Bilgisayar Mühendisliğinde Kariyer Seçimi

Nurettin Memişoğlu
Pubso Yayın Topluluğu
6 min readAug 22, 2022
from freepik.com by storyset

Bu yazımızda Bilgisayar Mühendisliğinde Kariyer Seçimi konusunu inceleyeceğiz. Yazımızda daha çok Yazılım/Software alanında yoğunlaşmış olsak da donanım kısmı hakkında da bilgiler vermeyi unutmadık. Ayrıca farklı yazılım sahalarında kariyer yapmak isteyen veya hangi konuda kariyer yapacağı konusunda kararsız kalanlar için yazılım tarafındaki gelecek vaat eden imkanlar hakkında da bilgi vermeye çalışacağız. Umarım yazımızda tüm sorularınıza bir cevap, düşüncelerinize farklı bir bakış açısı katacağız. İyi okumalar…

Neden Yazılım/Software Alanı?

Son 10 yıla veya daha da geriye gidip 20 yıla bakıldığında İnternet ile birlikte özellikle Bilgisayar Mühendisliğinin ciddi şekilde hayatın içine girdiğini görüyoruz. Günde milyarlarca kullanıcısı olan Facebook, Google, Instagram, Twitter gibi devlere bakıldığında yazılımın hayatımızda önemli yere sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Yine e-ticaret uygulamaları, Uber, Amazon ve Airbnb gibi uygulamalar yazılımın geleneksel alışkanlıkları değiştirdiğini ve işin nereye gittiğini göstermesi bakımından çok önemli.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Sıralamak gerekirse;

1) Yazılımın hızlı gelişimi ciddi yazılımcı ihtiyacı doğurmaktadır.

2) Şu anda bu sahada iş bulma imkânı birçok alana göre nispeten daha kolay

3) Uzaktan çalışma imkânı dolayısıyla hangi ülkede olduğunuzdan bağımsız olarak değişik ülkelerde şirketlere iş yapabilme imkânı olabilir.

4) Birçok iş için Türkiye’de maalesef 4 yıllık okul mezuniyeti istense de yurtdışında birçok ülkede eğer istenen seviyede yazılım birikiminiz varsa, çoğu şirket mezun olunan bölüm veya okula bakmıyor diyebiliriz. İşini çok iyi bilen insanlar çok rahat iş bulabiliyorlar.

5) Yazılım bilmek güncel teknolojilere de belli ölçüde hâkim olmayı gerektirdiği için insanlar internet üzerinden farklı kazanç imkanlarına ulaşabiliyorlar. Burayı biraz açmak gerekirse;

a) Kendi mobil uygulamanızı yazıp reklam alma

b) Kendi blog sayfanızı yazıp reklam alma

c) Bunları yapacak seviyeye gelince farklı şirketlerden teklifler alma

Programlama Alanları

1) Web Tasarım ve Geliştirme

2) Oyun geliştirme

3) Mobil Uygulama Geliştirme

4) Gömülü Sistemler

5) Masaüstü Uygulama Geliştirme

6) Siber Güvenlik

7) Veri Bilimi — Yapay Zeka — Makine Öğrenmesi

From freepik.com by storyset

Web Tasarım ve Geliştirme

Türkiye’deki iş alanları ve piyasanın tercih durumuna bakarsak oransal olarak diğer alanlara göre en çok tercih edilen ve bilinen yazılım alanıdır.

Temelde Front-end ve Back-end olarak ayrılır her iki alanda çalışanlara ise Full Stack Developer denir.

a) Front-end

Web sitesinin gözle görülen kısmıdır. Yani daha çok tasarım kısmı diyebiliriz. Sitenin genel görünüm ve tasarım kısmını kapsar.

Bu alanda daha çok; HTML, CSS ve JavaScript dilleri kullanılır.

b) Back — end

Kullanıcı on yüzden bir giriş yaptığı zaman, o bilgilerin arkaplanda işlendiği kısımdır. Sitenin genel olarak işleyişi bu kısma bağlıdır. Kodlamanın daha yoğun şekilde olduğu alandır.

Php, Java, NodeJS ve ASP.NET bu alanda en çok kullanılan programlama dilleridir.

c) Full Stack Developer

Hem Front-end hem de Back-end programlama bilen web programcılarına denir. Haliyle her iki alandan ilgili dillere de hakimdirler.

Oyun Geliştirme

From freepik.com by macrovector

Bilgisayarda vaktimizin çoğunu oyunlarda geçiriyoruz bu da bu sektörü ileriye taşıyan ve önemli kılan kısmı peki ya oyun oynamak yerine bir oyunu yapan kişi veya bir ekibin parçası olmak oyun oynamaktan çok daha eğlenceli olmaz mıydı?

Eğer cevabın evet ise aradığın sektör burası olabilir ayrıca Metaverse’nin de yaygınlaşması ile ilerleyen zamanlarda daha fazla kendinizi gösterebileceğiniz bir yer.

Oyun geliştirme için en popüler 2 platform Unity ve Unreal Engine 4’tür. Unity’de daha çok C# dili kullanılırken Unreal Engine 4’te kodlamaya gerek duymadan hazırlayabileceğiniz gibi ( önceden kodlanmış kod blokları olan çok güçlü Blueprint ara yüzüyle) gerekiyorsa C++ kullanarak da geliştirme yapabilirsiniz.

Mobil Uygulama Geliştirme

Öncelikle hangi platformda ilerleyeceğine karar vermelisin Android mi yoksa IOS mu karar vermede zorlanıyorsan üzülme her iki alanda birden de çalışabilirsin tabi çapraz platforma izin veren dillerde yazmak şartıyla.

Android için Kotlin ve Java dilleri öğrenilebilir.

IOS içinse Swift, Objective-C dilleri öğrenilebilir.

Her iki platform içinse Flutter, Xamarin, React Native dilleri düşünülebilir.

Gömülü Sistemler

Yer aldığı sistemi akıllı hale getiren elektronik donanım ve yazılım ile oluşmuş gömülü mikroişlemci tabanlı entegre sistemlere denir. Yani daha çok elektronik yazılımı üzerinedir.

Assembly, C , C++ dilleri kullanılır.

From freepik.com by macrovector

Masaüstü Uygulama Geliştirme

Adından da anlaşılacağı üzere masaüstü alanında geliştirilen uygulamaları kapsar örnek olarak otomasyon sistemleri verilebilir.

C# ve Java bu alanda en çok kullanılan dillerdir.

Siber Güvenlik

Bu işe nasıl girilir?” diye araştırmalar yaptıktan sonra gördük ki, bu iş hayal ettiğinizden çok daha fazlası, ya da çok daha farklısı diyebiliriz. Öncelikle alanı çok geniş, “Öğrenmeye başlayabilirim?” diyenlere en çok verilen cevaplardan bir tanesi bu. Wi-Fi hacklemek mi istiyorsun yoksa internet sitelerinde açık aramak mı? tamamen farklı şeyler. Neye odaklanmak istiyorsun? İnternet sitesi mi? İşletim sistemleri mi? İnternet uygulamaları mı? Ters mühendislik programlarına mı? Iphone’a, Android’e, mobil platformlara mı? Virüslere mi? Malware(zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım) mı? ve daha birçok alanı var, hepsinin farklı yöntemi, farklı şekilleri var tabi ki.

Fakat en önemli tavsiyelerden bazıları da şunlar: “Mutlaka, ama mutlaka unix/linux hakkında bilgi edinin. İnternetin nasıl çalıştığı hakkında, network mevzusunun nasıl çalıştığı hakkında, TCP/IP(Gönderim Kontrol Protokolü), OSI(Uluslararası Standardizasyon Örgütü) modeli hakkında bilgi edinin.

Bilgisayar mimarisi hakkında bilginiz olsun ve mutlaka HTML, JavaScript ve yanında bir de Python öğrenin.

From freepik.com by @ilyapavlov

Veri Bilimi — Yapay Zeka — Makine Öğrenmesi

Yapay zeka ise bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir.

Veri bilimi, yapay zekanın bir alt kümesidir. Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden bilgi ve öngörü elde etmek için bilimsel yöntemleri, süreçleri, algoritmaları ve sistemleri kullanan çok disiplinli bir alandır.

Makine öğrenimi, yapay zekanın bir diğer alt kümesidir. Bilgisayarların verilerden bir şeyler anlamasını ve yapay zeka uygulama yazılımları sunmayı sağlayan tekniklerden oluşur.

Bu üç alan bakıldığı zaman birbiriyle iç içedir. Daha çok Python ve R dili kullanılır.

Donanım Mühendisi Nedir?

Peki Bilgisayar Mühendisliği sadece yazılım ve kodlamadan mı ibaret. Tabii ki hayır! Zaten bu yüzden iş imkanlarının neredeyse sınırsız olduğu bir bölüm olarak görüyoruz Bilgisayar Mühendisliğini. Bu kadar yazı yazmışsınız iyi güzel de ben bu işlerden hoşlanmıyorum, benim olayım bilgisayarın içiyle değil dışıyla, yazılımdan çok donanıma karşı ilgim var diyorsanız sizi de unutmadık.

Bilgisayar donanım mühendisleri bilgisayar sistemleri tasarlar ve kurarlar. Teknoloji, günlük hayatımızda hayati ve sürekli artan bir rol oynamaya devam ettikçe, gelecek nesil bilgisayar sistemlerini geliştirme becerisine sahip profesyoneller yüksek şekilde talep edilecektir. Sensörler ve 3D yazdırma gibi sıcak ve gelişmekte olan donanım eğilimleri ve mobil cihazların sürekli gelişmesi ve yaygınlaşması ile artık bir bilgisayar donanım mühendislerine olan talep ve ilgi artmaktadır.

Bilgisayar donanımı mühendisleri, bilgisayarları tasarlamak ve oluşturmak için teknoloji, elektronik ve mühendislik konularındaki uzmanlığını birleştirmektedir. Ayrıca, mikroçipler, işlemciler ve devre kartları gibi yönlendiriciler, klavye ve yazıcılar gibi bilgisayar çevre birimleri de dahil olmak üzere bilgisayar sistemleri için ayrı bileşenleri geliştirirler.

From freepik.com by jcomp

Donanım Mühendisi Ne İş Yapar?

Donanım mühendisinin en büyük sorumluluğu, bilgisayara ait tüm donanımları, tasarlamak ve üretmektir. Donanım mühendisi olmak için aldıkları eğitim sayesinde mesleklerinde tüm sorumlulukları alabilecek donanımla yetişirler. Görevleri kurumların özelliklerine göre çeşitlilik gösterse de temel sorumlulukları hemen hemen aynıdır. Meslek profesyonellerinin genel görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir.

İşlemci (CPU), mikroişlemci, mikroçip, yazıcılar ve disk sürücülerinin dahil olduğu bilgisayar donanım parçalarını tasarlar ve geliştirirler.

● Tasarlanmış olan bilgisayar donanımının tamamlanmış modellerini test eder.

● Ekipmanın işleyişini kontrol eder ve sistemin teknik özelliklerle uyumlu olarak çalışmasını sağlamak üzere gerekli değişiklikleri yapar.

● Güç kaynağı ihtiyaçlarını belirler.

● Kullanıcı ihtiyaçlarını analiz eder ve ilgili kişi veya kuruluşlara uygun donanımlar tavsiye eder.

● Mevcut bilgisayar ekipmanlarını yeni yazılım ile çalışacak şekilde günceller.

● Donanım konfigürasyonunu belirlemek üzere maliyet ve güvenlik kısıtlamalarına gereksinimi duyulması gibi etkenleri değerlendirir.

● Ürün geliştirme ve uygulama sürecinde; tasarım ekibine, pazarlama ve satış departmanlarına, tedarikçilere, diğer mühendislere ve tüm ekip üyelerine teknik destek sağlar.

● İstatistiksel raporlar hazırlar ve yönetim bölümüne sunar.

● Donanım sahasındaki yenilikleri takip eder ve mesleki gelişimi sürdürür.

Sizin de gördüğünüz gibi Bilgisayar Mühendisliği aslında dibi görünmeyen bir deniz gibi. Yapacaklarınızın sınırı sadece kendinizsiniz. Her alanda her zaman bir şeyler yapma imkanınız var. Tutkularınızın peşinden gidin, işinizi bir hobi olarak görün. İşinizi sevdiğiniz sürece elbet başarı da peşinizden gelecektir.

YAZARLAR

--

--