Sitemap
imece

imece, değişim yaratan insanların ve kurumların toplumsal, ekolojik ve kültürel meselelere çözüm üretmek üzere buluştuğu ve birlikte çalıştığı bir sosyal inovasyon platformudur.

Sosyal İnovasyonun İlham Veren Liderleri SIX Wayfinder İstanbul’da

--

Son on yılda sosyal inovasyon alanında önemli başarılar sağlandı, ancak dünyanın karşı karşıya olduğu toplumsal meselelerin çeşitliliği ve boyutları göz önüne alındığında bu kazanımların henüz yeterli olmadığı görülüyor. Ortak geleceğimiz için daha kapsamlı ve sistematik çözümler aranırken, sosyal girişimcilik ekosistemini geliştirmek adına bu alanda çalışan profesyonellerin bir araya geldiği uluslararası buluşmalar daha da önem kazanıyor.

Bu kapsamda, dünya genelinde sosyal inovasyonun gelişmesinde etkin rol oynayan uzmanlar, değişim elçileri ve girişimciler 14–15 Mayıs tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek SIX Wayfinder İstanbul etkinliğinde buluşuyor. Social Innovation Exchange (SIX) liderliğinde ve Zorlu Holding ev sahipliğinde düzenlenen SIX Wayfinder İstanbul, imece’nin yürütücülüğünde, ATÖLYE ve S360'ın içerik ortaklığının yanı sıra, UNDP İstanbul Bölge Merkezi’nin katkıları ve Brookings Doha Center’ın desteğiyle hayata geçiriliyor.

Dönüşümü tetikleyecek yeni fikirlerin paylaşılacağı SIX Wayfinder İstanbul’da, deneyimlerinden faydalanma fırsatı yakalayacağımız birbirinden değerli konuşmacılar yer alıyor. Öncülüğünü yaptıkları fikirleriyle fark yaratan, liderliği üstlendikleri kuruluşlarda hayata geçirdikleri girişimlerle sosyal inovasyon ekosistemindeki herkese ilham verebilecek konuşmacılardan sekizini ve dahil oldukları projeleri paylaşıyoruz.

CAROLYN CURTIS

Carolyn Curtis, Avustralya’nın zorlu sosyal konularını ele alan saygın sosyal girişimlerinden birisi olan The Australian Centre for Social Innovation’ın (TACSI) CEO’su olarak görev yapıyor ve dünyanın önde gelen sosyal inovasyon ağı SIX’in yönetim kurulunda yer alıyor. Curtis, sürdürülebilir sosyal fayda sağlamayı hedefleyen farklı girişimlere, 15 senelik birikimiyle iki kıtada birden liderlik ediyor.

Curtis’in TACSI ile yaptığı projeler arasında, inovasyon alanında NAPCAN ve hizmet tasarımı alanında uluslararası “Good Design Australia” ödülünü kazanmış olan Family by Family programı da yer alıyor.

KRISS DEIGLMEIER

Küresel bir sosyal girişim olan Tides Foundation kuruluşunun CEO’luğunu üstlenen Kris Deiglmeier, işletmelerden sosyal girişimlere, kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan yardım kuruluşlarına kadar uzanan farklı alanlarda yirmi yılı aşkın bir süre boyunca üst düzey yönetici olarak çalıştı. Tides Foundation’a katılmadan önce Stanford Sosyal İnovasyon Merkezi’nin İcra Direktörü olarak görev yaptı. 2015’te dünya genelinde farklı projelere 150 milyon ABD dolarının üzerinde hibe dağıttı. 2016’da ise Philanthropy Insider tarafından hazırlanan “Filantropinin En Güçlü 50 Kadını” listesinde yer aldı. Sosyal inovasyon alanının öncülerinden biri olarak kabul edilen Deiglmeier, Stanford, Kaliforniya, Berkeley ve Kyoto Üniversitesi gibi saygın üniversitelerde konuk akademisyen olarak birikimlerini paylaşmayı sürdürüyor.

GEOFF MULGAN

The Open University ve Social Innovation Exchange gibi platformların kurulmasına öncülük eden Young Foundation’ın ilk başkanı olarak görev yapan Geoff Mulgan, 2004–2011 yılları arasındaki projeleriyle bu vakfı sosyal inovasyonun lider merkezi konumuna getirdi. 2011’de inovasyon vakfı Nesta’nın başkanlığına getirilen Mulgan, vakfı bir yardım kuruluşu kimliğine kavuşturarak yatırım, program ve araştırma alanında bir dizi yeni girişimi hayata geçirdi. Hem İngiltere’de hem de dünya genelinde birçok fon sağlayıcıyla ortaklıklar geliştirdi ve vakfın stratejisini genişletti. Mulgan, halen Nesta’da üstlendiği CEO’luk görevinin yanı sıra Studio Schools Trust ve Sosyal Innovation Exchange kuruluşlarının başkanlığını yürütüyor.

Geoff Mulgan inovasyonun tarihini anlatıyor.

MARCELLO PALAZZI

Rotterdam’daki Progressio Foundation’ın kurucu başkanı ve Amsterdam’daki B Lab Avrupa’nın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Marcello Palazzi, aynı zamanda SIX’in icra kurulu başkanlığını üstleniyor. 2014’ten bu yana da Avrupa kıtasındaki B Corp hareketini Amsterdam’dan yönetiyor. Palazzi’nin 1990’larda büyük bir öngörüyle kaleme aldığı kitapçıkta kurumsal sosyal sorumluluğun yükselişini, sürdürülebilirliği, özel sektör-kamu ortaklığını, etik yatırımları ve sosyal girişimciliği anlattı. Anlattıklarını da Gelişim Vakfı ile gerçeğe dönüştürdü, sayısız kurumla ortaklık geliştirerek 30 ülkede 300 projeyi tamamladı.

B Corp’lar nedir ve neden B Corp olmalı?

MILLIE BEGOVİC RADOJEVIC

Millie Begovic Radojevic, kalkınma programlarına yenilikçi yaklaşımlar kazandırmaya çalışan bir uzman. Kemikleşmiş sorunlara karşı yeni mücadele yöntemleri keşfetmek, yeni fikirleri denemek ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla Avrupa ve Orta Asya’da farklı ekiplerle çalışıyor. 2013’te programın ilk inovasyon yarışmasını yürüten Radojevic’in uzmanlık alanları arasında sosyal inovasyon, değişim yönetimi, tasarım odaklı düşünme, yurttaş katılımı, doğal kaynak planlama ve yerel kalkınma var.

ELLA SALTMARSHE

Tasarımcılar, sosyal girişimciler, sanatçılar, yazarlar ve araştırmacıların oluşturduğu bir kolektif olan sistem değişimi ağı The Point People’ın kurucuları arasında yer alan Ella Saltmarshe’nin çalışmaları kültür ve sistem değişimi konularının ortak alanlarını kapsıyor. Saltmarshe 2018 yılında Stanford Social Innovation Review dergisinde “Sistemlerin Değişiminde Hikayeyi Kullanmak” (Using Story to Change Systems) adlı bir çalışma yayınladı. Hâlihazırda sistemleri değiştirmek için kültürün en etkin şekilde nasıl kullanılabileceği konusunda fon sağlayıcılar, sivil toplum kuruluşları ve yaratıcı endüstrilerle çalışmalar yürütüyor. Saltmarshe’nin inovasyon ve sosyal değişim konularında yaptığı çalışmalar ise The Guardian, Financial Times, Wired, Monocle, Fast Company ve Creative Review gibi önde gelen yayınlarda yer alıyor.

ADA WONG

Ada Wong, eğitim inovasyonu ve yaratıcı sivil topluma odaklanan özgün bir kurum olan Hong Kong Çağdaş Kültür Enstitüsü’nün (HKICC) kurucusu. Wong, yine kurucusu olduğu Fark Yaratanlar (MaD) girişimiyle de Uzakdoğu’da geleceğin yaratıcı liderlerini ve invovatif değişim elçilerini yetiştirmek için çalışıyor. Wong’un en yeni sosyal girişimi ise Hong Kong’da sosyal inovasyon ve girişimciliğin gelişmesi için örnek bir ortak çalışma alanı ve paylaşımcı topluluk olan The Good Lab.

Ada Wong SIX röportajları serisinde Asya’da sosyal inovasyonu anlatıyor.

TARIK M. YOUSEF

Tarık M. Yousef Brookings Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı’nın kıdemli üyesi ve Brookings Doha Center’ın direktörü olarak görev yapıyor. Profesyonel kariyeri IMF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi kurumlarda geçen kamu ekonomisi uzmanı Yousef, son olarak Arap ülkelerindeki gençliğin ekonomik olarak güçlenmesi amacıyla Silatech’de inovatif çözümlerin hayata geçirilmesine ön ayak oldu. Halen çalıştığı Arap Finansal Hizmetler Şirketi dahil olmak üzere kalkınma kuruluşlarının danışma kurullarında ve finansal kuruluşların yönetim kurullarında hizmet vermeyi sürdürüyor.

Tarik Yousef, bölgedeki genç yatırımcıların karşılaştığı güçlükleri anlatıyor.

SIX Wayfinder İstanbul buluşmasının 14 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşecek programının ilk yarısı herkese açık, geri kalan tüm panel, tartışma grupları ve workshop’lar ise ekosistemden davetli uzmanların katılımıyla gerçekleşecek. Sosyal inovasyon alanında fark yaratan, Türkiye ve dünyadan konuşmacılar ve katılımcılarla bir araya gelerek, birlikte sürdürülebilir kalkınma, inovasyon ve sosyal fayda üzerine öğrenecek ve paylaşacağız.

@imeceplatformu ve

sosyal medya adreslerinden SIX Wayfinder İstanbul’daki gelişmeler ve çıktıları takip edebilirsiniz.

--

--

imece
imece

Published in imece

imece, değişim yaratan insanların ve kurumların toplumsal, ekolojik ve kültürel meselelere çözüm üretmek üzere buluştuğu ve birlikte çalıştığı bir sosyal inovasyon platformudur.

imece
imece

Written by imece

imece Medium yayınındaki en güncel içeriklerimize medium.com/imeceplatformu sayfasından ulaşabilirsiniz.

No responses yet