Yeni Startup Matematiği

Hotel Linkage
Incubacity
Published in
2 min readJan 6, 2017

Başarmak için Kadın veya Erkek olmanız ya da Fikri Mülkiyetinizin Olması Önemli değil mi ?

Birkaç sene önce yapılmış bir çalışmaya yeni rastladım. Çalışmanın sonuçları birkaç nokta açısından bildiklerimizi değiştirebilir. Kauffman Vakfının Hartford Üniversitesinden Carmen Cotei ve Susan Coleman ve Connecticut Devlet Üniversitesinden Joseph Farhat isimli akademisyenlere Startup firmaları üzerine sponsor olduğu en geniş ve en uzun çalışmalardan birinden bahsetmek istiyorum. Çalışmanın dayandığı veri 2004–2009 yılları arasında ve başarılı/başarısız startuplara 5 farklı değer belirleyerek analiz yapmışlar.

  • Cinsiyet
  • Yaş
  • Irk
  • Sermaye
  • Fikri Mülkiyet Hakları

Aşağıdaki infografikten de göreceğiniz üzere, cinsiyet bakımından hiçbir farkımız bulunmuyor tüm startupların yaklaşık %60'ı başarılı ve %40'ı başarısız olmuş. Kadın veya Erkek olmamızın buna etkisi bulunmuyor. Yaşa gelince ABD’de yapılan bu araştırmada en çok 50'li yaşlarda, sonra 40'lı yaşlarda, ve 30'lu yaşlarda açılan startupların olduğunu görüyoruz. Başarma kısmına gelince 40'lı ve 50'lili yaşlarda açılan startupların daha başarılı oldukları göze çarpıyor. Maalesef yaş düştükçe başarı düşüyor.

Irk konusunda beyazlar açık ara çok aktif ABD’de. Asya’lılar en az aktif (nüfusa oranları doğal olarak beyazlardan çok daha az) olsalar da göze çarpan Asya’lıların bu sürece dayanma ve başarma oranı diğerlerine göre dikkat çekecek kadar yüksek. Başlangıç sermayesinin büyüklüğü girişimcilik ekosistemin bolca konuştuğu bir konudur. Araştırma ona da değinerek aslında çekirdek sermayenin işi başarma noktasında çok fark yaratmadığını, özetle çok para ile başarı arasında sıkı bir ilişki olmadığını aktarıyor.

Bir TTO olarak benim en çok ilgimi çeken nokta, fikri mülkiyetin etkisi oldu araştırmada. Her zaman inandığımız nokta FM koruması olan girişimcilerin daha başarılı olacakları inancının bu araştırmada doğru olmadığı ortaya konmuş. Başarının bununla ilgisinin olmadığını ortaya koyan sonuçları biraz da detaylı değerlendirmek gerektiğine inandım.

Türkiye’de dahil (bu konuda farklındalık oluşmaya başladı) eğer internet tabanlı yada benzer iş yapmıyorda temel bilimlere, medikal ve mühendislik alanlarında girişiminiz varda Fikri Mülkiyet korumanız olmadığını yatırımcıya söylerseniz, o sunuda birçok sorguyla karşılanmanız neredeyse garantidir.

Gerçekten de yatırımcılardan önemli miktar yatırım isterken ortaya sunduğunuz değeri korumayacağınızı söylemek oldukça yanlış bir strateji olur. Bu noktada Fikri Mülkiyet yaptığınız işe, bulunduğunuz ülkeye, firma stratejisine çok bağlı bir unsur. Araştırmada çıkan sonuçlar FM’nin gerekmeyebileceği “diğer” alanlarda açılan girişimler ve/veya ticari sır dediğimiz şekildeki FM’leri içerdiğini de düşünüyorum fakat araştırmanın detayları okuyunca bu noktada da firmaların yaklaşık yarısının yüksek teknoloji firması olduğunu ve ancak %9'unun patenti olduğunu görmek ve özellikle ABD’deki bu tablo insanı sarsmıyor değil.

Araştırmanın linkini buradan bulabilirsiniz

Önder Yılmaz

--

--