İletişim Atölyesi 2021

Begüm Közer
İletişim Atölyesi
2 min readJul 29, 2021

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir gelenek haline gelen “İletişim Atölyesi”, 27 Şubat Cumartesi günü çevrimiçi ortamda liseli öğrencilerle buluştu. ‘Halkla İlişkiler ve Reklamcılık’, ‘Yeni Medya ve İletişim’, ‘Sinema ve Dijital Medya’ bölümlerinin hazırladıkları programlar doğrultusunda liseli gençler ilgi duydukları alanlara göre özel tasarlanmış farklı yapıdaki atölyelere katılım gösterdi.

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Atölyesi

Lise öğrencilerinin aklında yer alan halkla ilişkiler ve reklamcılık algısının doğru bir çerçeveye oturtulmasının hedeflendiği atölyede ilk olarak öğrencilere reklamcılık ve halkla ilişkiler alanlarına dair marka kavramı üzerinden bilgilendirme yapıldı. Bu bilgilerle öğrencilerin “Hedef kitle nedir? İletişim çalışmaları markaya nasıl katkıda bulunur? Halkla ilişkiler ve reklamcılık faaliyetlerini yerine getirebilmek için gerekli ipuçları nelerdir?” gibi konularda fikir sahibi olmaları hedeflendi. Bilgilendirmenin ardından öğrencilere verilen bir sorunla ilgili reklam çalışması yaptırıldı. Atölye başlangıcında katılımcıların görselin gücü ile kelimelerin gücünün nasıl birleştiği konusunda da bilgi sahibi olmaları amaçlandı, ardından öğrenciler bu bilgilerini uygulamalı olarak gerçekleştirilen reklam çalışmalarına yansıttı.

Sinema ve Dijital Medya Atölyesi

Sinema ve Dijital Medya Atölyesi’nde katılımcılarla senaryo/öykü geliştirmeye yönelik bir atölye çalışması yürütüldü. Atölye çalışması bir “exquisite corpse” oyunu etrafında kurgulandı. Bu oyunda ana fikir katılımcıların bir öyküyü birbirini takip eden olaylar ekleyerek oyun sürecinde oluşacak bir izlek etrafında geliştirmesiydi. Atölye çalışmasında katılımcılar 5 gruba ayrılıp aynı hikâye başlangıcı ve öğeleri üzerine farklı hikayeler geliştirdiler. Bu süreç içerisinde katılımcılara öykülemenin ve senaryo geliştirmenin temel teknikleri anlatıldı ve bu teknikleri geliştirdikleri hikayelere uygulamaları sağlandı. Atölye çalışması 25 kişilik katılımcı grubuyla yapıldı ve 150 dakika sürdü.

Yeni Medya ve İletişim Atölyesi

Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nün 10. İletişim Atölyesi için planladığı “Fantasy Role Playing Game” için Dojoland isimli bir ülke tasarlandı ve oyun öğrencilerin basın organı, merkezi otorite, STK ve maden şirketini temsil edecek 4 gruba ayrılması ile başladı.

Öncelikle tüm gruplara Dojoland, ardından da sorumlusu oldukları oluşum hakkında genel bilgilendirme yapıldı. Ardından ekipler breakout roomlara ayrıldı ve gündem bilgilendirmesi ile kendilerine üstesinden gelmeleri gereken problemler bildirildi. Her grubun başında yer alan Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencilerinden oluşan Media Ranger’lar katılımcılara kanaat önderliği yapmak ve oyun çerçevesinden uzaklaşmasının önüne geçmenin yanı sıra üretilecek içeriklere teknik destek sağlamakla yükümlü oldular.

Grupların üreteceği içerikleri paylaşacağı mecra kendi tercihlerine bırakıldı. Atölye çalışması için seçilen mecralar, “Twitter”, “Youtube”, “Blog” ve “Gazete Haberi” ile sınırlandırıldı. Oyun sürecinde ara ara son dakika gelişmeleri, breakout roomlara katılan oyun yöneticileri tarafından aktarıldı. Yaklaşık 45 dakika süren seansların sonunda breakout roomlardan ana salona toplanan katılımcılara yaptıkları paylaşımların feedbackleri iletildi ve bir sonraki aşamanın planlanması başladı.

Etkinliğin sonunda katılımcılar, “Medya Okur-Yazarlığı”, “Veri Toplama ve Görselleştirme”, “Haber Teyidi” gibi Yeni Medya’ya ait kavramları öğrendiler.

Atölyelerin bitiminde yaptıkları sunumlarla üretimlerini sergileyen ve iletişim dünyası hakkında bilgi edinen öğrenciler, yürüttükleri çalışmalar neticesinde katılım sertifikası almaya hak kazandılar.

--

--