Safari op de Sterrenschool Geerstraat

Hanneke van Bottenbu
InnovatieSafari 2015
3 min readMay 28, 2015

Afrit 26 van de A50. Linksaf het viaduct over en daar, midden tussen de weilanden, in het groen, staat de Sterrenschool Geerstraat. Op deze school gaan we onderzoeken hoe een combinatiegroep 1 t/m 4 vormgeven kan worden. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Wat zijn de mogelijkheden? De Sterrenschool Geerstraat is een kleine school met 47 leerlingen. Er zijn officieel 2 groepen, een bovenbouw (groep 6 t/m 8) en een midden/onderbouw (groep 1 t/m 5). Met behulp van een onderwijsassistente is de midden/onderbouw gesplitst. De kleuters zitten bij de onderwijsassistente in de onderbouw, en groep 3 t/m 5 zitten bij de leerkracht in de middenbouw.
Deze indeling geeft rust bij de ouders, die de onderwijsassistente als juf zien, en bij de kinderen, die in kleine groepen zitten, maar de leerkracht vindt de situatie niet ideaal. Zij is de eindverantwoordelijke van beide groepen, maar ziet de kleuters te weinig om een goed beeld van ze te hebben.

We starten onze safari met het in beeld brengen van het probleem: Wat is het probleem achter het probleem? Hoe denken de verschillende steakholders erover? Welke alternatieven zijn er?
We gaan, als groep ‘Afrit 26’, voortvarend en enthousiast van start. Er wordt al snel gedacht in mogelijkheden en we voelen synergie tussen de groepsleden.
De achtergrond van de groep is verschillend: Maaike heeft ervaring op een Jenaplanschool, Dorinda heeft ervaring in groep 1 t/m 3, Vera en Esther werken op een grote school en vinden zo’n kleine school inspirerend, Rianne vindt het juist bijzonder om vanuit haar ervaring in de bovenbouw naar het probleem te kijken en Hanneke is de locatieleidster van de Sterrenschool. Maar allemaal ervaren we het als een leerzame dag.

Het is heel verhelderend om het probleem vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Als locatieleidser kan ik er wat over vertellen. Verder wordt juf Rosa van de middenbouw, verschillende leerlingen en een moeder, uit de OR, geïnterviewd. Niet alle leerkrachten zijn deze vrijdag aanwezig. We zullen hen via de mail een vragenlijst sturen. Verder leggen we onze vragen ook per e-mail bij de inspectie neer. Uit het telefoongesprek met de inspectie blijkt dat het wordt gewaardeerd dat we advies vragen. We zijn verrrast over wat de kinderen zeggen en ontdekken dat de mening van de geinterviewde moeder blijkt te verschillen van die van het team. De moeder geeft aan, dat haar mening door veel ouders wordt gedeeld en we weten nu al dat we aan het team als tip mee zullen geven, dat ze heel zorgvuldig zullen moeten zijn in de communicatie, als het plan om een groep 1 t/m 4 te vormen door gaat.

Aan het einde van de dag leggen we alles nog eens naast elkaar: wat hebben we gehoord? Hoe kunnen we de probleemstelling aanscherpen? Hoe kunnen we tegemoet komen aan de wensen van de juffen, met in het achterhoofd de wensen van de ouder(s)?

We komen tot een aantal interventies, die we volgende week uit willen proberen. Zo willen we in ieder geval een activiteit uitproberen in groep 1 t/m 4. Ook zijn we benieuwd naar het lesrooster: hoe kun je de vakken koppelen, zodat de groepen naast elkaar kunnen werken? Volgende week hopen we hierop een antwoord te vinden.

--

--