Платформа партії Джона Ґолта* (проект)

Pylyp Dukhliy
In Ukrainian
Published in
7 min readNov 20, 2015

*Увага! Платформа партії не є програмою. Це — збірка основних ідеологічних засад, наша ідеологія. Ми є реалістами і не намагатимемось втілити всі пункти Платформи негайно і невідкладно. Реалізація цієї Платформи буде відбуватись поетапно, з урахуванням готовності суспільства та економіки країни, через розробку короткотермінових програм, в яких буде викладено наші плани на певний період часу.

Цей документ не є фінальним і є предметом для обговорення та подальших змін. Поточна програма партії та методи її втілення будуть викладені в додаткових документах.

Назва «Партія Джона Ґолта» є попередньою та умовною.

Як прибічники ліберальної ідеології, ми впевнені, що свобода — це право і відповідальність кожної людини. Люди в праві розпоряджатись власним життям і робити будь-які вчинки, що не шкодять таким самим правам інших людей. Але немає прав без відповідальності і будь-хто несе повну відповідальність за наслідки своїх вчинків. «Свобода та відповідальність» — це наш девіз та суть нашої діяльності.В той же час, ми реально дивимось на стан речей. Свобода — це усвідомлена необхідність, яку не можна нав’язати з гори. Суспільство ніколи не буде готовим до абсолютної свободи, але зробити його максимально вільним — наша місія, яку ми будемо втілювати, перш за все, через популяризацію наших поглядів, роз’яснення наших позицій та на прикладі наших власних дій.

Особиста свобода

Злочин без потерпілого не є злочином. Ви вільні вчиняти зі своїм здоров’ям та життям так, як вважаєте за потрібне і для цього вам не потрібна держава. Держава нас не захищає, їй байдуже до нас, вона тільки дає хибне відчуття піклування, що розслаблює людей та знімає відповідальність за свої дії. Ви — не маленькі діти, ви самі здатні і під свою відповідальність визначити, що потрібне вам, а що — ні і вчиняти на свій розсуд, але за умови, що це не шкодить таким самим правам інших людей.

Право на себе

Ваше тіло належить вам, так само як ваша свідомість і результати ваших дій. Ніхто не в праві обмежувати вашу свободу, користуватись результатами вашої праці окрім як за вашою власною добровільною згодою. Цей принцип суверінетету особистості та похідне від нього право вільного договору є правами, які є базою побудови нашої ідеології.

Право вільного договору

Будь-які правоздатні люди можуть укласти договір між собою та дати обопільну згоду на спільні дії. Це може стосуватись сексуального життя, сімейного життя, евтаназії, економічних свобод, об’єднань тощо. Держава не має право обмежувати свободу договору в будь-якій сфері життя людини.

Право на свободу переконань та висловлювань

Ви маєте право мати будь-які переконання та погляди. Ніхто не може обмежити ваше право на вашу власну точку зору та право висловлювати її. Держава не повинна обмежувати ці права, запроваджувати цензуру, обмеження, пригнічувати, чи, навпаки, підтримувати певні ідеології, релігії чи погляди.

Приватність

Держава не повинна втручатись в приватне життя людей та контролювати будь-які аспекти їх життя. Натомість, держава повинна бути максимально прозорою для контролю над нею.

Право на захист

Кожна людина має право на захист свого життя, здоров’я або життя та здоров’я членів своєї родини. Ми переконані, що це непорушне право, яке не має меж «необхідної самооборони».

Примусова служба

Примусова служба, включаючи військову, є неприпустимою і порушує право на суверенітет особистості.

Пріоритетність прав

Ніхто, включаючи громади, не може обмежувати права людини більше, ніж це встановлено на державному рівні.

Суспільний договір

Держава Україна існує на базі суспільного договору. Цим договором є, передусім, Конституція, яка встановлює основні норми, через виконання яких встановлюються інші норми, закони та регуляторні механізми. Ніхто з нас не укладав цей договір і добровільно до цього не приєднувався, тому він є порушенням нашого права на свободу договору. Це порушення наших прав походить із сутності держави і поки існує держава, буде існувати це порушення. Ми свідомі того, що суспільний договір є необхідним на даному етапі розвитку людства, але ми ставимо собі за ціль мінімізувати його вплив на життя українців, зменшивши сферу його використання, через передачу його норм до нижчих рівнів, передусім — громад.

Відповідальність за суспільний договір

Хоч суспільний договір і є нав’язаний ззовні, але він є договором, відповідальність за виконання якого, лежить на всіх його учасниках. Всі учасники суспільного договору несуть спільну відповідальність за наслідки його виконання. Відстороненість до процедур встановлення та зміни цього договору (наприклад, неучасть в виборах чи політичному житті) не звільняє громадянина від відповідальності та його виконання. Це стосується також суспільного договору всередині громади.

Мінімальний суспільний договір

Проблема повинна вирішуватись на якомога найнижчому рівні. Суспільний договір рівня держави повинен мати мінімальний розмір. До функцій держави треба відносити тільки суто державні функції, а саме — захист суверенітету, правопорядку, судочинство, загальні адміністративні та інфраструктурні функції. Всі ніші функції можуть і повинні вирішуватись на нижчих рівнях.

Громади

Спеціалізація та розділення праці спонукають жити нас поруч з іншими людьми. Через це у людей виникають спільні інтереси через неподільність деяких ресурсів та власності, як то суспільна земля, вода, надра, комунальна власність, багатоквартирні будинки тощо. Окрім цього, спільне вирішення проблем є економічно вигідним, як, наприклад, комунальні послуги, культурні заклади, транспорт, надання освіти дітям. Так виникають громади та їх суспільні договори.

Необхідність приймати суспільний договір на рівні громади і підкорятись рішенню більшості також є порушенням права вільного договору і необхідністю, але вплив окремо взятої людини на цьому рівні значно вище. Також людина має можливість вибрати в межах якої громади їй жити, вибираючи тим самим серед багатьох суспільних договорів громад.

Громади не можуть встановлювати більші обмеження на суверенітет особистості та економічні свободи, ніж встановлені на державному рівні.

Свобода громад

Будь хто має право на створення власної громади шляхом виходу з існуючої або заснування власної громади за умови забезпечення здійснення функцій та повноважень місцевого самоврядування. Будь-які громади мають право на об’єднання в одну громаду.

Економічна свобода

Ми є прихильниками вільного ринку та конкуренції без обмежень. Вплив держави та існування природних монополій повинні бути мінімальними. Держава забезпечує непорушність прав власності, інструмент для вирішення суперечок та встановлює правила гри. Намагання держави контролювати капітал або обмежувати свободу торгівлі є неприпустимим.

Вільний ринок

Ми підтримуємо вільний ринок без державного регулювання. Держава не повинна втручатись в добровільний договір між його учасниками. Регулювання ринку повинно відбуватись добровільно його учасниками.

Право на власність та на вільний договір

Кожен має право на власність і право розпоряджатись ним на свій розсуд в спосіб, що не шкодить таким самим правам інших людей. Власність є результатом дій людини, на які розповсюджується принцип суверенітету особистості. Ніхто не має права відчужувати, використовувати або розпоряджатись власністю людини окрім як за її добровільною згодою. Єдине виключення — податки.

Захист прав власності є базовим принципом для вільної економіки обов’язком держави.

Податки

Ми вважаємо податки необхідним злом, що є наслідком існування держав та обов’язковості виконання суспільного договору, на який ніхто з нас не зголошувався. Тому рівень податків і частка багатств країни, що розподіляється через всі рівні бюджетів, повинні бути мінімально можливими, а прозорість використання цих коштів — на максимально можливому рівні.

Податки повинні справлятись за однаковим принципом для всіх без виключення, без будь-яких преференцій або пільг, за принципом нейтральності, і в найбільш зручний для платників податків спосіб, не спотворюючи структуру економіки та економічні стимули.

Дефіцит бюджету

Бюджет повинен бути бездефіцитним. Держава не має права виконувати свої функції за рахунок боргових зобов’язань наступних поколінь та отримувати дохід від емісії грошей або інших засобів платежів.

Валюта та фінансові ринки

Примус до використання певного засобу обміну, включаючи національну валюту, є обмеженням права на свободу договору. Суб’єкти обміну в праві самі визначати засіб платежу. Центральний банк не потрібен.

Фінансові ринки повинні бути вільними від будь-якого контролю чи регулювання. Учасники фінансового ринку встановлюють свої правила та обмеження шляхом укладання індивідуальних чи групових договорів, обумовлюють гарантії, санкції, створюють добровільні об’єднання (регуляторні механізми) та несуть повну відповідальність за свої дії.

Право власності на землю

Земля повинна бути в приватній власності без обмежень на юрисдикцію власника. Земля — це капітал і тільки приватний власник є ефективним та максимально зацікавлений в збереженні та збільшенні вартості цього капіталу.

Ринок праці

Регулювання договору між працедавцем та працівником є поза компетенцією держави.

Освіта

Освіта повинна надаватись вільним ринком без обмежень і регулювань. Ніхто не зацікавлений в розвитку своєї дитини більше, ніж батьки. Саме вони повинні визначати обсяг і якість освіти своїх дітей. Регулювання освіти державою, включаючи її обов’язковість або створення державних закладів, є неприйнятним.

Охорона здоров’я

Ми виступаємо проти будь-якої обов’язкової регуляції на ринку охорони здоров’я. Самі люди, як ніхто, зацікавлені в отриманні якісної медичної допомоги і саме вони повинні визначати необхідний для себе обсяг та якість цих послуг. Для захисту своїх прав пацієнти можуть створювати добровільні об’єднання контролю якості медичних препаратів та медичних послуг, а виробники медичних послуг та препаратів — стандарти їх надання. Держава не повинна брати на себе функції надання медичної допомоги або її фінансування.

Пенсії

Кожна людина несе персональну відповідальність за накопичення необхідного капіталу або вихованні дітей для утримання себе в непрацездатному віці або забезпечення іншого способу утримання себе в майбутньому. Це не є завданням держави.

Благодійність та соціальна відповідальність

Ми вважаємо, що люди в переважній більшості, є добропорядними та відповідальними. Державні інституції з надання допомоги непрацездатним та бідним підміняють собою сутність благодійності, знімаючи відповідальність з людей за долю тих, хто менш успішний або має особливі потреби. Держава уніфіковано підходить до соціальних питань, в той час як приватні особи, компанії, громади або добровільні об’єднання можуть надавати допомогу адресно з урахуванням всіх нюансів конкретних ситуацій, мотивуючи реципієнтів допомоги до взаємної відплати в межах їх можливостей.

Екологія

Держава має право регулювати тільки ті екологічні питання, де екологічна шкода може мати катастрофічні наслідки або важко встановити об’єктивний рівень завданної шкоди та коло постраждалих осіб. В усіх інших випадках питання екології — це питання індивідуальної відповідальності за використання свого майна та відшкодування збитків коли завдається шкода власникам іншого майна або здоров’ю інших людей.

Примітки

Відсутність певного питання в цьому документі не є згодою з існуючим станом в цьому питанні.

07.11.2015

--

--