak konular 5 dk timebox ile belirlenir ve önceliklendirilir.
  3. Maddeler tartışılarak aksiyon listesi çıkartılır. Timebox süresi ortalama 20 dk kadardır. Her retrospectivede ekibin bir karar çıktısı üretmesi beklenir.

3. Mad Sad Glad

Mad Sad Glad retrospective tekniği ekip üyelerinin Sinirli, Üzgün ve Mutlu olduğu durumları yani duyguları tartışmayı öncelikli tutan bir tekniktir.

Fikir üretme aşamasında ekip üyelerinden geçmiş sprint için Mad/Sad/Glad duygu durumlarını yaşamalarına sebep olan olayları ve durumları 5–10 dakika timebox süresinde belirlemeleri istenir. Timebox dolduğunda maddeler boardlara yazılır, düşünme aşamasında board kullanılmamalıdır.

Tartışma aşamasında belirlenecek timebox süresinde ekip üyelerinden maddeleri okuyup değerlendirmeleri istenir. Duyguların yaşanmasına sebep olan nedenler tartışılır.

Gelen maddelere ve yorumlara göre eğer varsa aksiyon listesi oluşturulur.

4. Starfish

Diğer retrospective tekniklerinden farklı olarak Starfish tekniği, sorunları veya memnun olunan kısımları sadece maddeler halinde listelemek yerine daha genel bir bakış açısından sorgulamaya teşvik etmektedir. Sailboat tekniği gibi görsel bir teknik olup bir deniz yıldızının kolları arasında kalan dilimlere yazılan 5 soru etrafında şekillenir.

Keep Doing (Neleri yapmaya devam etmeliyiz?): Ekibin iyi yaptığı ve takıma iyi gelen şeylerdir. Bu bir uygulama olabileceği gibi kişi, rol veya teknik olabilir.

Less Of (Neleri daha az yapmalıyız?): Ekibin mevcutta uygulayıp yeterli verimi alamadığı aksiyonlar, etkinlikler veya iş yapma biçimleridir.

More Of (Neleri daha çok yapmalıyız?): Ekibin mevcutta uyguladığı halde daha fazla yapılmasını/uygulanmasını istediği aksiyonlar, etkinlikler, teknolojiler veya iş yapma biçimleridir.

Stop Doing (Neleri yapmayı bırakmalıyız?): Ekibin mevcutta uygulayıp yeterli verim alınamadığını ve bu sebeple artık yapılmaması gerektiğini düşündüğü aksiyonlardır.

Start Doing (Neleri yapmaya başlamalıyız?): Ekibin daha önce uygulamadığı ve uygulanırsa faydalı olacağını düşündüğü aksiyonlardır.

--

--

Sevde K
IBTech
Writer for

Computer Engineering - Senior RPA Engineer