Зникаючі мови України

Vee Lesyk
In Ukrainian
Published in
3 min readApr 20, 2020
Зникаючі мови України

Ногайська мова (Nogai)

Кількість носіїв: невідомо.

Належить до ногайсько-кипчакської підгрупи північно-західної (кипчакської) групи тюркських мов.

Ногайські алфавіти.

Кримсько-турецька мова (Crimean Turkish)

Кількість носіїв: невідомо.

Розмовна мов в ряді сіл Ялтинського регіону уздовж південних берегів Криму.

Караїмська мова (Karaim)

Кількість носіїв: 6.

Караїмська мова має три діалекти: кримський, який майже повністю збігається з середнім (orta yolaq) діалектом кримськотатарської мови, за винятком гебраїзмів, тракайський (діалект литовських караїмів), галицький.

Традиційна писемність караїмів, заснована на єврейському квадратному письмі, використовувалася аж до початку XX століття. У багатьох караїмських сім’ях досі зберігаються написані єврейським письмом рукописні збірки текстів різноманітного змісту, що іменуються маджмуа. Впродовж XX століття караїмські громади використовували також різні модифікації латинської абетки (Новий Тюркський Алфавіт, литовський і польський алфавіти) і кирилицю.

Караїмські алфавіти.

Румейська мова (Mariupol Greek)

Кількість носіїв: 20,000.

Також тавро-румейська мова, кримсько-грецька мова — мова (іноді класифікується як діалект) приазовських греків (румеїв), що були переселені до Північного Приазов’я з Криму в 1778 році.

Вірш румейською мовою.

Урумська мова (Urum)

Кількість носіїв: 40,000.

Сучасна урумська мова представлена серед компактного грецького населення у 29 селах Донецької області, в одному селі Запорізької області й у місті Маріуполь.

Греки-тюркофони називають себе греками, але їх давнішим ендоетнонімом є термін урум (виник на території Малої Азії, набувши поширення у Криму). Походження його пов’язане з терміном рум, який впровадили турки-мусульмани (сельджуки) для позначення жителів Османської імперії, які сповідували православ’я і спілкувалися грецькою мовою. Греки, які розмовляли тюркською мовою, набули екзоетноніму уруми. Із часом вони й самі себе почали так називати. По суті, назви урум і рум — ідентичні терміни.

Урумський алфавіт.

Кримськотатарська мова (Crimean Tatar)

Кількість носіїв: 100,000.

Всі добре знають про цю мову…

Кримськотатарські алфавіти.

Плаутдієшська мова (Plautdietsch)

Кількість носіїв: 300,000.

Низькопрусський діалект східнонизької німецької мови з голландським впливом, який склався в 16–17 століттях у районі дельти Вісли, Королівської Пруссії.

Новий Завіт у плаутдієшською мовою.

Російська мова (Russian)

Кількість носіїв: 14,273,000.

П.С. Буду радий побачити коментарі щодо описок та помилок.

--

--

Vee Lesyk
In Ukrainian

#h+ #livemoredomore Adventurer. Unique experience wizard. Maker of things. Convergence commander. Information warlock. Problem solver. System: ☉; Planet: ♁.