Studerende fra Københavns Universitet vinder nordisk konkurrence i syntesebiologi

Attila U
iGEM Copenhagen
Published in
3 min readJun 22, 2018

I weekenden den 8.-10. juni mødtes studerende fra Norge, Sverige, Finland og Danmark til Nordic iGEM Conference i Lund. Her vandt Københavns Universitet som et af de ni hold både dommer- og publikumsprisen. Inspireret af naturens egne små maskiner, har de 13 studerende fundet på en unik måde at producere proteiner på, som muliggør produktion på en mars-mission eller i den tredje verden. Næste stop er verdensmesterskabet i USA

Vandt både dommernes og publikums gunst

I præsentationslokalet er der latter fra publikum og dommere, der bliver klappet både efter såvel som undervejs af den meget underholdende og interaktive præsentation. Dommerne får svar på deres kritiske spørgsmål, og de studerende fra København kan tørre sveden af panden. De andre deltagere fra norden er vilde med det som holdet fra Københavns universitet er kommet med. Nogen fra de andre hold spørger “har i selv fundet på det?” Aftenen lægger sig over Lund og det er tid til galla og dermed også prisoverrækkelse. Det bedst udførte projekt er hvad der er stemt om, dommere og publikum er enige. Ved begge kuverters åbning bliver der i mikrofonen råbt “TEAM COPENHAGEN!!” de studerende fra København rejser sig i deres fine gallatøj med klapsalver fra alle sider og går mod scenen for at takke.

Molekylær sprøjte giver rene proteiner

De studerende arbejder på et unikt produktionssystem, hvori proteiner ikke kræver nogen form for oprensning. Deres metode gør brug af et bestemt bakteriesystem, der virker som en molekylær sprøjte. I naturen bruger nogle typer af E.coli dette system til at inficere vores tarmceller. De studerende har tænkt sig at bruge dette ‘sprøjte-system’ til at sprøjte medicinale proteiner gennem en kunstig membran. Efter indsprøjtning gennem den kunstige membran vil der på den anden side af membranen så være transporteret fuldstændig rene proteiner klar til opsamling og brug.

Simpelt, skalerbart og mobilt — Mars-missioner og den tredje verden

Oprensning af proteiner er normalt en lang, omkostningsfuld proces som kræver mange ressourcer. Det nye system er simpelt i drift, skalérbart og muliggør mobilitet af protein produktion. Specielt relevant er systemet på steder uden infrastruktur, dette kunne være nyttigt for en astronaut på en mars-mission, eller for hjælpeorganisationer i den tredje verden. Generelt kan systemet også bruges af den etablerede bioteknologiske industri.

Next stop Verdensmesterskabet

Nordic iGEM conference er for de nordiske hold en god mulighed for at møde hinanden, danne samarbejde og finde ud af hvad der kan forbedres. Forbedringer skal der til når man vil stå stærkt på iGEM-scenen i Boston til efteråret. Grundlagt på MIT i Boston, fungerer iGEM som verdensmesterskabet i syntesebiologi for studerende. Med sine over 5.000 deltagere fordelt over 300 hold fra mere end 45 forskellige lande, skal man holde tungen lige i munden, hvis man vil gøre det godt. Deltagerne udvikler ved siden af studiet, projekter i en tidsramme på 8–10 måneder. Formålet er at løse relevante problemer i verden, ved brug af løsninger i syntesebiologi. En god, kreativ og velovervejet idé, en masse laboratoriearbejde, etiske overvejelser og finansiering er en nødvendighed, for at projekterne kan realiseres.

--

--