ARDUINO

Arduino nedir?

Ertuğrul Özer
Pubso Yayın Topluluğu
6 min readAug 19, 2022

--

Arduino, kullanımı kolay donanım ve yazılıma dayalı açık kaynaklı bir elektronik platformdur.

Arduino kartlarını kullanarak girişleri okuyabilir — bir sensör üzerindeki ışığı, bir düğmedeki parmak izini — ve bunu bir çıkışa dönüştürebilir, bir motoru etkinleştirebilir, bir LED’i açabilir, çevrimiçi bir şeyler yayınlayabilir. Kart üzerindeki mikrodenetleyiciye bir dizi talimat göndererek kartınıza ne yapacağını söyleyebilirsiniz. Bunu yapmak için Arduino programlama dilini (Kablolama tabanlı) ve İşleme tabanlı Arduino Yazılımını (IDE) kullanabilirsiniz.

Arduino, Ivrea Etkileşim Tasarım Enstitüsü’nde elektronik ve programlama geçmişi olmayan öğrencilere yönelik hızlı prototipleme için kolay bir araç olarak doğdu. Daha geniş bir topluluğa ulaşır ulaşmaz, Arduino kartı yeni ihtiyaçlara ve zorluklara uyum sağlamak için değişmeye başladı ve teklifini basit 8 bit kartlardan IoT uygulamaları, giyilebilir, 3D baskı ve gömülü ortamlar için ürünlere kadar farklılaştırdı.

Basit ve erişilebilir kullanıcı deneyimi sayesinde Arduino, binlerce farklı proje ve uygulamada kullanılmıştır. Arduino yazılımı yeni başlayanlar için kullanımı kolaydır, ancak ileri düzey kullanıcılar için yeterince esnektir. Mac, Windows ve Linux üzerinde çalışır. Öğretmenler ve öğrenciler bunu düşük maliyetli bilimsel araçlar oluşturmak, kimya ve fizik ilkelerini kanıtlamak veya programlama ve robotik ile başlamak için kullanırlar. Tasarımcılar ve mimarlar etkileşimli prototipler oluşturur, müzisyenler ve sanatçılar bunu enstalasyonlar ve yeni müzik aletleriyle denemeler için kullanır. Yapıcılar, elbette, örneğin Maker Faire’de sergilenen projelerin çoğunu inşa etmek için kullanırlar.

1.1. Arduino UNO Görseli

Neden Arduino?

· Diğer alternatiflere göre daha ucuzdur.

· Farklı işletim sistemlerinde çalışabilir.(Windows, Linux, Macintosh)

· Yeni başlayanlar için karmaşık olmayan bir dili vardır.

· C++ kullanılarak geliştirilebilir.

· Açık kaynak kodludur.

· Sahip olunan donanım geliştirilebilir.

Arduino Çeşitleri

· Arduino Uno R3.

· Arduino Leonardo.

· Arduino Micro.

· Arduino Robot.

· Arduino Esplora.

· Arduino Mega ADK.

· Arduino Ethernet.

· Arduino Mega 2560

şimdi birkaçını yakından tanıyalım.

· Arduino Nano kartı, Uno kartı ile aynı özelliklere ve aynı yapıya sahip olup Uno’dan çok daha küçüktür. Bu sayede daha küçük tasarımlı projelerde Uno yerine tercih edilirler. Arduino Uno’dan sonra en ünlü kartlardan biridir.

· Arduino Mega, çalışma prensibi olarak Arduino Uno’ya benzeyen ve ondan sonra en ünlü olan bir diğer karttır. Arduino Mega, Nano’nun tersine Uno’dan çok daha büyük bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte çok daha fazla giriş/çıkış pini vardır. Arduino Mega daha büyük tasarımlı ve daha çok elektronik komponentin bulunduğu, daha fazla pine ihtiyaç duyulan projeler için kullanılmaktadır.

· Arduino Pro Mini, Uno’dan farklı olarak fazladan 2 analog girişe sahiptir ve doğrudan USB kablosu üzerinden programlanmamaktadır. Pinleri lehimsiz olarak gelmektedir. Arduino Mini kartı ise Pro Mini ile neredeyse aynı olup sadece Breadboard üzerinde kablolama imkanı sunmaktadır.

· Arduino’nun giyilebilir teknoloji için özel olarak tasarladığı bir kart vardır: LilyPad. LilyPad, değişik pin tasarımı ve dikilebilir yapısı ile amaca özel olarak tasarlanmış bir Arduino modelidir.

· Arduino DUE kartı diğer kartlardan çok daha farklı olup 32 Bit işlemciye sahip ilk Arduino modelidir. Üzerinde ARM mimarisine sahip 32 Bitlik işlemci vardır. Bu, diğer Arduino kartlarına göre çok daha fazla veri işleyebildiği anlamına gelmektedir. Yapı olarak Arduino Mega ile aynıdır.

· Arduino Leonardo modeli pin yapısı olarak Uno’ya benzemektedir. Uno’dan en büyük farkı üzerinde dahili bir serial dönüştürücü olmamasıdır. Bunun sebebi Leonardo üzerinde bulunan Atmega32u4 işlemcisinin kendi pinleri vardır. Kullanım olarak Uno’dan bir farkı yoktur.

· Arduino Esplora yapı olarak diğer modellerden farklıdır, biraz daha kumandaya benzemektedir. Esplora’nın yapılış amacı Arduino’ya yeni başlayanlara çeşitli sensörlerin kullanımını öğretmektir. Üzerinde çeşitli sensörler, Joystick ve farklı elektronik komponentler bulunmaktadır.

· Arduino YUN, üzerinde dahili olarak hem ethernet hem de WiFi modülü içermektedir. Kartın üzerinde hem bir Atmega mikroişlemci hem de Linux mikroişlemci bulunmaktadır. Host özellikli, Linux işlemciye bağlı ikinci bir USB portu bulunmaktadır. Kartın hafızası harici bellek ile artırılabilmektedir.

ARDUINO İLE RASPBERRY PI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Arduino, acemilerin bir seferde bir programı tekrar tekrar çalıştırması için tasarlanmış küçük bir bilgisayar olan bir mikro denetleyici üzerine kuruludur.

Raspberry Pi, çeşitli görevler için kullanılabilen bir CPU’ya sahip tek kartlı bir bilgisayardır. Arduino ile karşılaştırıldığında, Raspberry Pi birkaç programı çalıştırabilir ve çalıştırılması daha zordur.

ARDUINO MODELLERİ

Arduino Uno’nun genel anlamda özellikleri:

· Mikrodenetleyici: ATmega328

· Çalışma Gerilimi: 5V

· Giriş Gerilimi (önerilen): 7–12V

· Giriş Gerilimi (limit): 6–20V

· Dijital G/Ç Pinleri: 14 (6 tanesi PWM çıkışı)

· Analog Giriş Pinleri: 6

· Her G/Ç için Akım: 40 mA

· 3.3V Çıkış için Akım: 50 mA

· Flash Hafıza: 32 KB (ATmega328)

· SRAM: 2 KB (ATmega328)

· EEPROM: 1 KB (ATmega328)

· Saat Hızı: 16 MHz

· Uzunluk: 68.6 mm

· Genişlik: 53.4 mm

· Ağırlık: 25 g

Temel Seviyede Arduino Proje Örnekleri

İlk arduino ile buluşmamda, benimde yapmış olduğum ve çok sevdiğim proje örneklerinden birisi;

1.Arduino Trafik Lambası Projesi

1.2. Bağlantı Şeması

Arduino Kodu :

2.Arduino ile ilgili bilgiler

Bu Arduino kullanarak alandan yararlanılabilir. Kullanacağımız şeyler:

Arduino Uno , Breadboard , HC-SR04 ultrasonik mesafe sensörü , 10k potansiyometre , 16×2 lcd ve jumper .

1.3. Bağlantı Şeması

Arduino Kodu :

--

--