Crezi în noi? Vino și finanțează-ne la Cercul de Donatori, ediția a treia!

Toamna trecută am plantat o sămânță non-profit. După un an, apar primele semne ale înfloririi.

Redacția
in.TM
4 min readOct 9, 2017

--

Donatori la CdD 2. Foto via Fundatia Comunitară Timișoara

Cercul de Donatori e un eveniment bianual al Fundației Comunitare Timișoara (FCTM). E un proiect la care diverse organizații sau cauze se întâlnesc cu potențiali finanțatori, care le ajută să crească mari. Am fost invitați la ediția a treia a programului, care va avea loc pe 17 octombrie la Basca, adică în hala industrială transformată în spațiu creativ, de pe Spl. Nicolae Titulescu 5.

Considerăm că, într-o viitoare Capitală Europeană a Culturii, este nevoie de o sursă capabilă să treacă informațiile despre întâmplările urbei printr-un filtru critic. Noi, cei din spatele ideii in.TM, ne-am propus să facem presă critică, curată și curajoasă. Oferim un serviciu public gratuit, deoarece credem că dreptul fundamental de a disemina și de a primi informație este unul vital pentru o societate sănătoasă.

În acest scop, am creat Asociația DREGEM, adică ONG-ul ce va sta la baza proiectelor noastre. in.TM va fi întotdeauna o platformă cu acces gratuit, care va fi ținută departe de sponsori suspecți. Totodată, nu suntem naivi și știm că toate astea nu se pot înfăptui fără susținere financiară. Așadar, momentul când ne-au contactat cei de la FCTM a venit pentru noi ca o recunoaștere a muncii noastre de până acum.

În ultimii ani, un nou val al jurnalismului românesc învie presa. Tineri idealiști pornesc proiecte organice, iar reporteri se aliază cu hackeri și activiști în organizații internaționale, fără patroni, și dezvăluie cazuri mari de corupție. Dacă acum un deceniu domeniul jurnalistic părea că intră în comă, anii ce au urmat au demonstrat că ziariștii sunt capabili să-și ia soarta în propriile mâini.

Imagine via jackmac34 / Pixabay

S-au născut proiecte precum Casa Jurnalistului, RISE Project, Teleleu sau, mai recent, Brrlog sau Recorder. Ele au devenit un manifest pentru presa liberă în România. Jurnaliștii din spatele lor sunt printre cei care ne-au inspirat să credem că vidul creat de comercializarea branșei necesită conținut de calitate. Ei experimentează cu tehnologii scoase ieri pe piață, și astfel crează un petec gazetăresc dinamic, care crește constant.

Noi ne-am întâlnit cu Fundația Comunitară, am povestit, le-am înțeles și ne-au înțeles principiile. Am decis că rezonăm, iar ei au fost bucuroși să ne propună spre finanțare la următoarea întâlnire cu donatorii. Marțea viitoare vom fi unul dintre proiectele propuse, alături de Asociația Solidart.

Unul dintre programele pe care dorim să le demarăm este oferirea de stagii de practică pentru studenții Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Astfel, Robert Reisz, decanul instituției, a acceptat să fie ambasadorul nostru.

Ambasadorii sunt cei care propun proiectele, iar apoi le reprezintă și promovează în cadrul unui eveniment public de strângere de fonduri. Ambasadorii sunt cei care îi conving pe donatori, cu alte cuvinte, donatorii atrași angajându-se să participe la evenimentul organizat de Cercul de donatori și să doneze o sumă minimă pentru unul sau mai multe proiecte. În cadrul acestui eveniment, ONG-urile cu proiecte care mai de care mai cu farmec își iau de mână ambasadorii și prezintă proiectele în maxim 6 minute. — Fundația Comunitară Timișoara

Dacă ce ți-am povestit până acum îți sună bine, te invităm la ediția a treia a Cercului de Donatori. Acesta se va desfășura de mâine într-o săptămână, adică 17 octombrie. Ne-am propus să strângem 7000 de lei, care vor fi folosiți pentru lansarea noastră oficială. Asta presupune producție video, tipărirea unui ziar fizic și a unor materiale promoționale. Dar nu te sfii. Poți dona și servicii sau obiecte, dacă nu dispui de bani.

Așa a fost la prima ediție a Cercului de Donatori. Video via FCTM

Licitația de donații va fi una publică și deschisă oricui. Ceea ce e minunat, că transparența e o prioritate pentru noi. Trebuie doar să te înscrii, după care te așteptăm la vin și socializare, iar mai târziu vom trece la prezentarea proiectelor. Apoi, se dă drumul la licitație. Nu îți zicem mai multe, că s-ar putea să te amăgim.

Timișoara are nevoie de jurnalism independent ca de oxigen. De ce? Despre asta vorbim în următorul editorial.

in.TM este o nouă platformă jurnalistică timișoreană, ce face presă critică, curată și curajoasă. Pregătim o campanie deschisă de contribuții financiare. Ne găsești și pe Facebook, Twitter, Youtube și Soundcloud.

--

--