Екосистема змін уже тут. Їй лише треба прокинутись [маніфест]

Denys Andrushchenko
Impact UA
Published in
5 min readOct 8, 2020

Коли небезпеку COVID-19 було важко оцінити в контексті України, нас охопила тривога. Почуття психологічного занепокоєння було серед багатьох людей з нашого оточення, тож це можна було вважати проблемою, з якою мало хто працював. Тоді ми вирішили створити якесь рішення, що допомогло б і нам, і багатьом іншим людям. Так почалася історія служби психологічної підтримки.

Через цю роботу ми відчували зростання, адже спілкувалися з багатьма психологами і пропрацьовували з ними різні теми. Здається, що робити продукт за умови, що ви самі є бенефіціаром, є великою перевагою. Так легше перевірити якість та відповідність послуги.

У перші дні карантину ми не планували вирішувати проблему самотужки, адже ми не спеціалісти в цій справі. Один із нас вивчав зміни, що можуть відбутися в економіці та соціумі, і спостерігав за діями знайомих. Та коли проблема торкнулась уже багатьох і ми почули про окремі потреби в ШВЛ та доставці продуктів, постало питання координаційного центру. Його відсутність підсилювала невизначеність і тривогу.

Наступного місяця було створено 20–30 таких “єдиних координаційних центрів”. 🤷‍♂️ Склалося враження, що люди воліли не об’єднуватися, а командувати. З точки зору еволюції різноманіття — це добре. Проте в кризовій ситуації дистрибуцію обмежених ресурсів можна було організувати краще. Тому ми об’єдналися в рух StopCovidUA як добровольці. Ми вірили, що можемо стати екосистемою, де інформація і зв’язки будуть фокусом роботи для посилення співпраці, як у час кризи, так і пізніше.

Що таке Екосистема і навіщо вона потрібна?

Поступово ми трансформувалася в Екосистему позитивного соціального впливу Impact UA. Та почнімо з визначення “екосистеми”. Це середовище, в якому різні організми співіснують та утворюють єдине ціле. Коли ми говоримо про соціум, то екосистема складається з різних компонентів: освітнього, фінансового, законодавчого, юридичного тощо.

Із таблиці нашої спільноти “креативних українців”

У випадку Impact UA (що?) ми змальовуємо візію суспільства (навіщо?), в якому поширені бірюзова парадигма мислення, стратегії блакитного океану та повної децентралізації за ознаками компетенцій та інклюзивності. Це може видатись філософським питанням чи важким для реалізації наміром. Однак у нас уже є середньострокова стратегія (як?) у форматі Цілей сталого розвитку. До речі, ось тут можна переглянути прогрес України та чіткі індикатори успішності.

Важливо, що склад української екосистеми вже існує. Це експерти, і профільні ГО, і соціально-відповідальний бізнес. Однак координація відсутня. Ми поки що в пошуку сенсів і власного бачення справедливості. Але ми об’єднані фундаментальними принципами.

Принципи, які об’єднують Екосистему

В усі часи була маленька кількість дієвих мрійників, які створювали новації та піднімали загальний добробут суспільства. Як сказала американська антропологиня Марґарет Мід:

“ніколи не майте сумнівів, що невелика група вдумливих, відданих громадян може змінити світ; насправді, це єдине, що його коли-небудь змінювало”.

У нашій децентралізованій організації ніхто нікому не віддає наказів чи вказівок. Натомість, ми надихаємо на звершення. Ми досягаємо результатів, кажучи: “Я збираюся зробити Х, бо вважаю, що так ми досягнемо Y”. А ще ми керуємось трьома принципами, які вважаємо беззаперечними та невідворотними:

  • Глобальний контекст
  • Посткапіталізм
  • Цифрова демократія

Глобальний контекст

Світ настільки взаємопов’язаний, що проблеми в одній частині планети безпосередньо впливають на інші. Це можуть бути засуха, громадянський конфлікт чи техногенна катастрофа, але наслідки впливають на ланцюги поставок, стабільність і прогрес навіть у розвинених країнах. Тому глобальні цінності та закон є запорукою спільного вирішення цих проблем.

17 Цілей сталого розвитку

Цілі сталого розвитку — це один з інструментів, яким ми керуємось при постановці задач. Це також важливий і юридично закріплений дороговказ для України. Пізніше в нашому блозі ми розкриватимемо цю тему детальніше.

Посткапіталізм

Неоліберальна ера закінчується. UBI або базовий дохід вже не футуристична тема, а можливе рішення до виходу з сьогоднішньої кризи. Саме тому ми робимо фокус на щасті, а саме “суб’єктивному благополуччі”, адже воно на 40% залежить від вибору, який щодня робить людина.

Одним із підходів досягнення щастя у посткапіталістичній ері ми вважаємо бірюзову організаційну структуру. Ми просуваємо рольове моделювання та винагороджуємо наших колег так часто, як це можливо. Наша винагорода — це увага.

Кожен вид поведінки, який отримує увагу в організації, підсилюється.

Тому ми зосереджуємось і приділяємо увагу гарній поведінці та ігноруємо погану. Ми виходимо з того, що всі в організації мають добрі наміри. Та навіть якщо ми з толерантністю ставимося до помилок та хибних суджень, ми не терпимо, коли хтось показує неповагу до його колег.

Цифрова демократія

Адміністрування — це підтримка, але ніколи не мета. Ми намагаємося зводити адміністративний тягар та дії до мінімуму, і замість цього робити пріоритетом активізм. Дуже легко застрягнути в постійному нарощуванні бюрократичної структури, і щодо кожної формальної дії чи процесу треба регулярно ставити запитання, оцінюючи, як вона допомагає діям активістів та формуванню громадської думки.

Сучасні можливості розподіленого реєстру даних (часто кажуть “блокчейн”) та прямої демократії (наприклад, DAO Fund) дозволяють нам втілювати задумане у прозорий та ефективний спосіб. Принцип цифрового управління порівну репрезентує всіх стейкхолдерів та робить систему стійкою до зламу чи корупції.

Ілюстрація: Андрес Монкайо

Як ми втілюємо задумане? Цілі та завдання

Ми розбудовуємо соціальні зв’язки. Ми зустрічаємося один з одним і допомагаємо зустрічатися іншим. Соціальні зв’язки — це про знайомства, спільні ритуали та цінності. Разом це творить організацію. Та щоб досягти сталої, збалансованої Екосистеми, ми ставимо спільні задачі.

Децентралізоване управління

Спільнота “креативних українців” — це своєрідний портал в Екосистему. Тут можна познайомитися з учасниками, вибрати теми, які тобі до душі, та проявити ініціативу. Є ідея? Втілюй! Це підвищує твій статус у нашій “грі з нетворкінгу” або Метагрі. Процес максимально автоматизований та відкритий і допомагає підтвердити готовність члена спільноти долучатися до Меташколи.

Тематичні меташколи відбуваються щотижня. Чому “мЕта”? Тут упродовж годинних відеодзвінків ми обговорюємо фундаментальні принципи в освіті, розробці продуктів та колонізації Марсу. Учасники цих мастермайнд сесій діляться знаннями та знаходять відповіді на власні запити. Важливо, що кожен може стати фасилітатором меташколи.

Структура Екосистеми: від інформування до сталого фонду

У процесі Екосистема (тобто, всі її учасники) відбирає найцікавіші команди й проекти. В результаті маємо спільноти, що готові до наступного етапу: інкубатора соціальних проектів. Прикладом подібної взаємодії є LeadersFund, що є також учасником Impact UA.

Монетизація

Запорукою успіху будь-якої спільноти є залученість її учасників та сталість ініціативи. Якщо з першим пунктом усе зрозуміло, то втілення монетизації ми бачимо наступним чином:

  • Медіа: просування через спонсорство корисної інформації серед 5000+ членів нашої метаспільноти (всіх спільнот-учасниць);
  • Метагра: підписка та краудфандинг;
  • Меташкола: отримання цільових грантів;
  • Реінкубатор: частка в проінвестованих проектах;
  • Метафонд: стала модель ендавменту для довгострокового розвитку Екосистеми.

Популяризація

Врешті, однією з цілей є популяризація Екосистеми. Ми це робимо через крос-промоцію, Телеграм-канал, публікації в медіа та інші доступні методи. Головним завданням є донести інформацію цільовій аудиторії і долучити її до спільноти однодумців. Якщо маєте схоже мислення, знайте: ви не одні.

Чому варто долучитися і як?

Коли люди об’єднуються проти чогось, вони обмежені в колі співпраці та моральних принципах. Коли ж на горизонті з’являється об’єднуюча, творча візія, то навіть люди з різними поглядами й уподобаннями творять разом магію.

Заінтригував бірюзовий підхід? Зацікавили глобальні задачі? Долучайся до спільноти “креативних українців” — тут усе тільки починається.

--

--