InnovatieSafari: de aftrap

Willemijn de Jong
InnovatieSafari 2015
4 min readMay 26, 2015

Afgelopen vrijdag was het dan zover, de eerste safaridag. Dat betekende ook voor Jos en mij, en Ria dat het een spannende dag zou worden!

Vorig jaar ben ik ook al met Chris (van Kennisland) op pad geweest om alle safaritijgers op de scholen te bezoeken, wat erg leuk was om te doen en maakte dat ik uitkeek naar de safari van dit jaar. Deze editie ga ik roadtrippen samen met Jos, èn met de betrokken tutor van die dag.

Vrijdag was dat Ria, die ons oppikte op het centraal station van Deventer. We waren al vanaf half 8 onderweg om op tijd op de Adwaita te zijn. We bewonderen eerst uitgebreid de onderbouwlocatie, voordat we erachter komen dat de groep van Manja (echte doeners, hebben wij gehoord) op de bovenbouw rondloopt. Maar, niets is voor niets, zo hebben we al een goed en volledig beeld van de school te pakken!

v.l.n.r.: ik, Ria en Jos: we hebben er zin in!

Wij moeten elkaar ook nog wat beter leren kennen, dus we beginnen met een kop koffie in de lerarenkamer. Ria blijkt een door en door ervaren onderwijzer en over een goed gevoel voor humor te beschikken, dus we concluderen dat het met het roadtrippen wel goedkomt vandaag.

Tijd voor de doeners op de Adwaita! We zijn nog niet goed en wel aangeschoven, als zij weer opstaan en naar buiten lopen. Ze zetten al hun spionagemiddelen in om (letterlijk) in beeld te brengen hoe de leerlingen buiten spelen. Is dat echt voer voor een innovatievraagstuk, zou je je kunnen afvragen… Jazeker! Er blijkt namelijk een hele ingewikkelde dynamiek te bestaan tussen de jongens en meisjes, iets wat in sommige leerjaren uit de hand dreigt te lopen. Zij bijten zich vast in het vraagstuk en zoeken naar mogelijke oorzaken van het onstuimige buitenspel en ingewikkelde dynamiek.

De doeners op de Adwaita

We moeten Jos helaas achterlaten op station Deventer, want die heeft nog een belangrijke dag met andere onderwijsvernieuwers, de Onderwijs Pioniers dag! Ria en ik rijden door, naar de school (of moet ik zeggen vogelnest?) van Hanneke en haar kuikens (jullie eigen woorden) in het mooie Vaassen. Doordat we afrit 26 voorbij rijden, kunnen we de plaatselijke boerderij bewonderen.

Iets te ver doorgereden op de Oude Sluisweg…

Op de Hanneke’s school, de Sterrenschool Geerstraat, blijkt men al heel creatief met de “riemen die ze hebben” te roeien. Maar geef maar eens antwoord op de vraag: hoe kun je in combinatiegroepen toch zorgen dat ieder kind de juiste instructie en stimulans krijgt om te leren? Het is een pittige, hoewel de kleine groepen veel mogelijkheden bieden om eens in het klein te experimenteren.

Het vogelnest broedt ideeën uit in Vaassen

Een klein uurtje later zijn we precies op tijd voor de lunch en schuiven we aan bij “De Selfies uit Putten”. Aan foto’s dus geen gebrek!

Links: “Eerste dier gespot.. Wij steken onze nek uit!” Rechts: de spelregels van “de Selfies uit Putten”.

De groep van Marienke is op zoek naar meer zelfsturing, tenminste, bij de leerlingen op school natuurlijk. Maar waarom willen ze dat eigenlijk? Zijn de leerlingen nu te braaf en te volgzaam? Ze gaan het uitzoeken en komen onderweg nieuwe interessante vragen tegen, zoals; denken alle leraren hier eigenlijk wel hetzelfde over? En hoe staan leerlingen hier zelf eigenlijk tegenover?

Onderweg naar Dronten kauwen wij nog wat verder op dit vraagstuk, ondertussen genietend van het mooi uitzicht op het Veluwemeer. De laatste locatie is een wel hele bijzondere, de Vlieger is namelijk een AZC-school, dwz. een school op een asielzoekerscentrum. Dat maakt de vraag ‘hoe krijgen we de kinderen aan het spelen tijdens de pauze’, ook een stuk ingewikkelder, want hoe werkt dat eigenlijk als je allemaal een andere taal spreekt?

Links: “Dronten scoort!” Rechts: “Op huisbezoek bij een Oeigur-familie”

Het grappige is, op het eerste gezicht zou je denken dat deze vraag erg lijkt op die van de Adwaitaschool. Toch blijkt het onderliggende probleem in beide scholen in een heel andere hoek te liggen. De overeenkomst tussen alle vraagstukken van deze dag is wel duidelijk: het gaat uiteindelijk om het gedrag en de leerontwikkeling van de leerlingen te veranderen of beïnvloeden. Dat is dan ook onze tip van de dag: Betrek die leerlingen ook in het experimenteren en zoeken naar oplossingen!

Vol energie stap ik in trein in Dronten, waar Ria me afzet. Ik ben heel benieuwd naar de innovatieve oplossingen die jullie volgende week gaan uitproberen!

--

--

Willemijn de Jong
InnovatieSafari 2015

Onderwijsvernieuwer @Kennisland | Onderwijsbeleid en -innovatie