WTC sessie 4: Digitale innovatie voor het verbeteren van de maatschappij

Pim Bellinga
I Hate Statistics
Published in
5 min readApr 10, 2017

Drie sessies van het Centre for Innovation van Rijksuniversiteit Leiden.

Dit is een live blog van de vakconferentie wetenschapscommunicatie in het Museon in Den Haag. Ik heb geprobeerd de sprekers zo goed mogelijk te quoten/samen te vatten, maar door de snelheid is dat vast niet altijd gelukt. Fouten zijn dus van mij, niet de sprekers! Ik heb ook vast veel spellingsfouten gemaakt, dus als je wat ziet, laat het me graag weten :)

De sessie werd gefaciliteerd door Maarten Okkersen. Hij kent het Centre for Innovation (CfI) van een van hun FutureFridays: daar zitten dan allemaal mensen van CfI. Maarten is daar keer op vrijdag naar toe gegaan. “Wij hebben tentoonstelling over Sustainable Development Goals (SDGs), en ineens zat ik daar met allemaal mensen en laptops te kijken hoe we de communicatie omtrent die tentoonstelling slim kunnen doen.”

Maarten wilde bij de start graag hun concept delen over hoe zij de communicatie rondom hun tentoonstelling One Planet hebben opgezet: je hebt world belief, social context, daar zit spanning. En daar moet je je missie vormen.
Ze hebben ook een community opgezet, waarbij ze kinderen aanspreken om held te zijn en wereld te verbeteren.

Introductie Centre for Innovation

presentatie door Tanja de Bie

Het Centre for Innovation is onderdeel van Rijksuniversiteit Leiden, ondergebracht in Den Haag. Hebben vrij speelveld om te innoveren. Proberen te onderzoeken welke digitale tech er zijn die universiteit kan gebruiken. People first in digital age.

Leiden doet aldus Tanja al sinds haar begin aan innovatie. Richten zich vooral op Learning en Teaching Innovation (met experimenten met MOOCs). 2) hoe ziet de toekomst van onderzoek eruit. Learning by doing = d-search.

Leiden heeft gratis MOOCs. Bedienen meer dan 700.000 studenten zo (Note: sign-up is niet deelnemen).
Terror and counter-terrorism (grootste MOOC, 150.000 deelnemers)
Tanja geeft aan dat ze impact hebben op de SGDs, niet alleen bij onderwijs, maar ook op andere.

Daarom met 14 andere universiteiten het SDG initiative gestart. Eerst analyse doen, dan concreet aan de slag gaan op real-world problems.

Vraag: jullie zeggen we laten mensen dingen doen. Is dat ook echt jullie doelstelling? Afgezien van dat het voor ons een experimenteer ruimte is, is ook strategisch doelstelling om impact te hebben ja.

2. Global Classroom

Presentatie door Monique Schnijder

Bij de Global Classrooms maken ze de connectie tussen werkveld en studenten, dan ga je ze al in contact brengen met werkveld.
Ze werken vooral met NGOs. Ze hebben complexe problemen, maar weinig tijd om wetenschap erbij te pakken.
Studenten hebben juist veel kennis en vaardigheden, maar weinig ervaring met het werken met echte complexe problemen.

Daar maken zij link. Studenten hebben directe impact, studenten worden enthousiast maar ook NGOs hebben er wat aan.
Gebruiken online: je kunt skypen met mensen in het veld, online database met alle resources, zo samen aan het werk om goede oplossing te vindne.
Daarnaast is idee om ook samen te werken met projecten uit HumanityX.

3. HumanityX

Presentatie door Arvid Halma

Werkt aldus zichzelf als nerd bij humanityX. Kijken of Big data technieken gebruikt kunnen worden in humanitaire sector. Daarom ook in Den Haag, om mensen die hier toch al zitten kunnen helpen.

Ze maken prototypes om te kijken of ze NGOs, zoals Rode Kruis, kunnen helpen om snel dingen uit te proberen en resultaten te bereiken.

Bijvoorbeeld: het bekijken van trends en waarschuwen als er mensenrechten worden geschonden.

Ook rode kruis, lastig om te plannen waar medicijnen nodig zijn. Daar zijn allerlei algoritmes voor om je daarbij te kunne helpen.

Voorbeeld World Food Programme: in Libanon, inmiddels in goede conditie, maar er wonen 4 miljoen libanezen en nu 1.5 miljoen vluchtelingen. Je wilt voedselhulp te geven, maar dat hoeft niet via rijstzakken.
Nu via creditcard met gratis geld zodat zij lokaal het eten kunnen kopen. Zo concureer je ook de lokale boeren niet weg.
Voordeel: er ontstaat ook veel data: waar kopen mensen, je kunt migratie volgen, je kunt zien welke winkeltjes die mogelijk zich aan misdragen zijn, je wilt dat die shops zo goed mogelijk diensten verlenen. Dat kun je allemaal halen uit die transactie informatie.

Big data: er wordt vaak gezegd: alles op Google scale. Ik zie dat anders: het is vaak het hergebruik van data die er toch al is.

Wat ik wel wil zeggen: dit zijn mensen die op hun rottigste moment in hun leven zijn. Die wil je niet zomaar bestoken met allerlei innovaties. Daarom ook de … opgericht: hoe ga je om met deze gevoelige informatie?
Normaal gaan we erachter dat privacy in orde is. Soms kun je alsnog achterhalen wat iemands stam is. Dus daar denken we juist direct over na, om onszelf in toom te houden en te kijken: hoe ga je hier goed mee om?

Wat wij doen is het vinden van nieuwe toepassingen van bestaande technieken.

Daarna zijn we uiteengegaan in kleiere werkgroepjes.

— -

Interessant om te zien hoe Leiden met innovatie om gaat. De MOOCs en de global classrooms zouden ook handig zijn op data/statistiekvlak. Daar zouden we bij I Hate Statistics graag over mee denken

--

--