TomThisIsIt
Idena
Published in
10 min readDec 7, 2022

--

Τα Χρονικά της Αϊντίνας

Περίοδοι 95–96

Μετρήσεις δικτύου

Ταυτότητες ενεργής εξόρυξης — συνολικός αριθμός ενεργών ταυτοτήτων εξόρυξης που λειτουργούν τους δικούς τους κόμβους εξόρυξης ή έχουν ανατεθεί σε ομάδες εξόρυξης.

Κόμβοι εξόρυξης — συνολικός αριθμός πλήρων κόμβων εξόρυξης που λειτουργούν από μεμονωμένες ταυτότητες ή ιδιοκτήτες ομάδων που ενεργοποίησαν το διακόπτη εξόρυξης.

Νεοφερμένοι — αριθμός διευθύνσεων που εγκρίθηκαν για πρώτη φορά

Ποσοστό επιτυχίας — η μερίδα των χρηστών (νεοφερμένων και μη) που συμμετείχαν στην τελετή έγκρισης και εγκρίθηκαν επιτυχώς

Ενεργά πορτοφόλια — μοναδικές διευθύνσεις που πραγματοποίησαν συναλλαγές κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου

Ανταγωνιστές

Στατιστικά δικτύου

Τιμή αγοράς

Στατιστικά τύπου κόμβου για την τελευταία τελετή έγκρισης

Κόμβοι σε σέρβερ (Nodes on VPS) — χρήστες που τρέχουν τους κόμβους τους σε απομακρυσμένο ιδιωτικό σέρβερ

Ενσωματωμένοι κόμβοι(Built-in nodes)— χρήστες της επίσημης εφαρμογής της Idena για υπολογιστή με προ-εγκατεστημένο, ενσωματωμένο κόμβο

Κοινόχρηστοι κόμβοι (Shared nodes) — χρήστες της εφαρμογής στον browser που νοικιάζουν κοινόχρηστους κόμβους μέσω της σελίδας αγοράς

Δ/Υ (N/A)— χρήστες που συνεχίζουν να εκτελούν ξεπερασμένες εκδόσεις κόμβων (είτε VPS είτε ενσωματωμένοι κόμβοι)

Άγνωστοι κοινόχρηστοι κόμβοι (Unknown shared nodes) — χρήστες της εφαρμογής για browser που συνδέονται σε κοινόχρηστους κόμβους που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της αγοράς κοινόχρηστων κόμβων Idena

Τα παραπάνω δεδομένα ισχύουν για την τελευταία τελετή έγκρισης.

Για να έχετε μια ομαλή και αξιόπιστη εμπειρία τελετής εγκρίσεως, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε VPS ή και τον ενσωματωμένο κόμβο, αν έχετε γρήγορη σύνδεση στο Internet και καλό ρούτερ, διαφορετικά προτιμήστε τους κόμβους που παρατίθενται στην αγορά κόμβων στην επίσημη εφαρμογή για τον περιηγητή.

Παρόλο που το μέγεθος του δικτύου μειώνεται, βλέπουμε ότι ο αριθμός των επαληθευτών αυξάνεται ποσοστιαία. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω πτώση σε επίπεδο δικτύου οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ταυτοτήτων που δεν τρέχουν τον κόμβο, δηλαδή δεν συνεισφέρουν στο δίκτυο, καθώς και στη μείωση του αριθμού των ταυτοτήτων στις ομάδες (“pools”). Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το παρακάτω διάγραμμα. Η κόκκινη γραμμή υποδεικνύει μια πτωτική τάση του αριθμού των ταυτοτήτων σε μη οικογενειοκρατικές ομάδες (ομάδες με περισσότερες από 15 ταυτότητες).

Ενημέρωση από τη Βασική Ομάδα Idena

  1. Επεισόδιο podcast Green Pill περί Idena
  2. Επιδιόρθωση του bug συμπίεσης flip
  3. Επικαιροποιημένο αρχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους χρήστες
  4. Λειτουργία tutorial για την εκπαιδευτική τελετή έγκρισης
  5. IIP-7 Τετραγωνικές επιβραβεύσεις για επιπλέον flip
  6. IIP-8 Δικαιώματα ψηφοφορίας σε ομάδα (pool)
  7. Επερχόμενη hard fork ενημέρωση
  8. Έξυπνα συμβόλαια (Smart contracts)

Επεισόδιο podcast Green Pill περί Idena

Αν χάσατε το επεισόδιο του podcast Green Pill με τον Kevin Owocki και τον Andrew, τον συνιδρυτή της IDENA, τσεκάρετε αυτό εδώ:

Επιδιόρθωση του bug συμπίεσης flip

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τελετής έγκρισης, υπήρξαν προβλήματα με τη φόρτωση των flips στη μεγαλύτερη ομάδα. Είναι πιθανό ότι αυτό οφειλόταν σε σφάλμα αύξησης του μεγέθους των flips μετά την εισαγωγή των αντικρουόμενου παράσιτων. Το μέγεθος όλων των flips στο δίκτυο αυξήθηκε κατά 10 φορές, γεγονός που οδήγησε σε επιβάρυνση του φορτίου όλων των κοινόχρηστων κόμβων. Προφανώς, οι κόμβοι των μεγάλων ομάδων δεν μπόρεσαν να αντέξουν το φορτίο. Οι κοινόχρηστοι κόμβοι από την πλατφόρμα αγορών αντιμετώπισαν το φορτίο πολύ καλύτερα, ωστόσο ορισμένοι από αυτούς εμφάνισαν επίσης προβλήματα.

Διορθώσαμε το σφάλμα συμπίεσης flip. Μετά από δοκιμές, θα κυκλοφορήσει στην επόμενη έκδοση της εφαρμογής Idena.

Επικαιροποιημένο αρχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους χρήστες

Ανανεώσαμε τη διαδικασία ένταξης για τους νέους χρήστες, ώστε να μπορούν να εξοικειωθούν με τα κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής Idena (π.χ. να διεξάγουν μια δημοκρατική ψηφοφορία, να προωθούν αγαθά και υπηρεσίες εντός του blockchain με ανώνυμο και αποκεντρωμένο τρόπο, να κερδίζουν επιβραβεύσεις όντας επαληθευτές του δικτύου Idena).

Λειτουργία tutorial για την εκπαιδευτική τελετή έγκρισης

Για να διευκολύνουμε την εκμάθηση της διαδικασίας επίλυσης των flips, προσθέσαμε μια λειτουργία tutorial με συμβουλές για την εκπαιδευτική τελετή έγκρισης. Εάν ένα flip επιλυθεί λανθασμένα, αυτό εμφανίζεται αμέσως και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη σωστή απάντηση.

Ομοίως, εάν η αναφορά/έγκριση του flip δεν έχει οριστεί σωστά, τότε εμφανίζεται μια υπόδειξη που επισημαίνει τον λόγο της αναφοράς.

Οι νέοι χρήστες περνούν πρώτα από αυτή τη λειτουργία και στη συνέχεια εκτελούν την εκπαιδευτική τελετή για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό.

Η λειτουργία tutorial είναι επίσης διαθέσιμη στη σελίδα Πιστοποιητικά εκπαιδευτικών τελετών (Training validation certificates). Θα διευκολύνει τη διαδικασία εκμάθησης για τους νεοφερμένους και θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν εύκολα το πιστοποιητικό εκπαίδευσης.

IIP-7 Τετραγωνικές επιβραβεύσεις για επιπλεόν flip

Θέσαμε σε εφαρμογή την τετραγωνική επιβράβευση του IIP-7 τώρα και για τη δημιουργία επιπλέον flips για να ενθαρρύνουμε τους χρήστες να κάνουν περισσότερα extra flips και έτσι να αυξήσουμε τον αριθμό των flips που δημιουργούνται από ανεξάρτητους χρήστες. Οι αλλαγές σχετίζονται με την κατανομή του κεφαλαίου επιβράβευσης flip (35% των συνολικών επιβραβεύσεων). Θα χωριστεί σε βασικές ανταμοιβές flip (15%) και σε επιβραβεύσεις extra flip (20%).

Οι επιβραβεύσεις για τα extra flips θα υπολογίζονται ανάλογα με το μέγεθος του stake επί 0,9. Διαβάστε την πρόταση εδώ.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της αντίστοιχης ψηφοφορίας των Μαντείων, η πλειοψηφία της κοινότητας Idena υποστηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές και θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο hard fork.

IIP-8 Δικαιώματα ψηφοφορίας σε ομάδα (pool)

Το IIP-8 προτάθηκε από ένα από τα μέλη της κοινότητας, τον @Zen. Η προτεινόμενη βελτίωση αποσκοπεί στο να επιτρέπει στις ταυτότητες να αλλάζουν ομάδες ή να δημιουργούν τις δικές τους ομάδες χωρίς να περιμένουν για 3 περιόδους. Δείτε τις λεπτομέρειες εδώ.

Μετά την εξέταση της πρότασης, βλέπουμε ότι δεν έχει επιπτώσεις στην οικονομία ή την ασφάλεια. Συνεπώς, η ψηφοφορία Μαντείων δεν είναι απαραίτητη. Θα συμπεριλάβουμε την αλλαγή IIP-8 στο επερχόμενο hard fork προς ενημέρωση.

Επερχόμενη hard fork ενημέρωση

Η ενημέρωση hard fork θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την τελευταία ενημέρωση hard fork μέσα στο 2022. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Έξυπνα συμβόλαια (Smart contracts)

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρια εργασία για την ενσωμάτωση του λογισμικού εκτέλεσης webassembly στον κόμβο Idena για την εκτέλεση προσαρμοσμένων έξυπνων συμβολαίων. Έχουμε ετοιμάσει τα πακέτα του κόμβου για Linux, Windows και MacOS.

Στη δοκιμαστική έκδοση του κόμβου, είναι δυνατή η ανάπτυξη προσαρμοσμένων έξυπνων συμβολαίων που βασίζονται σε wasm. Λόγω της ανάγκης για εκτεταμένες δοκιμές, σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε έναν κόμβο με προσαρμοσμένα έξυπνα συμβόλαια το 1ο τρίμηνο του 2023. Αυτή θα είναι μια σημαντική αναβάθμιση της έκδοσης του κόμβου που θα κυκλοφορήσει με τον αριθμό 1.0.0 και θα ονομάζεται “Corea Hard Fork” (αφιερωμένη στον Armando Anthony Chick Corea που είναι ο αγαπημένος μουσικός τζαζ του Andrew, συνιδρυτή της Idena).

Τα προσαρμοσμένα έξυπνα συμβόλαια στην Idena θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν οποιεσδήποτε αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) με κοινωνικό προσανατολισμό. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην ψηφοφορία Μαντείων. Οι Αυτόνομοι Αποκεντρωμένοι Οργανισμοί (DAOs) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ψηφοφορίες σε συνδυασμό με την τετραγωνική ψηφοφορία με διακριτικά για να παρέχουν βιώσιμη αποκέντρωση με την πάροδο του χρόνου. Με το τετραγωνικό ποντάρισμα και τη δυνατότητα εξόρυξης iDNA χωρίς προκαταβολική επένδυση, η Idena καθιστά τις συναλλαγές επί του blockchain και τις κοινωνικά προσανατολισμένες DApps προσιτές σε οποιονδήποτε.

Κοινότητα

Δίαυλοι παγκόσμιας κοινότητας

Κορυφαία ενεργοί χρήστες

Πίνακας κατάταξης της Κοινότητας Discord:

Πίνακας κατάταξης παγκόσμιας κοινότητας Telegram:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στα Βαλκάνια”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στην Ιταλία”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στη Γαλλία”:

Πίνακας κατάταξης καναλιού Telegram — “Idena στο Βιετνάμ”:

Αν θέλετε να παρουσιάσετε τον πίνακα κατάταξης της δικής σας κοινότητας telegram στα Χρονικά της Αϊντίνας, προσθέστε το ComBot στην ομάδα telegram, καθώς και να προσθέσετε τον @AndrewIdena στη λίστα των διαχειριστών της ομάδας για να δώσετε στην βασική ομάδα Idena πρόσβαση στα στατιστικά της ομάδας σας.

Μεταφράσεις ιστοσελίδας Idena

Μεταφράσεις εφαρμογής Idena για περιηγητή

Μεταφράσεις εφαρμογής Idena για περιηγητή ανά γλωσσα

Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της μεταφραστικής κοινότητας Idena και να συμβάλλετε στη μετάφραση του ιστότοπου της Idena στη γλώσσα σας!

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση της μετάφρασης, επικοινωνήστε με τον Syd ή τον Rioda για να ενταχτείτε στην ομάδα εργασίας για τη διαχείριση της μετάφρασης.

Νέα απ’ τη κοινότητα

Επιμέλεια: Syd

Γεια σας Ανθρώποι! Καθώς πλησιάζει το επόμενο hard fork, ας δούμε μερικά νέα από την Κοινότητα.

Το δίκτυο Idena παρουσιάστηκε στο podcast “Green Pill” του Bankless

Η Idena παρουσιάστηκε στο διάσημο Bankless Show, στο τελευταίο podcast του Green Pill που παρουσίασε ο Kevin Owocki. Στο podcast, ο Andrew παρουσίασε όλες τις πτυχές του Idena σε ένα μεγάλο ακροατήριο και αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα της sybil resistance.

Μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

Ο Spike συνέταξε επίσης ένα σπουδαίο κείμενο σχετικά με αυτό, παρουσιάζοντας όλα τα σημαντικά σημεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του podcast:

Η Idena ως μέθοδος αυθεντικοποίησης στο Telegram; Μια πρόταση που έγινε από τον Fireshift

Η Sybil resistance είναι ένα σημαντικό θέμα για όλα τα κοινωνικά δίκτυα και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που προκαλούν τα bots.

Το μέλος της κοινότητας Fireshift (Ltraveler) έθεσε ένα ζήτημα στο φόρουμ του Telegram, προτείνοντας τη χρήση της Idena ως μέθοδο ελέγχου ταυτότητας. Είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτή τη δυνατότητα και για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Idena προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας δώσουμε ένα upvote και ας συνεχίσουμε να σχολιάζουμε το thread για να το κάνουμε πιο αντιληπτό!

Τουρνουά Flip Wars : Εκδοχή Περιόδου 94

Άλλος ένας γύρος flip wars διοργανώθηκε από τον EDM (@Relight_Motion) με τον Вуле να διεκδικεί την τελική νίκη. Συγχαρητήρια στον παίκτη!

Στο τουρνουά σημειώθηκαν μερικά επικά flips, ειδικά σε αυτή τη μονομαχία με τις λέξεις-κλειδιά Lobster/Gate:

Είναι επίσης μια καλή στιγμή για να θυμηθούμε ότι το χρηματικό έπαθλο χρηματοδοτείται από την Κοινότητα σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες διακυβέρνησης (https://medium.com/idena/idena-chronicles-epoch-0092-7a972b5f079f). Επιπλέον, οι Flip Wars είναι μια σπουδαία εκδήλωση που αποτελεί επίσης μια ωραία μέθοδο προώθησης του καλού “flipping”.

Μια επιτυχία που κατέστη δυνατή χάρη στην κοινότητα και τον EDM!

Αξιοσημείωτα tweets

  • Και το πιάνο δικαιούται διακοπές…
  • Άλλο ένα σπουδαίο flip από τον εμπειρογνώμονα flip @cryptogeek555

Κοινοτικό πορτοφόλι και κοινοτικές προτάσεις

Διεύθυνση: https://idenawallet.community/wallets

Προτάσεις εν εξελίξει: https://idenawallet.community/proposals

ICYMI, το Κοινοτικό Πορτοφόλι ελέγχεται πλέον από 5 εκπροσώπους οι οποίοι εκτελούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα Μαντεία μέσω πορτοφολιού πολλαπλών υπογραφών (multi-sig). Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στα Χρονικά #89.

Οι τωρινοί εκπρόσωποι είναι οι @NPC69, @Zen, @georgiy, @hlolve και @EDM.

Οι κανόνες διακυβέρνησης είναι οι εξής:

- https://ubiubi2018.medium.com/proposal-for-governance-mechanism-for-idena-community-wallet-1d3f42819a50

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ σχετικά με τις Κοινοτικές Προτάσεις:

Καθώς η Κοινότητα έχει πλέον τη δυνατότητα να αναπτύσσει και να χρηματοδοτείται/επιβραβεύεται μέσω μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης με τη βοήθεια των Μαντείων Idena, παρακαλούμε να θυμάστε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει μια πρόταση χρηματοδότησης.

Για το σκοπό αυτό, παρακαλούμε να συμμετάσχετε στο Discord της Κοινότητας https://discord.gg/UrsDEHMs, να απευθυνθείτε στο #community-funding-proposals-and-discussions και να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο καρφιτσωμένο μήνυμα.

Γίνετε μέλος της κοινότητας Idena:

Αναφορά μεταφραστικής κατάχρησης

Οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά ενός μεταφραστή θα πρέπει να αναφέρεται στην κοινότητα. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως το πείραγμα της ιστορίας κατά τη μετάφραση ή την αλλαγή των διευθύνσεων πορτοφολιών/των hashes των συναλλαγών από την αρχική έκδοση.

Προτείνουμε απλά να ενημερώσετε την κοινότητα στον επίσημο διακομιστή discord της Idena για την ανησυχία σας αν υποψιάζεστε ότι μια μετάφραση έχει προβλήματα.

Ανάλογα με το πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα (απλό λάθος ή κακή πρόθεση;) η κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ο συγκεκριμένος μεταφραστής να συνεχίσει να πληρώνεται.

Ευχαριστίες στον Zen

--

--

TomThisIsIt
Idena
Writer for

Writer of the Greek version of Idena Chronicles, contributing into raising awareness for the Idena Network to Greek speakers and learners alike!