Safari dag 2 — Een massale opkomst van ouders

Laura Geurtse
InnovatieSafari 2015
3 min readJun 3, 2015

Op St. Lebuïnus in Deventer zijn we gisteren begonnen aan het uitvoeren van onze interventies. De interventies hebben betrekking op het verbeteren van de ouderbetrokkenheid. In de ochtend was het redelijk rustig, aangezien we alles vorige week al gepland en voorbereid hadden. Onze interventies zouden in de middag pas plaats vinden.

Onze eerste interventie bestaat uit het uitproberen van de app ‘Klasbord’. Dit is een app waarbij je ouders op de hoogte houdt met de ontwikkelingen binnen de klas. Willemien had hiervoor een leerkracht benaderd die het wel uit wilde proberen. Zij was al dolenthousiast toen ze het zag, en om één uur hadden er zich welgeteld twee mensen aangemeld. Dit komt waarschijnlijk door het te laat versturen van een uitnodigingsmail; meteen een leerpunt! Bijzonder was het volgende: toen de leerkracht een mail wilde versturen naar ouders, bleek dat veel e-mailadressen helemaal niet klopten! Dit betekent dus ook dat veel ouders de nieuwsbrief helemaal niet krijgen… Ook al zouden onze interventies niet blijken te werken, dit is toch al een mooi verbeter- en actiepunt! Volgende week gaan we kijken hoeveel mensen er nu in totaal aangemeld zijn en hoe het door de leerkracht gebruikt wordt.

Onze tweede interventie bestaat uit een KOM-gesprek. Dit idee wordt op de school van Vera al een aantal jaren gebruikt. KOM staat voor Kind-Ouder-Medewerker. Van tevoren bereidt de leerkracht met het kind het gesprek voor: waar is het kind trots op? Wat wil het kind verbeteren en waar heeft het hulp bij nodig? Wat kunnen ouders doen? Wat kunnen de leerkrachten doen? Hierbij wordt het kind mede-eigenaar tijdens zo’n gesprek. Ouders kunnen thuis met het kind ook het gesprek voorbereiden door een kort vragenlijstje in te vullen. Opvallend was dat beide ouders van het kind meekwamen; en dat hadden we gehoopt, maar niet verwacht! Het kind was dolenthousiast én trots dat hij deel mocht nemen aan het gesprek. Zo ontzettend mooi om te zien!

Onze derde interventie bestaat uit het geven van leerpresentaties. De kinderen maken, in samenspraak met de leerkracht, een korte presentatie over dingen die zij in de klas hebben geleerd; dit met twee doelen:

  • Verhogen van ouderbetrokkenheid. Uit vooronderzoek bleek dat ouders wél willen komen als het om hun kind gaat.
  • Ouders mede-eigenaar maken met de ontwikkeling van hun kind. Ze weten hierdoor wat ze leren op school en ook de manier waarop. Dit kan dan thuis weer geoefend worden.

Tijdens deze interventie hadden we een aantal ouders verwacht, maar het zat ‘stampvol’! Na het houden van de leerpresentaties heeft de leerkracht nogmaals de app ‘Klasbord’ gepromoot. Ouders kwamen daarna bij haar langs om het goede e-mailadres door te geven.

Wij zijn ontzettend blij met de dingen die wij deze dag hebben gezien! Wij hadden niet verwacht dat dit zo aan zou slaan en we hopen dan ook dat de aanbevelingen die wij volgende week gaan doen, aanslaan bij de school en het team!

Kortom: een dag vol enthousiaste leerkrachten, leerlingen én ouders!

Groetjes,
Zinnig Eigen

--

--