Organizatorii TEDxPiața Victoriei mi-au explicat cum clădesc o comunitate locală puternică

Marca de evenimente cunoscute la nivel mondial a revenit în toamnă și la noi.

Carmen Proteasa
in.TM
8 min readJan 15, 2018

--

Dacă nu se specifică altfel, toate fotografiile au fost furnizate de Tofan Silviu / TEDxPiața Victoriei.

În 25 și 26 noiembrie 2017, în Timișoara s-a întâmplat acel eveniment cu vorbitorii care au idei bune de împărtășit din perimetrul unui covor rotund și roșu. Este vorba de o ediție TEDx, una binevenită după atâția ani de absență din peisajul local. Am fost, am ascultat, am socializat, apoi am trecut la discuții cu organizatorii.

TEDxPiața Victoriei are o poveste în spate, care este dincolo de evenimentul în sine. Am vorbit cu Paul și Mihaela Colcea, doi dintre organizatorii principali, despre licență, provocări, viziune asupra ediției și planurile de viitor pentru ca TEDx să revină constant în Timișoara.

in.TM.: De unde v-a pornit ideea de a face TEDx în Timișoara?
Paul
: Am vrut să facem acest eveniment în Timișoara pentru că ne place mult acest gen de evenimente. Am mai fost la TEDxEroilor în Cluj-Napoca, pentru că îi cunoaștem pe cei de acolo, și nu știam de ce în Timișoara nu se organizează astfel de evenimente. Ulterior, am început să vorbim cu echipa de la Cluj, să vedem ce presupune un TEDx și ce putem face în acest sens.
Mihaela: Noi locuim în Timișoara, ne-am mutat aici și vrem să contribuim cu ceva.

De când a început să se înfiripe ideea de TEDx pentru voi?
Ideea de TEDx a apărut în urmă cu doi ani. Întâi ne-am clădit nouă conceptul, cum vrem să facem, cum stăm cu timpul. În primii 3 ani, am avut o perioadă în care ne-am concentrat pe job, și după aceea am început să cautăm activități și meet-upuri. Am fost și voluntari la CODER Dojo, am mai cunoscut lume implicată în acțiuni de voluntariat, așa am cunoscut-o și pe Manuela Strinu, gazda acestui eveniment.
Paul: Așa am început să ne dăm seama ce se întâmplă prin Timișoara. Am găsit destul de multe evenimente nișate, dar puține evenimente în care se întâlnesc oamenii. Vedeam aceleași fețe. Așa ne-am dat seama că suntem într-o bulă a noastră și că ar trebui să facem cumva să ne mărim bula. Ziceam și la deschiderea TEDx că ne dorim să construim o comunitate destul de diversă care să poată, la rândul ei, construi prin sinergie evenimente mult mai frumoase.

Autoarea interviului și Paul Colcea.

Ce înseamnă „x” din TEDx?
TEDx înseamnă eveniment organizat independent, urmând regulile TED. Adică nu reprezintă neapărat ideile TED, ci ale noastre. În cadrul unui eveniment TEDx, o echipa de voluntari se organizează, aplică pentru o licență la TED Global, caută vorbitori care ar fi interesați să prezinte idei pe tema aleasă și se ocupă de organizarea efectivă a evenimentului.

E greu de obținut o astfel de licență?
Oricine poate aplica, ideea este să fii conectat la realitate. Dacă e dificil nu știu ce să zic, noi am obținut-o. Dacă cei de la TED au dubii în privința aplicării, nu îți vor spune „nu” din prima, ci îți vor mai adresa întrebări pentru a se asigura că totul e ok. Partea grea începe după obținerea licenței.

Ce ați vrut să oferiți publicului din Timișoara?
Mihaela
: Am vrut să acoperim domenii diferite, adică artă, tehnologie, medicină, entertainment, inginerie.

Manuela Strinu, gazda evenimentului. Fotografie via TEDxPiața Victoriei / Facebook.

Ce criterii se regăsesc în selecția unui speaker TEDx?
Paul
: Un alt punct de vedere asupra lucrurilor pe care oamenii le percep ca fiind normale. La evenimentele TED, e foarte important să transmiți o idee publicului, o idee cu care să rămână, iar partea de cum se livrează ideea se poate îmbunătăți. Cei selectați pentru a prezenta primesc de la organizatori un ghid despre cum ar putea fi structurată prezentarea, având și câteva repetiții cu echipa.
Mihaela: De obicei, căutăm oameni care să prezinte din experiență idei inovatoare, idei care să aibă un impact în societate.

V-a fost greu să-i găsiți?
Nu atât de greu, pentru că am început din timp.
Paul: Noi am aplicat pentru eveniment acu’ un an și ceva. Iar în aplicația pe care am făcut-o la TED Global, trebuia să punem și idei de speakeri. După aceea, fiind setați pe căutat, notam mereu când apărea ceva nou, o persoană interesantă. Ne consultam și cu alți oameni din alte domenii, pentru a căuta ce e mai relevant și reprezentativ.

Ce rol credeți că poate să aibă o perspectivă locală prezentată în cadrul unui eveniment TEDx?
Paul
: Arată oamenilor în primul rând că se poate, și pot să fie lideri pentru comunitățile lor, lideri pe care dacă nu îi scoți în față, nu s-ar întâmpla schimbarea. Oricum, în comunitatea timișoreană se întâmplă lucruri bune, iar tot ce am făcut prin TEDx, a fost să le scoatem în evidență.
Mihaela: E foarte important, oricum, să crești awarenessul pe anumite idei, pentru că nu cred că mulți știau, de exemplu, de proiectul „Artă-n casă”. Au fost oameni care au fost în internship acolo, s-au angajat, a produs un impact și merită să știe lumea despre el.

Care a fost feedbackul legat de speakeri?
Participanții ne-au spus că discursurile au fost bine livrate. Desigur, cu mici emoții la început. Dar e normal, fiind primul eveniment. Poate că unii nu își dau seama de amploarea evenimentului și nu dau mare importanță pregătirii, dar sunt și speakeri care s-au pregătit intens. Nu există repere cu alte ediții anterioare, ca să poți face comparație. De asemenea, nici nu ai autoritatea necesară să le impui cât și cum să se pregătească.

Imagine via TEDxPiațaVictoriei / Facebook.

Pentru mine, surpriza serii a fost Psihotrop. Asta deoarece am înțeles că vreți să dați șansa de exprimare mai multor voci, care sunt reprezentative și altor segmente de vârstă, poate cu alte preocupări.
Știam de Psihotrop de la Vlad (organizator TEDxEroilor din Cluj Napoca), dar nu a putut participa la Cluj, pentru că în acea perioadă avea BAC-ul. Era cumva pe val, tocmai terminase proiectul lui cu Mihai Preda, l-am auzit la un concurs de rime în direct. Am văzut înregistrări în care el continua SMS-urile cu rime primite de la ascultători, acolo, în direct. Mi s-a părut o prezență foarte frumoasă și mi-am zis că ar trebui să știe oamenii mai multe despre el.

Poți îl vezi pe Psihotrop și ca pe o răzvrătire. El zicea că a vrut să învețe la română, nu îi ieșea niciun să învețe după tiparele școlii. A făcut asta în joacă, să învețe pentru el. După ce a primit încurajări că este un proiect de succes, a început să expună publicului mai larg. Nu cred că a făcut-o cu scopul de a deveni faimos.

Mihaela: Legat de Mihai Preda (Psihotrop), mi se pare că ceea ce oferă scena românească pe partea asta este slabă din punct de vedere calitativ și sunt lucruri foarte comerciale. Este o lipsă de valori la nivelul acesta în societate, iar el reușește să atragă atenția asupra literaturii. Cuvintele pe care le folosește nu sunt ușoare, iar rezumatul pe care îl folosește în rimele lui nu este unul simplu, folosește chiar structura unei opere literare. Nu a pus în versuri rezumatele operelor Baltagul sau Moara cu noroc la modul simplu, ci avansat.

La eveniment am văzut foarte mulți voluntari. Cum v-ați format echipa?
Paul
: Am avut mulți liceeni pe care i-am abordat prin Youth Bank. Cu ei am colaborat prin Ozana Botea.
Mihaela: Liceenii sunt destul de deschiși. Chiar își pun problema unde să studieze mai departe, ideea de a merge în afară, de a merge cu Erasmus sau alte oportunități. Au fost destul de dornici să se implice în TEDx și i-am încurajat să meargă la sesiuni. Nu știu dacă la prima sesiune au fost, dar ulterior i-am văzut acolo în spate.

Ce credeți că ar trebui să facă autoritățile locale pentru a susține astfel de inițiative?
Ne-am uitat să vedem dacă putem să aplicăm pentru finanțare, dar pentru că inițial nu știam exact locația, nu am putut să avansăm în discuții concrete. Nu am aplicat pentru susținere, dar acum știm ce presupune un astfel de eveniment. De la Consiliul Județean am luat contra cost sala. Pe viitor, însă, vom avea altă abordare, fiind mai proactivi și în colaborarea cu autoritățile locale.
Paul: Am primit sprijin pentru amplasarea posterelor prin oraș, dar cred că puteam cere sprijin și pe alte chestiuni. Noi suntem obișnuiți cu organizarea evenimentelor, deci ne-am mobilizat și am lucrat independent, după propriile puteri.

Au fost voci nedumerite legat de numele evenimentului și locația efectivă. De ce TEDxPiața Victoriei, când evenimentul a avut loc la Consiliul Județean?
În momentul în care ceri licența, aplici cu un nume. Ne-am tot gândit dacă am putea să îi spunem TEDxCetate, doar că ni se părea că nu are o însemnătate anume în Timișoara. Ni s-a părut greu să găsim un astfel de cartier, și am zis că vrem să fie undeva în centru, în Piața Victoriei, pentru că acolo se întâmplă destul de multe lucruri și avem de unde să alegem săli de eveniment. În momentul în care am căutat sălile, ne-am dat seama că nu se potrivesc la fel de bine cu modul în care am pus pe foaie evenimentul. Așa am ajuns să căutăm săli potrivite și în afara Pieței. Nouă ne-ar plăcea ca oamenii să vadă evenimentul din prisma a ceea ce oferă, nu din perspectiva denumirii, care uneori este un proces birocratic.

Evenimentul următor presupune tot o aplicație la TED Global?
Mihaela
: Fiecare eveniment TEDx are nevoie de o licență, deci de o aplicație. Sunt mai multe tipuri de evenimente care se pot face sub sigla TED, cum ar fi TEDxSalon.

Ce pregătiți pentru ediția următoare?
Paul
: În principiu, am dori să păstrăm această combinație de conferință și workshopuri. O să aplicăm pentru o licență de mai mult de 100 de participanți — anul acesta am fost constrânși la un număr limitat din cauza mai multor restricții.
Mihaela: Va fi tot în toamnă, pentru că în prima jumătate a anului următor e prea din scurt și nu am avea destul să ne pregătim. Organizând evenimentul în toamnă, pot participa și studenții. 10% din bilete au fost la jumătate din preț pentru ei și vrem să menținem asta. Vom încerca să creștem și partea de calitate. Vom avea același format: 3 sesiuni cu pauze, 12 vorbitori. Ca și timp, ne tot întrebăm dacă a fost prea lung sau dacă a fost potrivit. Nu vrem să fie nici prea scurt.

În încheiere, spuneți-mi o lecție pe care ați învățat-o voi.
Probabil că o lecție, care ține și de ceea ce am avea de îmbunătățit, ar fi să facem totul mai din timp. E limpede că dacă vrem să creștem evenimentul, e nevoie să le punem pe toate la dispoziție mai din timp: lista speakerilor, biletele…

in.TM este o nouă platformă jurnalistică timișoreană, ce face presă critică, curată și curajoasă. Pregătim o campanie deschisă de contribuții financiare. Ne găsești și pe Facebook, Twitter, Youtube și Soundcloud.

--

--