De vraag achter de vraag

Jos van Kuik
InnovatieSafari 2015
2 min readMay 27, 2015

Van Lelystad naar Sneek, naar Putten en naar Deventer. Overal treffen we druk vergaderende groepjes leerkrachten, omringd door lege kopjes koffie, pennen, post-its en vellen papier. Dag 1 van de Innovatie Safari: we zijn begonnen! Hoewel elk groepje met een ander vraagstuk aan de slag is, zie ik ook een hoop overeenkomsten. De inhoud verschilt, maar de opdracht voor de groepjes is hetzelfde.

Vandaag staat namelijk in het teken van het herzien van het oorspronkelijke vraagstuk. Deze zijn door de kartrekkers op de introductieavond op 14 april ingediend. Nu er een groepje collega-docenten aanschuift biedt hun frisse kijk weer nieuwe invalshoeken. Daarnaast lijkt, tijdens de rondgang langs de groepjes, de formulering van iedere vraag al een aantal aannames over mogelijke oplossingen te bevatten. De kracht van de Safari is om al deze aannames te expliciteren op tafel te leggen en aan te vullen met wat je leert in deze dagen.

Een tweede stap in het herzien is het maken van een Rich Picture. In deze opdracht brengen de groepjes alle betrokkenen rondom hun vraagstuk in beeld, en leven zich in in hun positie ten opzichte van het vraagstuk. Hoe kijken zij daar tegen aan? Voelen zij zich mede-eigenaar, en zien zij het überhaupt ook als een vraagstuk? Het is leuk om te zien hoe alle groepjes verschillende strategieën gebruiken om deze stakeholders te betrekken.

Ook hier is het weer de uitdaging om je eigen aannames te testen. Zijn dit echt alle betrokkenen? Wellicht zijn er ook nog andere personen rondom dit vraagstuk, die je vanuit je huidige bril nog niet kan identificeren. Het is de rol van Willemijn, tutor Roald en mijzelf om de groepjes over dit soort vragen na te laten denken.

Een voorbeeld. Een van de groepjes buigt zich over de vraag hoe je het educatief partnerschap met ouders kan vergroten. Vanzelfsprekend denk je hierbij na over de rol die deze ouders hierin kunnen nemen. Dit is inderdaad belangrijk, maar als we hier met de groep doorpraten blijkt dat er binnen de school geen eenduidig beleid is rondom dit thema. Alle docenten zijn dus vrij om hier op hun eigen manier invulling aan te geven. Dit laat zien dat er meer achter het vraagstuk speelt dan je oorspronkelijk zou denken. Het is de uitdaging voor dit groepje om dit inzicht te gebruiken in de herziening van hun vraag.

Het is inmiddels vier uur, we rijden weg uit Deventer en op de Whatsapp-groep stromen de foto’s en berichten nog steeds binnen. De laatste opdracht betreft het uitdenken van een aantal mogelijke interventies voor dag 2. Wij zijn erg benieuwd wat er lukt, wat er werkt, en natuurlijk ook wat er juist niet lukt en niet werkt. We zullen de hernieuwde vraagstukken als leidraad nemen; in hoeverre helpt een interventie bij het beantwoorden van het nieuwe vraagstuk?

Tot vrijdag!

--

--