Tegenstrijdigheid en verwarring? Goed teken!

Willemijn de Jong
InnovatieSafari 2016
4 min readJun 1, 2016

Het is maandag en er staan 5 safarigroepen met ieder hun eigen uitdagende en interessante vraagstuk klaar voor de start van hun eerste safaridag! Hoe gaan we hen zo goed mogelijk op weg helpen? Gelukkig hadden we van te voren (nee, niet in de auto;-) ) al een podcast opgenomen met 5 tips om de dag mee te beginnen. Bovendien begeleiden we de groepen niet alleen: vandaag gaat tutor Ben Bouwhuis samen met ons op safaripad!

Simone, Ben en Willemijn op Het Palet

Een palet aan vraagstukken
We komen aan op Het Palet in Hattem, een prachtige school! Het valt ook gelijk op dat ze een ruime buitenspeelplaats hebben met veel groen: toevallig ook waar één van de twee safarivraagstukken op Het Palet over gaat: hoe kunnen we leerlingen prettig laten buitenspelen in de pauzes? We zijn het hek nog niet door of we treffen de eerste groep al in actie: ze interviewen leerlingen over het buitenspelen, goeie zaak! Want als het over hen gaat, moeten we natuurlijk ook eens horen hoe zij tegen het buitenspelen aankijken en hoe zij het ervaren..

Na een kop koffie met Ben, zoeken we de andere groep op Het Palet op, die zich bezighouden met internationalisering op de school. Al snel komen we op de kwestie of dit een innovatie-vraagstuk of toch meer een opdracht of wens vanuit de school is. Want van wie komt de vraag of het probleem eigenlijk?

Radicale vernieuwers gezocht!
Verder valt ons bij alle groepen van vandaag op dat het toch lastig blijkt te zijn om echt brutaal of eigenwijs te zijn op een school waar je ook te gast bent. Het is een uitdaging om echt kritisch en innovatief te durven zijn, terwijl je ook graag wilt voldoen aan de verwachtingen die de school heeft. Uiteindelijk draait het natuurlijk om de leerlingen: wat vinden zij belangrijk, waar ligt hun behoefte en hoe kunnen we hun leerproces nog beter stimuleren?

Zwoel in Zwolle
Intussen is de temperatuur vandaag zodanig gestegen dat we in Zwolle snel naar binnen lopen bij de school waar men op zoek is naar een stimulerende leescultuur. Een bijzonder experiment, want dit vraagstuk is letterlijk geadopteerd door IKC IJsselhof: het safarigroepje is dus volledig nieuw en kijkt met frisse ogen de school rond. Spannend om dan de werkende leerkrachten aan te spreken, maar gelukkig lukt het in de loop van de dag steeds beter om de school te leren kennen.

Even verderop in Zwolle, buigt de safarigroep zich over het vraagstuk van de nette aula op de KPZ. Een kwestie die zeker niet alleen op de pabo speelt: dit is op de openbare ruimtes in veel scholen een vraagstuk. Wat het extra interessant maakt, is dat de aula in kwestie net wordt verbouwd: laten we daar vooral gebruik van maken in het experimenteren met oplossingen!

Raalte on the roll
We begeleiden Raalte vandaag op afstand, en horen van Ben, die wel langs is geweest, al dat er in Raalte grondig wordt gekeken naar het gebruik van de leerpleinen. De school heeft zelfs 3 locaties, waar het groepje langsgaat! Al snel blijken de observaties van de ‘gasten’ zeer nuttig; waarom worden bepaalde materialen op locatie 1 wel ingezet, maar in locatie 2 niet? En waarom verschillen de indelingen voor de onderbouw en bovenbouw van elkaar, kunnen die niet juist van elkaar afkijken? Maar ook rijst de vraag: wat betekent die fysieke omgeving van het leerplein eigenlijk voor de interactie tussen leerkracht en leerling?

Verwarring en verwachting
Aangezien we best wat kilometers maken om alle scholen te bezoeken, en tussendoor met de tutoren overleggen, doen wij ook steeds nieuwe inzichten over het proces van de safari op. Één daarvan is een soort nieuwe stelregel die we ontdekken: hoe meer het groepje het gevoel heeft vast te lopen, tegenstrijdige informatie te verzamelen en steeds heen en weer geslingerd te worden tussen verschillende belangen en perspectieven, hoe beter zij ècht aan het onderzoeken zijn, en de juiste en relevante informatie boven water weten te krijgen.

Terwijl de groepen die denken alle informatie al te hebben en een helder beeld denken te hebben van het vraagstuk, juist degenen zijn die nog wel wat dieper mogen graven. Waar zit de spanning, waar liggen tegenstrijdigheden, waar voel je wrijving? Daar begint het namelijk!

Afijn, genoeg gegraven in Hattem, Zwolle en Raalte vandaag. Op naar de mooie prototypes, om er achter te komen of de bedachte oplossingsrichtingen de vraagstukken daadwerkelijk een stap verder gaan brengen! We kijken uit naar volgende week!

--

--

Willemijn de Jong
InnovatieSafari 2016

Onderwijsvernieuwer @Kennisland | Onderwijsbeleid en -innovatie