ReFi Türkiye Podcast: Selim Satıcı ile ReFi ve Karbon Offset

ReFi Türkiye Podcast’in 4. bölümünde Türkiye’den çıkan en önemli ReFi projelerden biri olan Menthol Protocol kurucu ortaklarından Selim Satıcı ile beraberiz.

imece
imece
3 min readSep 29, 2022

--

ReFi hareketinin başlangıç noktalarından olan karbon ekonomisi içerisinde köprü vazifesi gören Menthol Protocol, karbon offset süreçlerini otomatik değiştirerek daha erişilebilir maliyeti düşük ve entegre bir çözüm sunuyor.Geliştirdikleri teknoloji sayesinde hem Web3 hem de geleneksel iş modellerinin ve hatta bireylerin kolayca karbon ayak izlerini ortadan kaldıran bir onarım hizmeti geliştiriyorlar.

Konuğumuz Selim Satıcı, karbon offset alanının dünya çapındaki en önemli aktörlerinden biri olan Menthol protocol’ün kurucu ortaklarından. İklim pozitif kriptoya geçişi otomatikleştiren ilk çok zincirli merkeziyetsiz sürdürülebilirlik ekosistemi olan Menthol Protocol’a ek olarak blockchain teknolojisini kullanarak enerji sektörünün dijital dönüşümünü hızlandırmaya yardımcı olan BlokZ’nin de kurucu ortaklarından.

Spreaker, Spotify, Apple Music, Soundcloud… Bölümü dilediğin mecradan dinleyebilirsin!

Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT’yi POAP üzerinden alabilirsin. Detaylar için sayfayı ziyaret et.

Bölümde Öne Çıkan Dakikalar

1.10 “Menthol Protocol Nedir?”
5.47 “Menthol Protocol Fikri Nasıl Doğdu?”
10.50 “Protocol’un Güncel Durumu”
16.26 “Yasal Süreçler”
24.50 “Karbon Offset Nedir, Nasıl Çalışır?”
36.12 ‘’Web3’un Heyecan Verdiği Alanlar’’
38.55 ‘’Web3’ün Yaratabileceği Riskler’’
40.46 ‘’Sınırsız Bir Bütçe Erişimiyle Eşitsizlikler Çözülebilir Mi?’’

Bu Bölümde Neler Konuştuk?

Selim Satıcı, Menthol Protocol’un köprü görevi gördüğü süreçleri ve yola çıkış hikayelerini şu şekilde açıklıyor:

“Köprünün bir tarafında arz dediğimiz yani #karbon kredilerini tokenize eden ve bunu pazarda satmaya çalışan taraf var. Talep tarafında Web3 dünyasında bulunan, karbon kredisi arayışı olan ve bunu nasıl hesaplayıp nasıl alacağını bilmeyen taraf var. Köprünün talep tarafı sadece Web3 dünyasıyla sınırlı değil. Daha geleneksel şirketlerin de ‘Karbon ofset yapacağım, bunun için departman kuruyorum, danışmanlarla çalışıyorum’ gibi bir durumu varsa bunu doğrudan ortadan kaldıran Menthol Protocol olabiliyor.”

“Menthol Protocol’ün çözdüğü problemlerin ilki, hesaplamak. Ben ne kadar elektrik tüketiyorum? Bunun karşısında ne kadar karbon kredisi almalıyım? Ya da en azından bunun karşılığında ne kadar yenilenebilir enerji kredisi almalıyım hesaplaması problemi çıktı karşımıza. Bir elektrik tüketim hesabı yaptık ve o kadar sertifika almak istedik. İkinci adım da bu kaynakları, bu sertifikaları nereden bulacağımızdı. Bizim network’umuz vardı, çok rahatlıkla ulaşabildik ama olmayan insanlar ne yapacaktı? İkinci olarak, bu problem vardı. Üçüncü problem de şuydu: hesaplama yaptım, net ölçümle doğru noktalara da ulaştım. Almak istiyorum dediğimde vermediler. ‘Seni önce sisteme kaydedeceğiz.’ Dedik ki ‘bir dakika bu kadar zor olmalı. Gönüllü olarak ben dünyaya iyi bir şey yapmak istiyorum. Para vermeye hazırım, hiçbir zorunluluk, hiçbir baskı altında değilken, regülasyon anlamında bir zorunluluk yokken… Böyle bir şey yapmak isterken niye böyle bir zorlukla karşılaşıyorum. Bu fikrin doğduğu an oydu.”

Bölüm İçeriğindeki Konulara Dair İleri Okuma Sayfaları

https://bit.ly/3DN3b8H adresinden Selim Satıcı’nın kurucu ortağı olduğu Menthol Protocol’ü inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3r1kSd8 linkinden Karbon kredilerini onların karbon ayak izinizi dengelemekteki rolünü okuyabilirsiniz.

https://bit.ly/3xOaV6J sayfasından karbon offset teriminin detaylarını ve sistemin nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz.

https://bit.ly/3LCSMhT linkinden kripto dünyasındaki karbon marketiyle ilgili bilgilenebilir ve bu marketin gelecek trendlerini okuyabilirsiniz.

https://bit.ly/3BJQ1GU sayfasından öncü karbon projeleri, karbon NFT’leri ve karbon token’ları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

ReFi Türkiye Podcast Nedir?

Akbank LAB ve imece iş birliğinde yürütülen ReFi Türkiye programı kapsamında ürettiğimiz podcast’te “Yeni teknolojilerin yardımıyla sürdürülebilirliğin ve döngüselliğin bir adım ötesine geçmek ve sistemleri onaran bir ekonomik model kurmak mümkün mü?” sorusuna cevap arıyoruz. Web 3.0 teknolojileri ile etki ekosisteminin kesişim alanlarını konu alan, rejeneratif finans yani onarıcı finans odağında yaklaşım yürüttüğümüz bu serinin her bölümünde alanı inşa eden ve alana ışık tutan öncülerle sohbetler gerçekleştiriyoruz.

--

--

imece
imece

imece Medium yayınındaki en güncel içeriklerimize medium.com/imeceplatformu sayfasından ulaşabilirsiniz.