Тривожна проблема конфіденційності DeFi

Ви йдете на місцевий ринок. Але такого місця ви ще не бачили.

Покупці маневрують у проходах у білих футболках з випадковими комбінаціями цифр та букв, наприклад 0xb794f5ea0ba39494ce839613fffba74279579268. Все мертве, тиша.

Раптом сліпучий прожектор висвітлює покупця перед касою, і з динаміків лунає голос: “Клієнт 0xc39494794f5ea0bace839613fffba95792687427 щойно завершив свою транзакцію на суму 104,73 долара США…”

Поки клієнт завантажує свої покупки у кошик, диктор згадує подробиці кожного товару. Чомусь замовник не заперечує.

Перш ніж зробить крок наступний клієнт, голос закінчує: «Будь ласка, зайдіть в кімнату поряд з виходом, якщо ви хочете переглянути історію фінансових транзакцій для 0xc39494794f5ea0bace839613fffba95792687427».

Коли ви недовірливо обертаєтеся, ви бачите це: Кімната публічних даних. До неї входять кілька різноманітних персонажів. Зрозуміло, що ніхто з них купувати що небудь не збирається.

Торгові майданчики DeFi — прозорі транзакції з 2009 року

Ця історія далеко не вигадка.

Цифри на футболках — це адреси гаманців.

Черга оформлення — це момент, коли один із цих гаманців виконує транзакцію на публічному блокчейні за замовчуванням.

Ця публічна кімната даних, де люди можуть бачити всю фінансову історію вашого гаманця. Це реально, і будь-хто може увійти в неї за допомогою так званого провідника блоків.

Це нинішня реальність децентралізованих фінансів. Починаючи з біткойна в 2009 році, майже кожен коли-небудь створений блокчейн за замовчуванням є загальнодоступним і суворо прозорим.

Що відбувається, коли ваші фінансові дані стають відкритими

Якщо ви читаєте це і думаєте: «Що такого поганого в прожекторах і дикторі?»

Давайте поговоримо про те, що відбувається в кімнаті даних. Хто там ходить? Хто б витратив час, ресурси та зусилля на перегляд історії та вмісту вашого гаманця?

Ось короткий, неповний список:

  • Аналітичні компанії блокчейну, які працюють на корпорації та уряди
  • Кмітливі професійні інвестори з алгоритмічними ботами та майже бездонними кишенями, які прагнуть торгової переваги над вами та ринком
  • Моторошні шахраї намагаються з’ясувати, кого варто обдурити
  • Суб’єкти, які хочуть контролювати та полегшити свою здатність контролювати вас

Коли ваші фінансові дані є загальнодоступними, вони будуть використані, і зазвичай не для найкращих цілей.

Подумайте про це таким чином. Якби до вас на вулиці підійшов незнайомець і попросив показати вміст гаманця, ви б це зробили? Швидше за все, ви б запитали, чому вони хочуть знати та проявите здорову обережність, щоб уникнути спілкування з такими незнайомцями.

Загальна доступність даних за замовчуванням: небезпечна «нормальність»

Чому ж тоді так багато користувачів додатків DeFi так недбало реагують на всіх тих людей, які входять до «Кімнати загальнодоступних даних», щоб дізнатися про вміст своїх цифрових гаманців?

Ви коли-небудь робили покупки у такому місці, як ринок DeFi? Це важкий шлях, особливо якби ви могли купити ті самі предмети в місці, де не було сліпучого прожектора, гучного диктора і Кімнати публічних даних з усіма цими людьми, що входять і виходять.

Багато людей роблять покупки на ринку DeFi просто тому, що це все, що вони коли-небудь знали. Тому що загальнодоступність за замовчуванням є “нормальною”.

Але беззастережно приймати нормальність може бути небезпечно. Особливо, якщо це породжує переконання, що такий рівень впливу на Web3 «байдуже».

Приватний DeFi: це можливо, і він вже існує

На щастя, по сусідству з’явилися нові “магазини”. У них поки що не так багато клієнтів. Але ці ринки викликають припущення, що загальнодоступність за умовчанням досить хороша для DeFi.

У процвітаючій приватній екосистемі DeFi в мережі Secret ви можете здійснювати транзакції, не повідомляючи своїх даних у всьому світі. Насправді ви можете змусити свого касира заплющити очі на всю транзакцію (метафорично кажучи).

У Secret є загальнодоступні токени, такі як власний SCRT, але є і революційні функції, такі як секретні токени, приватні свопи та ключі перегляду.

Приватне кредитування та обмін вже працюють в основній мережі, і спільнота Secret знаходиться в захоплюючому положенні, щоб здивуватися і сказати: “Вау, такого ще ніколи не було”.

Випробуйте майбутнє DeFi

Одна справа прочитати про новий магазин, але, щоб випробувати його, ви повинні зайти в гості. Так що приходьте спробувати програмовані приватні децентралізовані програми DeFi, такі як Sienna, Shade та інші, і дайте нам знати, що ви думаєте.

Ці люди в кімнаті публічних даних, напевно, будуть за вами сумувати.

--

--

Secret Network Ukrainian
IGC Secret Network Translated Archives part 4

Платформа конфіденційності даних для Web3 — щодо створення та використання блокчейн-додатків, які не вимагають дозволу та зберігають конфіденційність.