Hvad synes du selv?

66% af Initiativet har været på Folkemødet 2017, og i samme forbindelse igangsatte vi en lille demokrati-kampagne, som har kørt gennem en Messenger bot. Vi ville gerne teste, hvor let borgerinddragelse egentlig kan være — og hvordan folk reagerede på at skulle forholde sig til et vaskeægte lovforslag.

Noget af det vi hører allermest, når vi præsenterer folk for Initiativet er, at det er alt for svært for almindelige mennesker at forholde sig til rigtige lovforslag. Det er jo sådan noget for politikere, embedsfolk og fagfolk. Men behøver det være sådan? Og vigtigst: er det overhovedet rigtigt?

Vi kunne godt tænke os at vise folk, at det ikke behøver være svært og kompliceret at deltage i politik, ved at servere det på en spiselig måde i nogle ganske vante rammer.

Så vi lavede en såkaldt chatbot: en “robot” i Facebook Messenger, der tager brugeren igennem en guidet dialog. Her kunne man stemme på tre reelle forslag, der har været fremsat i Folketinget, serveret med uredigeret information direkte tilgængeligt fra Folketinget såsom fremsættelsestale, resumé og lovtekst.

Der er til dato små hundrede mennesker, som har interageret med botten. Det er ganske vist for få til, at man med nogen form for statistisk signifikans kan sige noget om resultaterne. Men derfor skal I jo ikke snydes for dem af den grund, for de fortæller stadig noget om, hvordan vi i Initiativet gerne vil inddrage jer alle sammen.

Resultaterne fra afstemningerne per 20/6–2017

Det kan man jo så drage udfra, hvad man har lyst. For eksempel, at vi har haft med en svært cannabis-entusiastisk brugergruppe at gøre…

Men en ting er resultaterne. For os har den største øjenåbner været kommentarerne. Ved hver stemmeafgivelse gav vi mulighed for, at brugeren kunne skrive et lille stykke tekst sammen med sin stemme, for at forklare sit valg. Her er et par eksempler:

En konstruktiv debat er det absolut vigtigste for et velfungerende demokrati, og noget kunne tyde på, at folk gerne vil være en del af den — men at de mangler det rigtige sted at komme med deres inputs.

Det siger sig selv, at chatbotten ikke er verdens mest intelligente samtalepartner, så den havde lidt svært ved at svare på kommentarerne. Vores lille eksperiment har faciliteret envejskommunikation fra brugerne til os; men det har givet os blod på tanden ift. at skabe et godt, åbent politisk forum — og muliggøre den tovejskommunikation, der åbenlyst er brug for.

Samtidigt er vi overvældede over, hvor positivt brugerne har reageret på vores måde at strukturere afstemningen på. Efter hver stemmeafgivelse bad vi folk om at reagere på oplevelsen: hele 95% var positivt stemte. (Juhu!) Det har blot gjort os endnu mere sultne efter at skabe et rum til dialog, oplysning og meningsdannelse, som bidrager til at kvalificere beslutningstagning for alle.

Selvom det har været en lille kampagne, så har vi fået en hel del ud af den. Vi er super motiverede af at se, at folk faktisk gerne vil deltage, når man give dem chancen — og vi er glade for, at man med så få midler, kan finde et format til at lytte til en masse af de holdninger, der gemmer sig rundt omkring.

Og så lige her til sidst: Vi ved godt, at man ikke skaber et holdbart demokrati gennem chat-beskeder og standard-svar. Vi ved godt at ti linjers tekst er for lidt til at tage informeret stilling til et lovforslag. Og vi ved også godt, at det kommer til at kræve meget mere arbejde at skabe en brugervenlig og værdiskabende borgerinddragelse — men vi tror faktisk på, at noget så simpelt som en chatbot kan være et spadestik på vejen.

Med Initiativet vil vi skabe et bedre demokrati, hvor borgerinddragelse er fundamentet i den lovgivende magt. Vi vil lave en politisk uafhængig platform, der gør at partiet altid følger folkestemmen i alle beslutninger. Lyder det spændende? Så tager vi imod din vælgererklæring med åbne arme. Den kan du afgive her: initiativet.net/sign/.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Sebastian Winther’s story.