Introductie van Onderzoeksplatform Kwaliteit van Leven/Technologie voor Gezondheid en het Vitality lab Zoetermeer

Pitch ICT-Café-6 (2 minuten) 26 maart 2015

Goedemiddag. Mijn naam is Roeland Loggen en ik werk bij de Haagse Hogeschool. Al enige jaren is het onderzoeksplatform Kwaliteit van Leven — Technologie voor gezondheid actief. Vanuit dit platform werken wij samen met instellingen, overheid en ondernemingen. Ons doel: praktijkgericht onderzoek, waarin we samen leren en samen werken aan de wicked problemen op het snijvlak van vitaliteit, zorg en technologie. Om zo samen de innovaties te realiseren waar deze tijd zo om staat te springen en om daarmee ook onze studenten voor te bereiden op de toekomst.

De vraagstukken? Denk hier bijvoorbeeld aan: Help, wij zijn een zorginstelling, maar onze e-health toepassingen slaan niet aan. We zijn een groep ouderen (of ouderenbond), hoe kunnen we al die nieuwe zelf-diagnose technologieen effectief inzetten? Een onderneming: Hoe help je ouderen vitaal en zelfredzaam te blijven met nieuwe innovatieve diensten? Een gemeente: Hoe krijg je mensen in een wijk meer gezond en actief, door speelse IT-ondersteuning? Zo maar wat voorbeelden.

Maar we nog meer nieuwsgierig naar uw vraagstuk!

Wat hebben wij in de aanbieding? Docenten, onderzoekers en ruim elfduizend studenten met onderzoeksvaardigheden en kennis over de volle breedte van zorg, welzijn tot productontwerpen, ICT en techniek. Het onderzoeksplatform werkt met vier labs, in Delft, Den Haag en Zoetermeer, die onderzoeken faciliteren en elk een eigen focus hebben.

Ik ben de trekker van het vitalitylab, gevestigd in het Zoetermeerse Dutch Innovation Center. Dit lab richt zich op positieve gezondheid: hoe hou je gezonde mensen vitaal? Hoe ontwikkel je hun veerkracht om met tegenslagen om te gaan? En hoe help je ze sneller herstellen na ziekte? Hoe help je ze beter omgaan met chronische klachten? En welke rol kunnen innovatieve diensten ondersteund door moderne informatie technologie hierbij ondersteunen, waarbij ze zelf de regie kunnen houden?

Onze inspiratie: organisaties verbinden, cliëntgericht en ontwerpgericht werken (design thinking) en IT-toepassingen die op speelse wijze motiveren. Technologie die inspireert: domotica, spellen, virtual reality, zelf-diagnose technologie, wearables, e-Learning/e-Health/e-Coaching, teleconferencing.

Nog even de kernpunten: Roeland Loggen, Haagse Hogeschool, en actief op zoek naar organisaties die verder willen komen rond innovatievraagstukken op het snijvlak gezondheid, zorg en technologie. Komt u straks kennis maken? Ik kijk er naar uit!

Mijn contactgegevens
Roeland Loggen, r.p.loggen@hhs.nl, 06–38057533.